Smart Fortwo Electric Drive

Η ηλεκτρική έκδοση του απόλυτου αυτοκινήτου για την πόλη βρίσκεται ένα βήμα πριν τις εκθέσεις

  • -
  • -
με μια ματιά
  • Εκπομπές CO2: 0 g/km
  • Ηλεκτρικό αυτοκίνητο για την πόλη
  • Διατίθεται ήδη σε επιλεγμένους πελάτες
  • Από το 2012 σε κανονική πώληση

Το 1998 η Smart ταρακούνισε την αυτοκινητοβιομηχανία παρουσιάζοντας το απόλυτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής για την πόλη. Σήμερα, είναι μια από τις εταιρείες που έχουν το προβάδισμα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Από το 2007 πραγματοποιεί δοκιμές εξέλιξης του ηλεκτρικού Fortwo στο Λονδίνο, πραγματοποιώντας παράλληλα και έρευνες ικανοποίησης των οδηγών. Το 2008 παρουσίασε τη δεύτερη γενιά του μοντέλου, η οποία από τα τέλη του 2009 έχει μπει σε περιορισμένη παραγωγή. Λόγω μάλιστα της τεράστιας ζήτησης ο συνολικός όγκος της παραγωγής έχει αυξηθεί από τα 1000 στα 1500 οχήματα.

green tech

Το "ζουμί" είναι στη μπαταρία

Η νέα μπαταρία ιόντων λιθίου προέρχεται από την Tesla Motors. Έχει ισχύ 16,5 kWh και προσφέρει 35% μεγαλύτερη αυτονομία (135 km) από αυτή που αντικατέστησε (100 km). Επιπλέον, η νέα μπαταρία επιτρέπει την εξοικονόμηση κόστους στην παραγωγή, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου πως είναι το ακριβότερο στοιχείο ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος.

Το σύστημα διαχείρισης παρακολουθεί συνεχώς την τάση, την ενέργεια και την θερμοκρασία της μπαταρίας φροντίζοντας τη μακροζωία της. Επιπλέον, ελέγχει τη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης-κλιματισμού. Οι οδηγοί του Fortwo ED μπορούν να κλιματίσουν το Smart τους ενώ αυτό φορτίζεται σταματημένο στο σπίτι, ευκολία που, σύμφωνα με την εταιρεία, κανένα άλλο αυτοκίνητο δεν προσφέρει.

Το gocar λέει...

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε πρώτη φάση, θα είναι ιδανικά για αστικές μετακινήσεις. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που το απόλυτο αυτοκίνητο για την πόλη θα είναι ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά που θα δούμε στις εκθέσεις. Δεδομένου πως είναι ήδη πετυχημένο ως μοντέλο και ως concept, δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα στην αγορά των ηλεκτρικών. Αντίθετα, θα είναι ανάμεσα στα best seller της κατγορίας.

Από τις αρχές του 2010 η Smart άρχισε να παραδίδει το Smart Fortwo Electric Drive σε επιλεγμένους πελάτες (κυρίως σε οργανισμούς και εταιρείες) αρχικά στο Βερολίνο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές πόλεις. Από το 2012 θα ξεκινήσει η κανονική του διάθεση σε 40 αγορές, οπότε ο καθένας θα μπορεί να αγοράσει το ηλεκτρικό Smart.

 

Μικρό, αλλά χωράει πολλή τεχνολογία

Η δεύτερη γενιά του Smart Fortwo Electric Drive είναι εξοπλισμένη με νέα μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία μπορεί να φορτίσει σε οποιαδήποτε κανονική οικιακή πρίζα των 220V μέσω της υποδοχής που βρίσκεται κάτω από την τάπα ανεφοδιασμού, εκεί που στα συμβατικά Smart βρίσκεται ο σωλήνας για το ρεζερβουάρ της βενζίνης. Η μπαταρία βρίσκεται καλά προστατευμένη κάτω από το πάτωμα του αυτοκινήτου, ανάμεσα στους άξονες και τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα των 30 kW που είναι τοποθετημένος πίσω. Το αυτόματο κιβώτιο έχει τρεις επιλογές: Ν για τη νεκρά, R για την όπισθεν και D για την πορεία (με μία σχέση). Για την όπισθεν, απλώς αντιστρέφεται η πολικότητα του ηλεκτροκινητήρα.

Σύμφωνα με τη Smart, η αυτονομία των 135 km επαρκεί για τις αστικές μετακινήσεις, με τη λειτουργία ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση να την αυξάνει ακόμη περισσότερο ως και κατά 30%. Η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας διαρκεί περίπου 8 ώρες, εφ'όσον όμως ο οδηγός διανύει αποστάσεις έως 50 km ανά ημέρα, η επαναφόρτιση διαρκεί 3-4 ώρες. Με μέση ταχύτητα 25-30 km/h στην κίνηση της πόλης το ηλεκτρικό Smart μπορεί να κινείται συνεχώς για περίπου τέσσερις έως πέντε ώρες πριν χρειαστεί να επαναφορτιστεί.

Η ροπή των 120 Nm κινεί με μεγάλη προθυμία το μικρό αυτοκίνητο, επιταχύνοντάς το στα 60 km/h από στάση σε 6,5 sec. Η τελική ταχύτητα του Smart Fortwo Electric Drive περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 100 km/h, αρκετά για μετακινήσεις μέσα και γύρω από την πόλη.

 

Η Smart επενδύει στη green αυτοκίνηση

Με το Smart Fortwo Electric Drive η γερμανική φίρμα θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο Δρ Joachim Schmidt, Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing της Mercedes-Benz Cars λέει σχετικά: "Πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για την ηλεκτρική αυτοκίνηση είναι καλές. Ενώ οι ανταγωνιστές μας παρουσιάζουν ακόμη ηλεκτρικά πρωτότυπα, η Smart έχει ήδη έτοιμο το μοντέλο παραγωγής από το 2009, κατάλληλο για καθημερινή χρήση στους δρόμους. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά την τεχνική μας ικανότητα και υπευθυνότητα".

 

 


Τεχνικά χαρακτηριστικά SMART FORTWO ED

Ισχύς ηλεκτροκινητήρα 41 PS (30 kW)
Μπαταρία Iόντων λιθίου, 16,5 kW
Ροπή 120 Nm
0-60 km/h 6,5 sec
Τελική ταχύτητα 100 km/h
Αυτονομία 135 km
Φόρτιση 0-100% 8 ώρες
Φόρτιση 20-80% 3,5 ώρες

 

 

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο γενιές


1η γενιά Smart Fortwo ED 2η γενιά Smart Fortwo ED
Σε φάση δοκιμών στο Λονδίνο από το 2007 Σε περιορισμένη παραγωγή από τα τέλη του 2009
Μπαταρία: NaNiCl (χλωριούχο νικέλιο του νατρίου) Μπαταρία: ιόντων λιθίου
Αυτονομία: 100 km Αυτονομία: 135 km
Ισχύς: 20 kW Ισχύς: 20 kW, 30 kW για περίπου 2 λεπτά με kickdown

 

green μοντέλα της Smart

Smart Fortwo 55 CDI

Το πετρελειοκίνητο των 54 PS είναι το πιο green Smart της αγοράς: καταναλώνει κατά μέσο όρο 3,3 lt/100 km και εκπέμπει CO2 86 gr/km.

Smart Fortwo 61 mhd & 71 mhd

Οι εκδόσεις micro hybrid drive διαθέτουν σύστημα Start-Stop για αυτόματο σβήσιμο και εκκίνηση του κινητήρα στα φανάρια, στις στάσεις κλπ. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη κατανάλωση και ρύποι.

Smart Fortwo 84 & 98 Brabus

Ακόμη και τα γρήγορα Smart είναι πολύ… green, αφού οι εκπομπές CO2 κυμαίνονται από 116 (84) έως 124 g/km (Brabus). Αντίστοιχη είναι και η μέση κατανάλωση: 4,9 και 5,2 lt/100 km.

VIDEOS

New Smart fortwo Electric Drive Driving

SMART FORTWO ED

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...