Δεν αλλάζουν τα τεκμήρια για το 2013

Κωλοτούμπα... στην εξαγγελία για μείωση

  • -
  • -

Δεν αλλάζουν τα τεκμήρια για το 2013 παρά το γεγονός ότι αυτό προβλέπονταν στο Σχέδιο Νόμου του φορολογικού νομοσχεδίου που είχε δει το φως της δημοσιότητας μέσα στο Δεκέμβριο. Έτσι επανέρχεται ο παραλογισμός την φοροεπιδρομής με κριτήριο το αυτοκίνητο το οποίο πλέον έχει γίνει βραχνάς για όσους κατέχουν λάθος κυβισμό. Όπως θα δείτε και στο απόσπασμα από το Σχέδιο Νόμου, οι μειώσεις ήταν απλά ασκήσεις επί χάρτου και πλέον με τη μνημονιακή γυμναστική θα κάνουν όλοι οι ιθαγενείς τέλειο κορμί.



Στο φορολογικό νομοσχέδιο που τελικά ψηφίστηκε δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση για τα τεκμήρια των ΙΧ. Η βάση υπολογισμού των τεκμηρίων για κυβισμό κινητήρα έως 1.200 κ.εκ. παραμένει στα 4.000 ευρώ για τα αυτοκίνητα πενταετίας. Για κυβισμό από 1.200 κ.εκ. έως τα 2.000 κ.εκ. προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κ.εκ. ενώ για τα οχήματα με κυβισμό από 2.000 έως 3.000 κ.εκ. προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κ.εκ. Τα ποσά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου κατά 30% ηλικία οχήματος από 5 και μέχρι 10 έτη και 50% για ηλικία αν των 10 ετών. Η ηλικία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα.  

Για να υπολογίσετε εύκολα το εισόδημα που προκύπτει λόγω της κατοχής  αυτοκίνητου  μπείτε στην εφαρμογή του gocar για τα τεκμήρια.

Με το ψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο άλλαξε τελικά μόνο το ποσό εισοδήματος που λογίζεται ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη η οποία για τον άγαμο είναι πλέον 3.000 ευρώ και για τους συζύγους που υποβάλουν κοινή δήλωση τα 5.000 ευρώ.

Αλίμονο σε αυτόν που εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης κι αμείβεται με 400 ευρώ τον μήνα, έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο και φιλοξενείται από τους γονείς του. Ενώ τα πραγματικά του ετήσια εισοδήματα είναι 5.600 ευρώ, το τεκμαρτό εισόδημα αν διαθέτει αυτοκίνητο 1.400 κ.εκ. πενταετίας είναι: 3.000 ευρώ ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη συν 5.200  ευρώ λόγω αυτοκινήτου. Δηλαδή θα έχει ένα θεωρητικό εισόδημα 8.200 ευρώ. Σαν μισθωτός θα πληρώσει φόρο για το υπερβάλον εισόδημα των 3.200 ευρώ λόγω των 5.000 ευρώ που θεωρούνται αφορολόγητα. Στο εκκαθαριστικό λοιπόν θα δει ότι οφείλει στο κράτος φόρο 704 ευρώ! Και το σενάριο αυτό μπορεί να ...χοντρύνει πολύ αν βάλουμε στην πράξη γκαρσονιέρα από γονική παροχή, Με έναν έξυπνο τρόπο το κράτος εισπράττει για λογαριασμό του τα δώρα και το επίδομα αδείας από τον «εύπορο» μερικά απασχολούμενο, ο οποίος προφανώς αν έχει κόστος μετακίνησης δεν τον συμφέρει να εργάζεται. Με τις υγείες μας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...