ΚΤΕΟ: Έρχονται οι κάμερες …προσεχώς

Σύνδεση online και των Δημοσίων με το Υπουργείο

  • -
  • -

Έρχονται οι κάμερες στα ΚΤΕΟ σύμφωνα με νέα απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας των δημοσίων και ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ). Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης, υπέγραψε Απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας των δημοσίων και ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ).

Με την συγκεκριμένη Απόφαση τα Δημόσια ΚΤΕΟ οφείλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013, να συνδεθούν μηχανογραφικά με το Κεντρικό Μηχανογραφικό Σύστημα του Υπουργείου, προκειμένου να αποστέλλουν καθημερινά τα απαραίτητα στοιχεία ελέγχου, για κάθε ελεγχόμενο όχημα, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Βέβαια αυτή η υποχρέωση υπήρχε ήδη αλλά εξέπνευσε στις 3 Ιανουαρίου 2013, οπότε ανανεώθηκε το ραντεβού με τη «διαφάνεια» για τα τέλη Ιουνίου. Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ από ιδρύσεώς τους είναι συνδεδεμένα online με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, ωστόσο η τοποθέτηση καμερών που θεωρητικά ήταν υποχρεωτικές από 3/1/2013 πήρε παράταση άλλο ένα εξάμηνο. Η εγκατάσταση φωτογραφικών συστημάτων σύμφωνα με τις προθέσεις του Νομοθέτη, ενισχύει τα θέματα διαφάνειας και αντικειμενικότητας κατά τον τεχνικό έλεγχο παρέχοντας, σε καθημερινή βάση, οπτικοποιημένα τα στοιχεία των οχημάτων κατά την ελεγκτική διαδικασία.

Κι ενώ οι αρμόδιοι αναλίσκονται στη συγγραφή Αποφάσεων κανείς δεν κάνει το στοιχειώδες: Να ελέγξει κάποτε τα στοιχεία που αποστέλλονται στις υπηρεσίες του Υπουργείου. Ακούγοντας τους προκατόχους περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τους τωρινούς μνημονιακούς, είναι ξεκάθαρο ότι η κοροϊδία πάει «σύννεφο» διακομματικώς. Κι εξηγούμαστε. Από την πρώτη ημέρα που ιδρύθηκαν τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η αποστολή online όλων των δελτίων Τεχνικού Ελέγχου με τα πλήρη στοιχεία των οχημάτων, βάρη κλπ. Κανείς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει μπει στον κόπο να ελέγξει, ή να διασταυρώσει πόσα από αυτά τα αρχεία που αποστέλλονται ανταποκρίνονται σε πραγματικούς ελέγχους. Ένας επαγγελματίας προγραμματιστής θα μπορούσε με ένα απλό φίλτρο να διαπιστώσει πόσα αρχεία διαθέτουν πανομοιότυπες μετρήσεις, γεγονός φύση αδύνατο και να αποκαλύψει αυτούς που κάνουν μαϊμού ελέγχους. Από την άλλη το Υπουργείο μεταβίβασε την ευθύνη ελέγχου και αδειοδότησης των 135 λειτουργούντων ΚΤΕΟ στις Περιφέρειες όπου, όπως είναι προφανές, οι υπάλληλοι είχαν πλήρη άγνοια των ιδιαιτεροτήτων των οργανισμών. Έτσι το όργανο που θα έπρεπε να κάνει ελέγχους για να διαπιστώσει στην πράξη αν τηρείται η Νομοθεσία και να επιβάλλει ποινές σε όποιους κάνουν πλημμελείς ελέγχους ακόμη «αιωρείται».

Όταν λοιπόν οι Υπουργοί ανακοινώνουν «…ουσιαστικές αναβαθμίσεις διασφαλίσεις ποιότητας και εγκυρότητας, βελτιώσεις κλπ» μέσω των Αποφάσεων που παίρνουν, απλά κοροϊδεύουν τους ιθαγενείς της μπανανίας.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...