GOCAR ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2013

Η κρυστάλλινη σφαίρα του gocar.gr αποκαλύπτει όλα τα μυστικά σχέδια της αυτοκινητοβιομηχανίας, τις αλλαγές στη φορολογία και την τεράστια ανάπτυξη που θα γνωρίσει ο κλάδος του αυτοκινήτου στη χώρα μας (λέμε τώρα...)

  • -
  • -


  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013  

Η FERRARI κάνει την έκπληξη στo Ντιτρόιτ και αποκαλύπτει τον διάδοχο της Enzo. Οι Ιταλοί, αποφασισμένοι να ακολουθήσουν το green ρεύμα της εποχής, αντί για έναν θηριώδη βενζινοβόρο V12, εφοδιάζουν το νέο τους supercar με τούρμπο 900άρη 2κύλινδρο μοτέρ, βασισμένο στον TwinAir της Fiat. Χάρη στα εξελιγμένα διπλά τούρμπο, το σύστημα HΥ-KERS και ειδική εξάτμιση εξελιγμένη από την Abarth, η νέα Enzo αποδίδει ισχύ 852 ίππων και καταναλώνει κατά μέσο όρο μόλις 2,3 lt νίτρο /100 km!

 
Η VOLKSWAGEN εξελίσσει έναν νέο κινητήρα TSI 660 κυβικών, ο οποίος συνδυάζει τούρμπο, κομπρέσσορα και υβριδικό σύστημα KERS εμπνευσμένο από τη Formula 1 και αποδίδει 105 έως 135 ίππους, αναλόγως την έκδοση. Ο κινητήρας αυτός επρόκειτο να κάνει ντεμπούτο στο roadster της VW που θα ανταγωνιστεί το Mazda MX-5, αλλά… (διάβασε παρακάτω, στον Μάρτιο).


Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγγέλλει πως το 2013 είναι το έτος της ανάπτυξης για την Ελλάδα και ο κλάδος του αυτοκινήτου προετοιμάζεται καταλλήλως, ανάβοντας κεριά στις εκκλησιές και κάνοντας προσευχές.

 

  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013  

Το ηλεκτρικό Yugo μπαίνει στην παραγωγή. Ανάμεσα στα καινοτόμα στοιχεία του, είναι και το σύστημα auto Stop. Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα συστήματα Start/Stop, αυτό της Yugo στα φανάρια μόνο σβήνει τον κινητήρα και δεν τον ξαναβάζει αυτόματα εμπρός.


Η SMART, ύστερα από την τρομερή απήχηση που είχε από τους Αμερικανούς το πρωτότυπο Forjeremy στην έκθεση του Los Angeles 2012, αποφασίζει να το βάλει στην παραγωγή. Η νέα έκδοση του Fortwo ονομάζεται Always Ultra me-ftera.


Μετά την επιτυχία που γνωρίζει το Clubvan, η MINI αποφασίζει τη δημιουργία του Clubtruck, ενός μικρού pick-up με αυξημένο μεταξόνιο.


Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης διαψεύδουν τις φήμες για νέα μέτρα ενόψει της επόμενης δόσης. Τα στελέχη των επιχειρήσεων αυτοκινήτου σκουπίζουν τον ιδρώτα από το μέτωπο, ανακουφισμένα με τις ξεκάθαρες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

 

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2013  

Η SEAT εξελίσσει μια σπορ έκδοση του νέου της μικρού, κρυφά από τη “μαμά” Volkswagen. Και αυτό επειδή το Mii Cupra χρησιμοποιεί τον νέο TSI 660 των 135 ίππων τον οποίο η VW θέλει να λανσάρει στο δικό της roadster. Οι Ισπανοί ωστόσο κλέβουν τα σχέδια του μοτέρ και προλαβαίνουν τους Γερμανούς, παρουσιάζοντας το πρωτότυπο Mii Cupra στην έκθεση της Γενεύης. 


Το HYUNDAI i30 κερδίζει τον ευρωπαϊκό τίτλο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2013 (COTY), ένα μόλις βαθμό εμπρός από το Clio και 2 από το Golf. Η θυγατρική KIA υποβάλλει ένσταση υποστηρίζοντας πως το Cee’d, ενώ είναι το ίδιο καλό αυτοκίνητο αλλά και πιο όμορφο, δεν πέρασε καν στους 8 φιναλίστ. Τελικά, η διοργάνωση αποφασίζει την επαναληπτική ψηφοφορία και αυτή τη φορά κερδίζει το VOLVO V40, ύστερα από υπόδειξη πολλών Ευρωπαίων δημοσιογράφων πως έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο στην Ελλάδα.


Τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια δημοσιεύουν πληροφορίες για μια νέα Λίστα όπου περιέχονται όλες οι προηγούμενες λίστες με φυσικά πρόσωπα που είτε φοροδιαφεύγουν είτε έχουν λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού. Η ανάπτυξη είναι γεγονός: οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων σπάνε το φράγμα των 3.500 (year to date) και οι εισαγωγείς διοργανώνουν εκδήλωση για να το γιορτάσουν με άφθονο μεταλλικό νερό και ότι περίσσεψε από τις βασιλόπιττες.

 

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013  

Η PORSCHE, μετά τη Macan, ανακοινώνει την πρόθεσή της να εξελίξει ένα ακόμη πιο μικρό SUV. Το νέο μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα του Polo και κινείται από τον ολοκαίνουργιο κινητήρα TSI 660 κυβικών με απόδοση 135 ίππων. Αντίστοιχη έκδοση παρουσιάζει και η AUDI, την οποία ονομάζει Q1.


Οι ALFA ROMEO και MAZDA, επεκτείνοντας τη συμφωνία τους βάσει της οποίας το νέο ιταλικό roadster θα βασιστεί στο επόμενο ΜΧ-5, αποφασίζουν την από κοινού εξέλιξη ενός νέου πισωκίνητου κουπέ. Το ιαπωνικό μοντέλο ονομάζεται RX-9, βασίζεται στην Alfa Romeo 4C και κινείται από τη νέα γενιά του κινητήρα Wankel που αποδίδει 250 ίππους και καίει κατά μέσο όρο μόλις 2 lt/100 km.


Η BMW, αντιλαμβάνεται το τεράστιο λάθος που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια με τη σχεδίαση των αυτοκινήτων της: πλέον αρέσουν σε όλους και δεν αποτελούν αντικείμενο έντονων διαφωνιών και συζητήσεων. Έτσι, επαναπροσλαμβάνει τον Chris Bungle, ο οποίος εξελίσσει την έκδοση παραγωγής του GINA Light Visionmodel που είχαμε πρωτοδεί το 2008, με αμάξωμα από συνθετικό ύφασμα. Έρχεται μάλιστα σε ρήξη με το EuroNCAP, επιμένοντας πως, αφού τα μεταλλικά αυτοκίνητα κάνουν crash test σε μεταλλικό εμπόδιο, το υφασμάτινο GINA θα πρέπει να δοκιμαστεί σε υφασμάτινο εμπόδιο.


Στην κυβέρνηση γίνεται πανικός: Αποκαλύπτεται πως η πρωτότυπη “Λίστα των λιστών” με φοροφυγάδες και καταθέσεις στο εξωτερικό έχει χαθεί. Κάποιο υψηλό ιστάμενο στέλεχος της κυβέρνησης την είχε στην τσέπη του παντελονιού του και του έπεσε σε μια λεκάνη των τουαλετών της Βουλής. Δόθηκε ρητή εντολή προς όλους του Βουλευτές να μην τραβάνε καζανάκι και κλήθηκε ειδικός εμπειρογνώμονας-υδραυλικός-καφετζού για να βρει το στικάκι στο οποίο περιέχεται η λίστα.

 

  ΜΑΙΟΣ 2013  

Η LAND ROVER επεκτείνει τη γκάμα της προς τα κάτω, παρουσιάζοντας ένα προσιτό μίνι 4x4 βασισμένο στο Nano της αδελφής ΤΑΤΑ, με μεγαλύτερο πίσω τμήμα για να χωρέσει ο 2.2 diesel του Range Rover Evoque. Επειδή η εξέλιξη ενός εντελώς νέου, κόμπακτ συστήματος τετρακίνησης είναι κοστοβόρα, επιλέγεται η λύση τοποθέτησης ενός δεύτερου κινητήρα στο πορτμπαγκάζ για να κινεί τους εμπρός τροχούς – ως γνωστόν, το Nano έχει τον κινητήρα πίσω και το πορτμπαγκάζ εμπρός.


Η CITROEN επεκτείνει τη γκάμα DS παρουσιάζοντας την cabrio έκδοση της DS5 με υφασμάτινη οροφή.


Η PEUGEOT από την άλλη αποφασίζει να παρουσιάσει τον διάδοχο του ξεχασμένου 1007. Το 1008 είναι διθέσιο, με τον συνεπιβάτη να κάθεται πίσω από τον οδηγό όπως και στο Renault Twizy. Αντίθετα με το 1007 που είχε 2 συρόμενες πόρτες, το 1008 έχει μια που ανοίγει προς τα πάνω.


Ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης διαβεβαιώνουν πως τα νέα μέτρα ύψους 7,5 δις που θα ψηφιστούν τον Ιούνιο θα είναι τα τελευταία, period. Τα στελέχη των εταιρειών αυτοκινήτου κάνουν το σταυρό τους ευχαριστώντας το θεό που αυτά είναι τα τελευταία μέτρα πριν την ανάπτυξη. Η “Λίστα των ληστ…” εεεε, συγνώμη, “Λίστα των λιστών”, αγνοείται ακόμη. Οι έρευνες βρίσκονται πλέον στον... υπόνομο.

 

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2013  

Η LADA ανακοινώνει ότι το τετρακίνητο XRay θα αργήσει να λανσαριστεί αφού πρέπει πρώτα να εκσυγχρονιστεί η γραμμή παραγωγής, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2024. Μέχρι τότε, η ρωσική εταιρεία προχωρά σε ένα facelift του Niva: για να το κάνει πιο ανταγωνιστικό μεγαλώνει το σήμα και τοποθετεί διπλούς προβολείς στη μάσκα, ενώ παράλληλα εξοπλίζει το εσωτερικό με στάνταρ δίχτυ συγκράτησης αποσκευών στο πορτμπαγκάζ, φορητή ποτηροθήκη και ομπρέλα, στα πρότυπα των Rolls-Royce.


Η FIAT, ύστερα από 4 χρόνια συνεχών εκκλήσεων του γυναικείου φύλου, αποφασίζει να βάλει σε περιορισμένη παραγωγή το Fiat 500 Barbie edition που είχε πρωτοπαρουσιάσει ως concept το 2009, για τα 50στά γενέθλια της ομώνυμης κούκλας. Η ίδια η Barbie παραγγέλνει το νούμερο 001, ενώ τα υπόλοιπα 499 ροζ 500ράκια γίνονται ανάρπαστα πριν καν ξεκινήσει η παραγωγή τους.


Η κυβέρνηση ψηφίζει τα τελευταία μέτρα. Εκπρόσωποι των εισαγωγέων αυτοκινήτων συναντιούνται με τον υπουργό ανάπτυξης και συμφωνούν σε λύσεις τόνωσης της αγοράς. Μερικές μέρες μετά αποφασίζεται η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 85%, η αύξηση στη φορολογία καυσίμων κατά 66% και ο διπλασιασμός του τέλους ταξινόμησης, ενώ επιβάλλεται και νέος φόρος: το τέλος ούρησης. Όποιος συλλαμβάνεται να ουρεί στο πλάι του δρόμου χωρίς να έχει πληρώσει το ειδικό τέλος, τιμωρείται με 2μηνη καταναγκαστική εργασία στις έρευνες εντοπισμού της “Λίστας τον λιστών”, στους υπονόμους της Αθήνας.

 

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2013  

Η JAGUAR προσλαμβάνει ως αρχισχεδιαστή τον Κροάτη Milos Paripovic και αποφασίζει να βάλει στην παραγωγή το έξυπνο ηλεκτρικό όχημα για την πόλη Mininoris. Στο πρότζεκτ συμμετέχει και ο διάσημος ηθοποιός Chuck Norris, αναλαμβάνοντας product manager του μοντέλου.


Η HONDA, μετά το νέο NSX, ετοιμάζει και νέο S2000. Θέλοντας να ενισχύσει την σπορ εικόνα της χωρίς όμως να ξεχνά τη green φιλοσοφία της, η ιαπωνική φίρμα μελετά ένα νέο υβριδικό σύστημα, ειδικό για το S2000: ένας μικρός χιλιάρης diesel με ισχύ 100 ίππων κινεί τους εμπρός τροχούς στις καθημερινές μετακινήσεις, ενώ δύο ηλεκτροκινητήρες των 150 ίππων ο καθένας παίρνουν ρεύμα από μια μικρής αυτονομίας μπαταρία νανοτεχνολογίας λιθίου και κινούν τους πίσω τροχούς. Έτσι, όταν ο οδηγός θέλει να λιώσει στα παντιλίκια, φορτίζει από βραδύς τη μπαταρία.


Ο υπουργός ανάπτυξης ανακοινώνει επιτέλους την επανέναρξη των έργων για τους νέους αυτοκινητοδρόμους, έχοντας συμφωνήσει με τους μεγαλοεργολάβους τη δραματική μείωση του μισθολογικού κόστους και τη σημαντική αύξηση των εσόδων: πλέον θα χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινο δυναμικό οι λαθρομετανάστες που κρατούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το κόστος διοδίων κατά 35-45%. Το στικάκι με τη “Λίστα των λιστών” βρέθηκε επιτέλους στις εκβολές ενός υπονόμου. Δυστυχώς είναι κατεστραμμένο και δεν μπορεί να διαβαστεί - δηλαδή, ΣΚΑΤΑ …

 

  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013  

Η FORD, μετά την αποχώρησή της από το WRC, ανακοινώνει την απόφασή της να μπει στη Formula 1. Την είδηση-λαυράκι αποκαλύπτει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος του gocar.gr εξασφαλίζοντας μάλιστα αποκλειστική συνέντευξη από τον πρώτο οδηγό της ομάδας, τον Alen Prost, ο οποίος αποφάσισε να μιμηθεί τον Schumacher και να επιστρέψει στην F1.


Η CHEVROLET αποφασίζει να καλύψει το κενό που έχει αφήσει το κλείσιμο της Hummer στην αγορά και παρουσιάζει ένα μεγάλο πολυτελές 4x4 με αμερικάνικη αισθητική και V8 κινητήρα. Το ονομάζει μάλιστα Hummer, για να είναι άμεση η διασύνδεση με τα θρυλικά τετρακίνητα θηρία, αλλά δέχεται μήνυση από τον Arnold Schwarzenegger, γνωστό λάτρη των κλασικών Hummer.


Το σκάνδαλο με τη “Λίστα των λιστών” γίνεται η αιτία να πέσει η κυβέρνηση. Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο διεθνούς φήμης ερμηνευτής του GANGNAM STYLE, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό, δημιουργούνται και ελληνικές version του δημοφιλούς GANGNAM STYLE, μια μιλιταριστική (κόντρα στα τούρκικα σήριαλ) και μια ποπ (με στόχο τη Eurovision).

Οι πωλητές αυτοκινήτου διοργανώνουν πρωτάθλημα “ΒΑΡΑΩ ΜΥΓΕΣ”. Μάλιστα, συζητιέται η ένταξη του νέου παιχνιδιού στα Ολυμπιακά Αθλήματα.

 

  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013  

Η TOYOTA, βλέποντας τη μεγάλη απήχηση που έχει το νέο της coupe GT86, αποφασίζει να εξελίξει εκτός του GT86 Cabrio και μια ακόμη έκδοση: το GT86 pick-up. Ανάλογη έκδοση δημιουργεί φυσικά και η SUBARU για το BRZ.

Στη νέα ταινία του James Bond, ο διάσημος μυστικός πράκτορας 007 οδηγεί μια ειδική έκδοση του MERCEDES Ener-G-Force που είδαμε το 2012 στο Los Angeles, με 4 πολυβόλα στην οροφή, ακτίνες λέιζερ στους καθρέπτες, εξελιγμένο σύστημα ανίχνευσης κακοποιών και ψυγειάκι με πάγο, ο οποίος δημιουργείται από το νερό που προκύπτει από τις κυψέλες καυσίμου.


Τις εκλογές κερδίζει η παράταξη "ΞΩΦΑΛΤΣΑ", εξασφαλίζοντας μάλιστα αυτοδυναμία. Ο νέος πρωθυπουργός ανακοινώνει αμέσως αντιμνημονιακά μέτρα:

  • Έναρξη νέων σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας το 2022
  • Σημαντική αύξηση στη φορολογία όλων των υψηλόμισθων, με μηνιαίες απολαβές από 720 ευρώ και πάνω (με τον βασικό να έχει εντωμεταξύ διαμορφωθεί στα 350, τα 720 πολλά δεν είναι;)
  • Δημιουργία προανακριτικής επιτροπής για τη “Λίστα των λιστών” με σκοπό την αναζήτηση ευθυνών του ειδικού εμπειρογνώμονα-υδραυλικού-καφετζού που δεν κατάφερε να βρει έγκαιρα το στικάκι πριν αυτό πνιγεί στα σκατά.

 

  ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013  

Η SKODA παρουσιάζει ένα μικρό coupe βασισμένο στο Roomster. Το Speedster, όπως ονομάζεται, προσφέρει την πρακτικότητα ενός MPV και το σπορ DNA ενός 3-θυρου hatchback. Περιττό να πούμε πως και αυτό κινείται από τον νέο TSI των 660 κυβικών.


Η BUGATTI εξελίσσει μια ακόμη πιο ισχυρή έκδοση της Veyron. Αυτή τη φορά ο W16 ξεπερνά τους 2.560 ίππους, ενώ το αμάξωμα θα είναι κατασκευασμένο με την τεχνολογία των αεροτομών της Formula1, έτσι ώστε όσο ανεβαίνει η ταχύτητα να “απλώνει” και να γίνεται πιο αεροδυναμικό.


Η νέα κυβέρνηση δηλώνει πως τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που αναγκάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να απεμπλακούμε από το μνημόνιο, ενώ διαβεβαιώνει πως αυτά θα είναι τα τελευταία και πως η ανάπτυξη είναι προ των πυλών. Ο κλάδος μέσα στο 1ο 10-μηνο καταμετρά τεράστια ανάπτυξη: κατά 88% στην ανεργία και κατά 64% στο κλείσιμο επιχειρήσεων. Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων αλλάζει σε Σύνδεσμος Εναπομεινάντων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.

 

 

  ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013  

Η OPEL παρουσιάζει το Mokka OPC. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα SUV με τα διακριτικά OPC. Το γρήγορο Mokka κάνει ρεκόρ γύρου προσθιοκίνητου αυτοκίνητο στο Nurburgring, καταρρίπτοντας τον χρόνο του Renault Megane RS.


H NISSAN, μετά την τεράστια επιτυχία των Qashqai και Juke, παρουσιάζει ένα ακόμη Crossover, με μικρές διαστάσεις και ακόμη πιο ρηξικέλευθη εμφάνιση. Το TERRAS, όπως ονομάζεται, ενσωματώνει την εμφάνιση του πρωτότυπου TeRRA που είδαμε στο Παρίσι το 2012 και κινείται από 5 ηλεκτροκινητήρες, έναν για κάθε τροχό ξεχωριστά και έναν για τη ρεζέρβα. Η RENAULT παρουσιάζει τη δική της εκδοχή με την ονομασία KOUASIMODOS.


Οι εισαγωγείς αυτοκινήτου συναντιούνται με τον νέο υπουργό ανάπτυξης, ο οποίος τους διαβεβαιώνει πως ετοιμάζει, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, μειώσεις αντί για αυξήσεις. Δύο μέρες μετά ανακοινώνεται η μείωση κατά 60% στο όφελος απόσυρσης, καθώς και σημαντικές μειώσεις στις φοροαπαλλαγές που έχουν οι πολύτεκνοι στην αγορά αυτοκινήτου. Λόγω του περιορισμένου μπάτζετ των εισαγωγέων, αντί της έκθεσης ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ 2013, διοργανώνεται Έκθεση Φωτογραφίας Αυτοκινήτου στο παζάρι του Σχιστού με εικόνες όλων των νέων μοντέλων (καθότι εκθεσιακά αυτοκίνητα απλά δεν υπάρχουν).

 

  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013  

Ο νέος πρωθυπουργός προαναγγέλλει πως το 2014 θα είναι το έτος της ανάπτυξης. Τα στελέχη των εταιρειών αυτοκινήτου, σε μια ειδική εκδήλωση βραβεύουν τον καλύτερο πωλητή της χρονιάς, ο οποίος κατάφερε να πουλήσει 7,5 αυτοκίνητα σε ολόκληρο το 2013: 4 καινούργια, 3 μεταχειρισμένα και ένα τροπέτο (εμπρός).

Η MITSUBISHI επιστρέφει στα ράλλυ, αλλά όχι με το Lancer Evo. Όπλο της είναι το ηλεκτρικό i-MiEV Evolution που πρωτοέτρεξε στο Pikes Peak το 2012 και το οποίο κινείται από 3 ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 327 ίππων.


Η LANCIA κάνει τελικά πράξη αυτό που παρακαλούσαμε όλοι εδώ και πολλά πολλά χρόνια: λανσάρει την Fulvia Coupe!


Και μετά, ξύπνησα…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...