BMW Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σαράντα χρόνια από την BMW 1602 στο i3

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της BMW θα κλείσουν 40 χρόνια ζωής το 2013 όπου θα ξεκινήσει η κατασκευή του i3, του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου παραγωγής για τον γερμανικό όμιλο. Η γερμανική εταιρεία έχει μακρά ιστορία στα ηλεκτρικά, υβριδικά  και τα υδρογονοκίνητα εδώ και δεκαετίες.
Πιο συγκεκριμένα η ιστορία των ηλεκτρικών του ομίλου της BMW μάς πάει πίσω στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972 όπου η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά μία τροποποιημένη ηλεκτροκίνητη BMW 1602 η οποία δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιηθεί στις τηλεοπτικές λήψεις εντός και εκτός γηπέδων ώστε να μην επηρεάζεται η απόδοση των αθλητών από τα καυσαέρια. Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνταν τότε ήταν οι κοινές μολύβδου και με βάρος 350 κιλών έδιναν μια αυτονομία που δεν ξεπερνούσε τα 60 χιλιόμετρα. Μοιραία μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να έχει καμία εμπορική τύχη, ωστόσο οι βάσεις μπήκαν για να ακολουθήσουν κι άλλα ερευνητικά σχέδια με όλες τις νέες τεχνολογίες.

ιστορία ηλεκτρικών BMW

Το 1975 ακολούθησε ένα πειραματικό όχημα που βασίζονταν πάνω στο πάτωμα της BMW LS (ή αλλιώς BMW 700) με νέας τεχνολογίας ηλεκτροκινητήρα και μπαταρίες. Στη δεκαετία του 80 ξεκίνησαν οι έρευνες πάνω στις μπαταρίες Θεϊκού Νατρίου και η BMW κατασκεύασε μια ειδική διάταξη για να μετρά την απόδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ιστορία ηλεκτρικών BMW

Το E1 που παρουσιάστηκε στο σαλόνι της Φρανκφούρτης το 1991 ήταν το πρώτο “citymobile” ένα αυτοκίνητο προσαρμοσμένο στις αστικές μετακίνησης. Για την εποχή του ήταν ένα πραγματικά προηγμένο όχημα καθώς ήταν ιδιαίτερα ελαφρύ και αρκετά ασφαλές για τους επιβάτες του, χάρη στο ειδικό κέλυφος από συνθετικά υλικά υψηλής αντοχής. Η BMW για πρώτη φορά σχεδίασε ένα ηλεκτρικό εξαρχής και δεν βασίστηκε στη μετατροπή κάποιου υπάρχοντος σε ηλεκτροκίνητο. Ο ηλεκτροκινητήρας του είχε απόδοση 32kW και η αυτονομία του έφτανε τα 160 χιλιόμετρα. Συμπληρωματικά με το E1 η BMW εκείνη την περίοδο δημιούργησε και έναν μικρό στόλο από 25 αυτοκίνητα της Σειράς 3 στα οποία είχε τοποθετηθεί ηλεκτροκίνηση.

ιστορία ηλεκτρικών BMW

Το επόμενο κεφάλαιο για τα ηλεκτρικά της BMW ξεκίνησε το 2008 όταν δημιουργήθηκε ένας στόλος εξακοσίων MINI E ο οποίος μπορούσε να καλύψει και τις ανάγκες για ιδιωτική χρήση και όχι μόνο από φορέα διαχείρισης. Τα συμπεράσματα από την λειτουργία των ΜΙΝΙ Ε, αξιοποιήθηκαν αμέσως με στόχο ένα αυτοκίνητο παραγωγής. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έδιναν την επάρκεια ώστε να είναι βιώσιμο ένα τέτοιο προϊόν.
Στις αρχές του 2010 το Concept ActiveE ήταν η απόδειξη ότι η BMW ήδη σκέφτονταν το επόμενο βήμα που αφορούσε και αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων. Γύρω στα 1.000 αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς μέχρι τα τέλη του 2011. Στη ΜΙΝΙ οι εξελίξεις έφεραν στο προσκήνιο το Megacity Vehicle (MCV) το οποίο είναι ο προπομπός του i3. Το σύστημα της ηλεκτροκίνησης του i3 Concept έχει 40% μικρότερο όγκο παράγοντας την ίδια απόδοση με το σύστημα που κινούσε το MINI E.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...