Δημόσια ΚΤΕΟ: Διαφθορά με τις πλάτες του Υπουργείου

Κωλοτούμπα με τροπολογία από πιέσεις ημετέρων

  • -
  • -

Η κατάσταση στα Δημόσια ΚΤΕΟ είναι γνωστή, όμως πλέον η διαφθορά έχει τις πλάτες του Υπουργείου καθώς εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην τήρηση των Νόμων. Με βάση την καταγγελία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιωτικών ΚΤΕΟ συνεχίζεται η σκανδαλώδης εξαίρεση των Δημόσιων ΚΤΕΟ από την εφαρμογή των νόμων μέσω παράτυπων νομοθετικά παρατάσεων. Τα Δημόσια ΚΤΕΟ δεν έχουν προσαρμόσει την λειτουργία τους σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και παρά τις προσφυγές των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ στη ελληνική δικαιοσύνη από το 2010, τίποτα δεν αλλάζει.

Λόγω του ότι τα Δημόσια ΚΤΕΟ δεν «καταφέρνουν» να υλοποιήσουν εδώ και δώδεκα χρόνια τώρα όσα καταφέρνει ένα απλός ιδιώτης μέσα σε 12 μήνες, προωθείται απόφαση νέας παράτασης, της 7ης κατά σειρά, έναντι των ακόλουθων προθεσμιών που λήγουν,
α) στις 3/1/2013 αναφορικά με, το ελάχιστο προσωπικό που πρέπει να απασχολούν, τον ολοκληρωμένο μετρητικό εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτουν, το αδιάβλητο σύστημα μηχανογράφησης και την εγκατάσταση ειδικών καμερών για την αυτόματη λήψη και αποστολή φωτογραφιών και αποτελεσμάτων των ελεγχόμενων οχημάτων στη βάση στατιστικών του Υπουργείου, τις διαδικασίες διασφάλισης αυτόματης έκδοσης δελτίων ΚΤΕΟ δίχως ανθρώπινη παρέμβαση στον υπολογισμό και την έκδοση τους και τον εκσυγχρονισμού πολλών άλλων σημαντικών υποδομών που θα διασφαλίζουν την ορθή και αδιάβλητη λειτουργία τους, και,
β) στις 10/1/2013 αναφορικά με την υποχρέωση πιστοποίησής τους κατά ISO 9001.

 

Ποιόν συμφέρει η παράταση;

Βασικά δεν χαλάει η φάμπρικα της διαφθοράς. Με ένα «φακελάκι» λύνονται ως δια μαγείας όλα τα τεχνικά προβλήματα και το κάθε λογής σαράβαλο μπορεί να κυκλοφορεί με τις ευλογίες του Δημοσίου ΚΤΕΟ. Βέβαια το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο  ώστε ο υπάλληλος που κάνει τα στραβά μάτια να μην πιαστεί ποτέ. Συνήθης πρακτική: Τα πλαστά δελτία τεχνικού ελέγχου να υπογράφονται από υπάλληλο που εκείνη την ημέρα βρίσκεται σε άδεια. Μεγάλοι χαμένοι το κράτος και οι πολίτες που έχουν ακριβοπληρώσει τα Δημόσια ΚΤΕΟ.
Η πολιτεία συνεχίζει μέχρι σήμερα να χάνει ετησίως πολύτιμα έσοδα από ΦΠΑ, παράβολα, κλ.π. άνω των 335 εκ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου, συνεπεία της αποχής από τον τεχνικό έλεγχο 2,5 εκατομμυρίων  οχημάτων και εκατοντάδων χιλιάδων ΜΟΤΟ, καθώς λόγω της μη μηχανογράφησης και του ελλιπέστατου εξοπλισμού των Δημοσίων ΚΤΕΟ. Αδυνατεί να συλλέξει άμεσα και να διασταυρώσει ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα συμμετοχής στο θεσμό τεχνικού ελέγχου οχημάτων και να ασκήσει τις κατάλληλες πολιτικές πάταξης των φαινομένων της αποχής, της διακίνησης πλαστών δελτίων ΚΤΕΟ και της πραγματοποίησης εικονικών ελέγχων. 

 

Τροπολογίες …λάστιχο

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε τροπολογία σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία η κυβέρνηση θα επανέφερε την υποχρέωση της διαπίστευσης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) όλων των ΚΤΕΟ, κάτι που συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια των ελεγκτών αλλά και η αμεροληψία των ελέγχων από ανεξάρτητο φορέα. Θυμίζουμε ότι επί Βορίδη στο Υπουργείο Μεταφορών καταργήθηκε η υποχρέωση διαπίστευσης των ΙΚΤΕΟ από το ΕΣΥΔ που προβλέπονταν στον ιδρυτικό νόμο των κέντρων Τεχνικού Ελέγχου. Εξυπηρετώντας τις ανάγκες ημετέρων άλλαξε με νομοθετική ρύθμιση η υποχρέωση αυτή και πλέον προβλέπονταν μία ανώδυνη τήρηση συστήματος ποιότητας κατά ISO, που ουσιαστικά αφήνει το πεδίο ελεύθερο στους επιτήδειους να λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο. Ίσως στο Υπουργείο να αντελήφθησαν το πρόβλημα που δημιουργούνταν όμως και πάλι στο Ελλαδιστάν βασιλεύει η "πολιτική πίεση", κοινώς οι επαγγελματίες της διαπλοκής.  

Την τροπολογία αυτή απέσυρε αιφνιδιαστικά ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας υποκύπτοντας στην κλίκα που είχε υπαγορεύσει στον κ. Βορίδη τις αλλαγές στο Νόμο ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο σε όποιον επιθυμεί να λειτουργεί ασύδοτα. Είναι γνωστό πλέον ότι υπάρχουν ιδιωτικά ΚΤΕΟ, που ακολουθούν την πρακτική των Δημοσίων ΚΤΕΟ κάνοντας «μαϊμού» ελέγχους, με απλή αποστολή της άδειας κυκλοφορίας μέσω fax, και φυσικά πιστοποιώντας την τεχνική αρτιότητα σε επικίνδυνα οχήματα που δυστυχώς κυκλοφορούν στη συνέχεια στους δρόμους. Βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για την οδική ασφάλεια, καθώς οι Υπουργοί που έχουν περάσει από την καρέκλα τα τελευταία χρόνια δεν νοιάζονται για το αν θα κάνουν σωστούς ελέγχους όλα τα ΚΤΕΟ στην Ελλάδα, αλλά ο μόνος τους φόβος είναι μήπως σπάσει το απόστημα και φανεί γιατί τόσο καιρό, ενώ έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των Δημοσίων ΚΤΕΟ, λειτουργούν τελικά εις βάρος της κοινωνίας. Από την άλλη η στάση ορισμένων Ιδιωτικών ΚΤΕΟ να «ξεματιάζουν» τα ΙΧ από απόσταση εκδίδοντας πλαστά πιστοποιητικά λόγω της ανεπάρκειας των ελεγκτικού μηχανισμού, έχουν διαμορφώσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού τα ΙΚΤΕΟ που εμμένουν να κάνουν σωστό τεχνικό έλεγχο είναι ασύμφορα για τον πελάτη που θέλει απλά να πάρει το σηματάκι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...