Red Bull Stratos: Στο κυνήγι τεσσάρων ρεκόρ

Αντίστροφη μέτρηση για το άλμα από τη στρατόσφαιρα

  • -
  • -

Όλα είναι έτοιμα και οι μετεωρολογικές προβλέψεις είναι θετικές ότι το άλμα του Felix Baumgartner θα πραγματοποιηθεί, καιρού επιτρέποντος, την αυγή της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου. Η ομάδα υποστήριξης είναι πανέτοιμη και πλέον περιμένουν το πράσινο φως για να ξεδιπλώσουν το τεράστιο αερόστατο το οποίο θα μεταφέρει μία κάψουλα μέσα στην οποία θα ανέβει στα όρια της στρατόσφαιρας ο Felix Baumgartner. Από εκεί ο Felix θα προσπαθήσει να καταρρίψει τέσσερα ρεκόρ δηλαδή:

  • Την ψηλότερη πτήση με αερόστατο που εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 36.000 μέτρα
  • Το ελεύθερο άλμα από το μεγαλύτερο ύψος (άνω των 36.000 μέτρων)
  • Την ταχύτερη ελεύθερη πτώση (υπερηχητική τουλάχιστον 1110 km/h) και
  • Την μεγαλύτερη σε διάρκεια πτώση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 5 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα.

«Έσω έτοιμος», δήλωσε ο 43χρονος Αυστριακός ο οποίος προετοιμάζεται με την ομάδα της Reb Bull Stratos εδώ και πέντε χρόνια για αυτό το εγχείρημα. Για να απογειωθεί σωστά το μπαλόνι θα πρέπει να επικρατεί απόλυτη άπνοια καθώς πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων πανάλαφρη κατασκευή η οποία θα γεμίσει με αέριο ήλιο. Το μπαλόνι είναι κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο με πάχος δέκα φορές λιγότερο από αυτό της κοινής πλαστικής σακούλας και η χωρητικότητά του είναι δέκα εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η όλη διαδικασία απλώματος και γεμίσματος θα διαρκέσει οκτώ ώρες κι όταν το μπαλόνι θα είναι έτοιμο προς απογείωση, θα έχει ύψος 102 μέτρων και η διάμετρός του θα φτάνει τα 129 μέτρα.

Η κάψουλα είναι απαραίτητη για να υλοποιηθεί το εγχείρημα καθώς χάρη σε αυτή θα διατηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας στο εσωτερικό και φυσικά θα παρέχει των ζωτικό αέρα ώστε να φτάσει με ασφάλεια ο Felix Baumgartner στο ύψος οροφής απ’ όπου θα ξεκινήσει την ελεύθερη πτώση του.

 
Δοκιμαστικά άλματα με ρεκόρ

Στις 15 Μαρτίου η ομάδα της Red Bull Stratos πραγματοποίησε το πρώτο δοκιμαστικό άλμα από ύψος 21.828 μέτρων και όλα πήγαν στην εντέλεια. Ο Felix Baumgartner έγινε ο τρίτος άνθρωπος που έκανε ελεύθερη πτώση από τόσο ψηλά με το Ρώσο Eugene Andreev και τον Αμερικανό θρύλο Joseph Kittinger να έχουν τα μεγαλύτερα ρεκόρ από τη δεκαετία του ‘60. Ο 83χρονος Joseph Kittinger είναι ο μέντορας του Αυστριακού άλτη και μέλος της ομάδας των 100 ειδικών επιστημόνων και συμβούλων όπως ιατρών, μηχανικών κ.α. που εργάζονται πάνω σε αυτό το project.

Στις 25 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο δοκιμαστικό άλμα από τα 29.610 μέτρα με ένα μπαλόνι χωρητικότητας 150.000 κυβικών μέτρων, όπου κατά την κάθοδο ο Felix Baumgartner έπιασε ταχύτητα 840km/h. Με το άλμα το αυτό ο Αυστριακός ξεπέρασε τον Ρώσο Eugene Andreev που είχε το δεύτερο υψηλότερο άλμα από τα 25.458 μέτρα. Ο στόχος είναι για τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου να σπάσουν τέσσερα ρεκόρ.

Final countdown

Οκτώ ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα απογείωσης μία πολυπληθής ομάδα θα ξεδιπλώσει προσεκτικά το μεγαλύτερο αερόστατο-μπαλόνι που κατασκευάστηκε ποτέ για επανδρωμένη πτήση. Μία ώρα πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, ο αρχηγός της επιχείρησης Ed Coca θα λάβει, αν όλα είναι εντάξει, το πράσινο φως από τον μετεωρολόγο που θα ελέγχει συνεχώς τις καιρικές συνθήκες. Το γέμισμα με ήλιο θα διαρκέσει από 45 έως 60 λεπτά και κατά την απογείωση η όλη κατασκευή θα φτάσει σε βάρος τα 1.682 κιλά. Η άνοδος στο μέγιστο ύψος θα διαρκέσει σχεδόν τρεις ώρες οπότε ο Felix θα πρέπει να έχει αέρα να αναπνέει και να είναι προστατευμένος από τις πολικές συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν στα όρια του πλανήτη μας. Μόλις η κάψουλα φτάσει το επιθυμητό ύψος, τότε θα γίνει αποσυμπίεση του θαλάμου και ο Αυστριακός θα ξεκινήσει το άλμα του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ελεύθερης πτώσης, ο Felix θα αναπνέει με ειδική συσκευή και η στολή αστροναύτη που θα φορά θα τον προστατέψει μέχρι να φτάσει στην ατμόσφαιρα. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα www.redbullstratos.com για να μάθετε όλα τα νέα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...