Προσοχή στα δάνεια με ενέχυρο αυτοκίνητο

Με κρυφές χρεώσεις τα υφαρπάζουν οι επιτήδειοι

  • -
  • -

Εκτός από τα ανταλλακτήρια χρυσού, η μαύρη αγορά στην δανειοδότηση έφερε στο προσκήνιο πολλά ενεχυροδανειστήρια στα οποία το ενέχυρο είναι ένα αυτοκίνητο. Η διαδικασία δανειοδότησης είναι απλή καθώς ο ενεχυροδανειστής εκτιμά την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος και ανάλογα με την απόγνωση του ενδιαφερόμενου, εκταμιεύει δάνειο που δεν ξεπερνά στην καλύτερη των περιπτώσεων το ήμισυ αυτής. Κράχτης για αυτή την δραστηριότητα αποτελεί η διαφήμιση του μηνιαίου επιτοκίου που στις πλείστες των περιπτώσεων είναι  0,75% με εγγύηση την κυριότητα του αυτοκινήτου. Συνήθως η «διευκόλυνση» αφορά έναν έως τρεις μήνες, ωστόσο τα κρυφά κόστη είναι αυτά που εκτοξεύουν το ποσό αποπληρωμής και ο άτυχος ενεχυριαστής καλείται να επιστρέψει έως και διπλάσιο ποσό από αυτό που δανείστηκε!
Η μαυραγορίτικη αυτή πρακτική ήταν αντικείμενο αυτεπάγγελτης έρευνας από το Συνήγορο του Καταναλωτή και το σχετικό πόρισμα διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία, την Τράπεζα της Ελλάδας, τον ΣΔΟΕ και την Δημόσια Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς και ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ευ. Ζερβέας αναφέρθηκαν στην πρακτική των εταιρειών αυτών. Τα ενεχυροδανειστήρια δεν εξετάζουν την πιστοληπτική δυνατότητα του ενδιαφερόμενου και εκταμιεύουν το συμφωνηθέν ποσό, αφού υπογράψουν σύμβαση που περιλαμβάνει μια σειρά κρυφών χρεώσεων όπως κόστος ασφάλισης, φύλαξης και στάθμευσης και έξοδα φακέλου (!). Έτσι τα «περιφερειακά» ποσά ανέρχονται σε 15 ευρώ ανά 1000 ευρώ δανείου για ασφάλιστρα και φύλακτρα, ενώ επιπρόσθετα έχουμε περίπου 200 ευρώ για μηνιαίο κόστος στάθμευσης και άλλα 150 ευρώ για έξοδα φακέλου. Έτσι για παράδειγμα για ένα δάνειο μόλις 2.500 ευρώ για έναν μήνα θα έπρεπε ο ενεχυριαστής να πληρώσει ποσό 2.940 ευρώ, ενώ αν το δάνειο αφορούσε τρίμηνη διάρκεια τότε το ποσό της οφειλής ανεβαίνει στα 3.500 ευρώ. Αν το χρονικό διάστημα ξεπεράσει τους έξι μήνες τότε στην πράξη το ποσό καταβολής ισοσκελίζει την εμπορική αξία του αυτοκινήτου και ο ενδιαφερόμενος δεν έχει λόγο να αναζητά τρόπο αποπληρωμής του δανείου και το αυτοκίνητο περιέρχεται στην κυριότητα του ενεχυροδανειστή αφού με τοκογλυφικούς όρους φουσκώνεται η αξία. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβέα οι συμβάσεις ενεχυρίασης δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνουν, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, άλλες χρεώσεις πλην του επιτοκίου του δανείου.

Όσοι βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να ενεχυριάσετε το αυτοκίνητό σας για μετρητά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας που θα κληθείτε να υπογράψετε. Για περισσότερες πληροφορίες ή καταγγελίας μπορείτε να απευθυνθείτε στον Συνήγορο του Καταναλωτή και φυσικά στον ΣΔΟΕ.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...