Honda Miimo: Επίμονος κηπουρός

Χλοοκοπτικό ρομπότ για οικιακή χρήση

  • -
  • -

Το κούρεμα του γκαζόν είναι από τους μπελάδες για τους κατόχους μεγάλων κήπων, κυρίως για αυτούς που κάλυψαν μεγάλες επιφάνειες με γκαζόν και υπολόγιζαν να τις περιποιούνται οι ίδιοι. Η Honda εισέρχεται στη ραγδαία αναπτυσσόμενη Ευρωπαϊκή αγορά ρομποτικών χλοοκοπτικών μηχανών με το λανσάρισμα του Honda Miimo δίνοντας λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα, καθώς χρειάζεται ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση ενώ διασφαλίζει ένα περιποιημένο γκαζόν, καθημερινά όσο διάστημα κρατά η περίοδος του κουρέματος. Η Honda δουλεύει πάνω στην εξέλιξη ρομποτικών συστημάτων από το 1986 με τους προγόνους του ASIMO, του πιο προηγμένου ανθρωποειδούς ρομπότ παγκοσμίως.

Το Miimo είναι το πρώτο οικιακό ρομποτικό προϊόν που πωλείται μαζικά και θα  κατασκευάζεται από τη Honda France Manufacturing στο Orlean. Λειτουργεί με σύστημα συνεχούς κοπής, που κόβει μόλις 2-3mm γκαζόν τη φορά, αρκετές φορές την εβδομάδα. Η κοπή γίνεται σε τυχαίο σχήμα που σημαίνει λιγότερη πίεση στο γρασίδι, πιο υγιή ανάπτυξη και μειωμένα αγριόχορτα και ζιζάνια. Αντίθετα με μία παραδοσιακή χλοοκοπτική μηχανή δεν χρειάζεται μάζεμα του κουρεμένου γκαζόν, αφού είναι τόσο ψιλό που κατανέμεται στις ρίζες δρώντας ως φυσικό λίπασμα. Διαθέτει έναν ανεμιστήρα ενσωματωμένο στη βάση της λεπίδας, που ρουφά το γρασίδι προς τις λεπίδες για να γίνεται πιο εύκολα η κοπή και να επιτυγχάνεται καλή διασπορά των κομμένων στις ρίζες του γκαζόν. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην αγορά, χρησιμοποιεί τρεις πολύ ανθεκτικές λεπίδες που λυγίζουν αντί να θρυμματίζονται όταν προσκρούουν σε σκληρά αντικείμενα, περιορίζοντας τον κίνδυνο να μένουν στο γρασίδι θραύσματα λεπίδων. Το ύψος κοπής είναι ρυθμιζόμενο μεταξύ 20mm και 60mm, ανάλογα με τις συνθήκες και την εποχή.

 

Κοπή εντός περίφραξης

Για να προσδιοριστεί η περιοχή στην οποία θα εκτελεί τα καθήκοντά του το Miimo χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός συστημάτων ελέγχου, χρονομέτρων και αισθητήρων που παράγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Λειτουργεί στα πλαίσια ενός σύρματος «περίφραξης» τοποθετημένου κάτω από το έδαφος ή στο γρασίδι περιμετρικά του κήπου και μόλις γίνει αντιληπτό το ηλεκτρονικό σήμα που παράγει το καλώδιο, παραμένει εντός της «περίφραξης».

Το Miimo λειτουργεί με τρία προγράμματα ανάλογα τις διαστάσεις και τον τύπο του κήπου. Χρησιμοποιεί μία ισχυρή μπαταρία ιόντων λιθίου, είναι αυτοφορτιζόμενο, παρακολουθεί συνεχώς το επίπεδο της μπαταρίας και επιστρέφει στη βάση του για επαναφόρτιση. Διαθέτει τρεις ανεξάρτητους αισθητήρες πρόσκρουσης 360 μοιρών που ανιχνεύουν κάθε επαφή με εμπόδιο. Μόλις ενεργοποιηθεί κάποιος αισθητήρας πρόσκρουσης το Miimo θα σταματήσει, θα περιστραφεί και θα απομακρυνθεί από το σημείο επαφής σε διαφορετική κατεύθυνση. Μπορεί να ανεβαίνει σε κλίσεις εδάφους μέχρι 24 μοιρών και όταν συναντά κομμάτια με παχύ ή ψηλότερο γρασίδι προσαρμόζει την λειτουργία του ώστε να κόβει το ίδιο αποτελεσματικά ακόμη και στις δύσκολες  περιοχές.

 

Ασφάλεια και προστασία κλοπής

Την ασφάλεια εγγυώνται δύο αισθητήρες που ενεργοποιούνται εάν το Miimo χάσει επαφή με το έδαφος. Μόλις ενεργοποιηθεί το σύστημα ηχεί ένας συναγερμός που μπλοκάρει τη λειτουργία μέχρις ότου ο ιδιοκτήτης εισάγει ένα μοναδικό PIN. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανασηκωθεί ενώ οι λεπίδες περιστρέφονται και γίνεται άχρηστο σε περίπτωση κλοπής.

 

Δύο μοντέλα

Κατά το λανσάρισμά του το Honda Miimo θα διατίθεται σε δύο μοντέλα, 300 και 500 ανάλογα με τη διάμετρο κοπής της λεπίδας, δηλαδή 300mm και 500mm αντίστοιχα. Το Honda Miimo 500 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία επιφάνεια έως 3.000 τετραγωνικών μέτρων, περίπου το μισό ενός τυπικού γηπέδου ποδοσφαίρου, που σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για πολλές χρήσεις. Αναμένεται στις εκθέσεις Honda σε όλη την Ευρώπη από τις αρχές του 2013.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...