NASA Curiosity Rover

Από τη Γη στον Άρη!

  • -
  • -

Η NASA τα κατάφερε. To νέο μη επανδρωμένο όχημα της προσγειώθηκε στον πλανήτη Άρη. Το επονομαζόμενο Curiosity, δεν είναι απλώς ένα 900 kg τηλεκατευθυνόμενο off-road όχημα. Είναι συμπυκνωμένη τεχνολογία ετών της NASA σε ένα εξάτροχο που στοίχισε συνολικά περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Το Curiosity είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα οχήματα που έχουν σταλθεί στο διάστημα. Συνολικά 8 μήνες κράτησε το επίφοβο ταξίδι του στο ηλιακό σύστημα, με το Curiosity να προσγειώνεται χθες στον Άρη, με ένα περίτεχνο τρόπο προσεδάφισης και τους επιστήμονες να απολαμβάνουν πλέον τις πρώτες φωτογραφίες και δεδομένα από την επιφάνεια του πλανήτη!

Το κομμάτι του ταξιδιού ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι του project. Το αυξημένο βάρος (900 kg) του Curiosity επέβαλλε μια ιδιαίτερη μέθοδο προσεδάφισης (Sky Crane). Η πρώτη φάση περιλάμβανε τη χρήση ενός τεράστιου ανθεκτικού αλεξίπτωτου (με ταχύτητα 21.000 km/h), ενώ μετά ειδικοί προωθητικοί πύραυλοι ανέλαβαν να ελέγξουν την ταχύτητα του Curiosity στη λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη. Εν τέλει με τη χρήση ενός ειδικού τύπου συστήματος γερανών, το ρόβερ πάτησε το έδαφος του πλανήτη.

Η προσγείωση του Curiosity αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη NASA, στον ιδιαίτερο πλανήτη Άρη. Το εξάτροχο όχημα θα μεταφέρει εικόνα και μια σειρά από σημαντικά στοιχεία στους επιστήμονες, από τους πολλούς αισθητήρες που κουβαλά πάνω του, αναζητώντας την ύπαρξη νερού και ζωής, φέρνοντας την ανθρωπότητα πιο κοντά στην ανακάλυψη των χαρακτηριστικών του πλανήτη. Αν και τα πλάνα της NASA θέλουν το Curiosity να εργάζεται για τα επόμενα 2 χρόνια, οι μηχανικοί υπόσχονται αυτονομία στο μικρό τους παιχνίδι που φτάνει τα 14 χρόνια! Πάντως το Curiosity έχει πιάσει ήδη δουλειά και καλύπτει καθημερινά 300 μέτρα ανακαλύπτοντας το νέο του περιβάλλον.

Δείτε στο παρακάτω video τον περίτεχνο τρόπο προσεδάφισης του Curiosity

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...