5η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Γιορτάζεται η 40η επέτειος από την καθιέρωσή της

  • -
  • -

Το φετινό μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι πιο επίκαιρο όσο ποτέ: «Πράσινη Οικονομία: Μήπως σε περιλαμβάνει;» Η Πράσινη Οικονομία όπως ορίζεται από τον ΟΗΕ είναι η αειφόρος διαχείριση των κοινών πόρων που οδηγεί στη σταθερή βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επιπρόσθετα μειώνει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις οικολογικές ελλείψεις. Όλα αυτά ακούγονται μακρινά πλέον για την Ελληνική πραγματικότητα ωστόσο η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία που διαδραματίζει το περιβάλλον για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη μας.

Η 5η Ιουνίου έχει θεσπιστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με στόχο να γίνει η πιο μεγάλη και πιο ευρέως διαδεδομένη ημερομηνία όπου θα εορτάζονται οι δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος. Ξεκίνησε το 1972 κι από τότε λειτουργεί ως ορόσημο για τον συντονισμό των δράσεων για την περιβαλλοντική επαγρύπνηση των πολιτών του κόσμου, ενθαρρύνοντας πολιτικές αποφάσεις που στόχο έχουν τη σωτηρία του πλανήτη και των φυσικών πόρων. Μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος προωθούνται οι θέσεις του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες κυρίαρχο ρόλο παίζει η εξατομίκευση των θεμάτων ώστε κάθε πολίτης να αντιληφθεί ότι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος αποτελεί ευθύνη του καθενός. Επιπλέον, όλοι μας έχουμε υποχρέωση να γίνουμε πρεσβευτές των ενεργειών με σκοπό την αειφόρο και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.    
Φέτος γιορτάζεται η 40η επέτειος από την καθιέρωσή της και στην παραδοσιακή συνάντηση των G20, των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών της γης θα ανανεωθούν οι στόχοι της παγκόσμιας κοινότητας.  Το 1992 στην Σύνοδο Κορυφής της Γης θεσπίστηκε μία εικοσαετία δράσεων για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Στη φετινή Σύνοδο που θα γίνει στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα τεθεί το νέο πλάνο που αφορά τη διαχείριση των κοινών πόρων. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στο μήνυμα του εξέφρασε την ανάγκη να διαδραματίσουν όλοι τον ρόλο τους, για τη διατήρηση του οικολογικού αποτυπώματος της ανθρωπότητας μέσα σε πλανητικά όρια. Χαρακτήρισε ανεπαρκή τη μέτρηση της ανάπτυξης και του πλούτου μέσω του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και ζήτησε τη συστράτευση της διεθνής κοινότητας για ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης. Επίσης κάλεσε  τα μέλη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη να συμφωνήσουν ότι ο κόσμος χρειάζεται ένα σύνολο στόχων αειφόρου ανάπτυξης, που θα βασιστεί στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, θέτοντας ως προτεραιότητα τα δομικά στοιχεία της βιωσιμότητας όπως ενέργεια, νερό, τροφή, πόλεις, ωκεανοί, θέσεις εργασίας και τη χειραφέτηση των γυναικών.
Στην Ελλάδα προγραμματίζονται πολλές δράσεις που θα κορυφωθούν την Κυριακή, όπου Δήμοι, φορείς εκπαίδευσης, πρωτοβουλίες πολιτών, θα προσπαθήσουν να υπενθυμίσουν τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο περιβάλλον και να αφήσουν από την ατζέντα, έστω και για λίγο, τις επικείμενες εκλογές και το μνημόνιο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...