Πέθανε ο Ferdinand Alexander Porsche

Αυλαία για τον εμπνευστή της 911

  • -
  • -

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Ferdinand Alexander Porsche, εγγονός του ιδρυτή της Γερμανικής εταιρείας και σχεδιαστής της Porsche 911, ενός μοντέλου που διαμόρφωσε τη μάρκα αλλά και τη κουλτούρα των σπορ αυτοκινήτων γενικότερα. Ο Ferdinand γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1935 και ήταν ο μεγαλύτερος γιός της Δωροθέας και του Ferry Porsche, γιου του ιδρυτή της μάρκας. Αν και στην παιδική του ηλικία κυριαρχούσε το αυτοκίνητο, αυτός ασχολήθηκε με τις κατασκευές κυρίως εργοστασίων για λογαρισμό του παππού του Ferdinand Porsche. Το 1943 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου μετακόμισαν οικογενειακώς στην Αυστρία όπου πήγε σχολείο στο Zell am See. Επιστρέφοντας στην Στουτγάρδη το 1950 κι αφού ολοκλήρωσε το σχολείο, σπούδασε σχέδιο στο διάσημο College of Design στο Ulm.

Το 1958 o F.A.Porsche, όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοι του, ξεκίνησε να εργάζεται στο τμήμα σχεδίασης της εταιρείας, όπου αμέσως αναδείχθηκε το ταλέντο του. Ήταν η εποχή της αναζήτησης διαδόχου για την 356 και ο Ferdinand κατέπληξε όλους με ένα μοντέλο από πλαστελίνη.


Το 1962 ανέλαβε τα ηνία του σχεδιαστικού τμήματος και ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε το μοντέλο σταθμό της παγκόσμιας ιστορίας του αυτοκινήτου: την Porsche 911 (901 όπως ήταν η κωδική ονομασία). Εκτός της 911, ο Ferdinand σχεδίασε διάφορα πρωτότυπα, μεταξύ αυτών και μονοθέσιων της Formula 1 όπως η 804 και της Porsche 904 GTS ενός από τα πιο όμορφα αγωνιστικά που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Το 1972 αποχώρησε από τα διοικητικά της εταιρείας μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειας και ίδρυσε το Porsche Design Studio. Αυτός και η ομάδα δτου ημιούργησαν πληθώρα προϊόντων βιομηχανικού σχεδιασμού, ακόμη και για οικιακή χρήση, για λογαριασμό διεθνών πελατών. Ο F.A. Porsche αν και σχεδιαστής ήταν οπαδός του φονξιοναλισμού. «Ο σχεδιασμός πρέπει να εξυπηρετεί τη λειτουργικότητα η οποία πρέπει να είναι αντιληπτή με άμεσο τρόπο, χωρίς κρυφά σημεία που να απαιτούν εξήγηση» ήταν το μότο της σχεδιαστικής του αντίληψης. «Η φόρμα ενός προϊόντος πρέπει να υπάρχει για να εξηγεί το προϊόν, αλλά δεν θα πρέπει να αποσπά από το πώς αυτό λειτουργεί. Ο καλή σχεδίαση πρέπει να είναι έντιμη» ήταν το απόφθεγμα του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...