Οι Κινέζοι μπαίνουν Ευρώπη μέσω …Βουλγαρίας

Η Great Wall θα παράγει εκεί αυτοκίνητα

  • -
  • -

Όχι ένα, αλλά τρία μοντέλα θα παράγουν οι Κινέζοι στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο Lovech της Βουλγαρίας. Τελικά το εισιτήριο εισόδου της Κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την Ευρωπαϊκή αγορά θα σφραγιστεί στη γείτονα χώρα και με Βουλγαρική πλέον «ιθαγένεια» φιλοδοξούν να κατακτήσουν τη Γηραιά Ήπειρο. Οι φιλοδοξίες των Κινέζων είναι μεγάλες και δεν έχουν πτοηθεί από τις αποτυχίες του παρελθόντος καθώς τα κριτήρια ασφαλείας απέτρεψαν την απόβαση τους μέχρι τώρα μέσω εισαγωγών. Πλέον τη σκυτάλη παίρνει η Great Wall η οποία δημιούργησε ένα εργοστάσιο στην υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή έξω από το χωριό Bahovitsa ώστε με κίνητρο τα χαμηλά ημερομίσθια να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα. Η συναρμολόγηση αυτοκινήτων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης απαλλάσσει από τη φορολογία εισαγωγής, οπότε το κόστος μπορεί να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Η Great Wall έχει συνάψει συνεργασία με την Βουλγαρική εταιρεία Litex από το έτος 2009 για την κατασκευή αυτοκινήτων και το πρώτο δείγμα που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής είναι ένα SUV ονόματι Hover. Οι στόχοι παραγωγής κάνουν λόγο για 2.000 αυτοκίνητα μέσα στο 2012 και μελλοντικά το άνω όριο τίθεται στις 50.000 μονάδες ετησίως.

Αρχικά η Great Wall Motors θα παράγει στη Βουλγαρία το μοντέλο Voleex C-10, ένα πεντάθυρο supermini, που θα πωλείται γύρω στα 8.200 ευρώ. Του χρόνου σχεδιάζει να παράγει εκεί επιπλέον το ημιφορτηγό Steed και το Hover SUV.

Από την άλλη ο Ευρωπαίος καταναλωτής έχει συνηθίσει και απαιτεί ποιοτικές προτάσεις με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και φυσικά της ανάλογης αισθητικής. Η Great Wall στο παρελθόν προσπάθησε να παρακάμψει το σχεδιαστικό κομμάτι δια της αντιγραφής πετυχημένων μοντέλων όπως το Fiat Panda το οποίο παρήγαγε με το όνομα Peri. Τα Ιταλικά δικαστήρια ωστόσο απαγόρεψαν την εισαγωγή του στην Ιταλία. Οι Κινέζοι βλέπουν ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και η Ευρώπη περιλαμβάνεται στα επιχειρηματικά τους σχέδια. Οι προθέσεις μέχρι να καρποφορήσουν έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους και η φθήνια δεν τρώει πάντα τον παρά.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...