Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με 10 ευρώ την ώρα

Στο Παρίσι διαθέσιμος στόλος από Autolib

  • -
  • -

Αυτό που στην Ελλάδα φαντάζει πολυτέλεια, στην Ευρώπη γίνεται πλέον πραγματικότητα. Η πιο προσιτή επιλογή για να εφαρμοστούν οι πράσινες τεχνολογίες είναι να χρησιμοποιηθούν ως στόλος fleet. Αν η Ελλάδα δεν ήταν υπό το καθεστώς του μνημονίου και η αγορά κρατούνταν πάνω από τις 200.000 αυτοκίνητα, ίσως να βλέπαμε κάποιες ταξινομήσεις ηλεκτρικών από τις αντιπροσωπείες στοπ μέλλον. Όμως αν ένα μικρό ηλεκτρικό κοστίζει 30.000 ευρώ πιστεύεται ότι θα υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον;

Μια λύση για το κέντρο των μεγάλων πόλεων θα ήταν το πρόγραμμα που εφαρμόζει η εταιρεία Bolloré στο Παρίσι όπου διατίθεται προς ενοικίαση ένας στόλος μικρός ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Βάσει του πιλοτικού προγράμματος Autolib, οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του Παρισιού θα μπορούν να νοικιάζουν ηλεκτροκίνητα οχήματα πληρώνοντας 10 ευρώ δικαίωμα εγγραφής και άλλα 4-8 ευρώ για μισή ώρα οδήγησης. Παρόμοιο πρόγραμμα είχε ήδη εφαρμοστεί στο Παρίσι με ποδήλατα και ουσιαστικά προετοίμασε το έδαφος για τη νέα αυτή εφαρμογή με τα εξήντα έξι Autolib που θα βρίσκονται παρκαρισμένα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης ώστε να μπορεί όποιος διαθέτει δίπλωμα οδήγησης να τα χρησιμοποιήσει σας ταξί πληρώνοντας με το μισάωρο ή την ώρα.

Το Autolib είναι τετραθέσιο και αποτελεί προϊόν σχεδίασης και κατασκευής του Ιταλικού οίκου Pininfarina. Η αυτονομία του φτάνει στα 250km με πλήρη φόρτιση διάρκειας οκτώ ωρών. Σύμφωνα με την Bolore η μπαταρία λιθίου πολυμερών που χρησιμοποιεί το Autolib αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις διαθέσιμες ιόντων λιθίου, καθώς είναι ασφαλέστερη, λιγότερο ευάλωτη στην υπερθέρμανση και πιο αξιόπιστη κατά τη φόρτιση και την αποφόρτιση. Στα σχέδια του προγράμματος που θα υλοποιηθούν μέχρι το Δεκέμβριο είναι η επέκταση του στόλου στα 3.000 αυτοκίνητα, τα οποία θα διατίθενται από 1.000 σταθμούς φόρτισης που θα βρίσκονται τόσο στο κέντρο του Παρισιού όσο και στα περίχωρά του.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...