Η «Γαλαρία» για την Ολυμπία Οδό

Οι θέσεις του σωματείου των εργαζομένων για το έργο

  • -
  • -

Ενόψει των ατέρμονων συζητήσεων για τη μείωση της τιμής των διοδίων, το σωματείο εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων που εργάζονται για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Τσακώνα «Η Γαλαρία» σε ανακοίνωση του, μας δίνει τις θέσεις του αναφορικά με το έργο αλλά και τις συμβάσεις όπως αυτές έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

«Η σύμβαση σχεδιάστηκε επί υπουργίας Σουφλιά και ψηφίστηκε κι από την σημερινή κυβέρνηση. Ο γ.γ. του υπουργείου- επί Σουφλιά- είναι στέλεχος σήμερα της Ολυμπίας Οδού. Η σύμβαση προέβλεπε πως μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, κάτι που ήταν ανέφικτο εξ αρχής και άνοιγε την πόρτα σε αποζημιώσεις των εργολάβων από την πρώτη στιγμή. Το κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 2 δις 177.000.000 ευρώ κι από αυτά η συμβολή της Κοινοπραξίας είναι στο 7%, το 32% από τις εισπράξεις διοδίων, 20% από την επιδότηση του Ελληνικού Κράτους και Ε.Ε και το υπόλοιπο 41% από Τραπεζικά δάνεια. Η σύμβαση του 2007 ομολογεί ότι ο αυτοκινητόδρομος θα έχει ουσιαστικά αποσβεστεί ως το 2022 και επί 15 χρόνια το Δημόσιο- εν γνώσει του- τον παραχωρεί στους ιδιώτες, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της συντήρησης και θα καταθέτουν στα κρατικά ταμεία έως και το 93% των εσόδων από τα διόδια. Σε σχέση με την σύμβαση του Ε65 που το κόστος είναι 1δις 600 εκ. και προβλέπεται πως μετά την ολοκλήρωση του, αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη κυκλοφορία οχημάτων, το κράτος θα καταβάλει 1δις 500 εκ. (!) εδώ όλο το ρίσκο το αναλαμβάνουν τράπεζες και εργολάβοι».


Σχετικά με τη χρηματοδότηση
«Με βάση το σχετικό ΦΕΚ (αρ. φύλλου 279 της 20/12/2007), στην ενότητα 7.3 περί Χρηματοδότησης του Έργου με Δάνεια αναφέρεται ρητά πως «...ο παραχωρησιούχος θα είναι υπεύθυνος να διασφαλίζει ότι θα υπάρχει ανά πάσα στιγμή χρηματοδότηση διαθέσιμη για την πλήρη και προσήκουσα εκτέλεση του έργου». Δηλαδή, οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να βάλουν τα χρήματα για την συνέχιση του έργου και δεν είναι καθόλου νόμιμοι όταν το σταματούν.
Τα έσοδα, σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη (αρ. πρωτ. 410/414 της 22/9/2010), έφθαναν μέχρι τον Ιούλιο του 2010 τα 150 εκατ. ευρώ. Ποσό, που πλέον υπολογίζεται πως πλησιάζει τα 190 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο το Δημόσιο έχει διαθέσει ήδη τα 244 από τα 550 εκατ. ευρώ, που του αναλογούν, τη στιγμή που μέσω ιδίων κεφαλαίων έχουν καλυφθεί περί τα 80 εκατ. ευρώ. Πρακτικά σε 28 μήνες η κοινοπραξία πρέπει να εμφανίζει έσοδα περίπου 100-110 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως έχουν και κέρδος».

Ο ρόλος των τραπεζών

«Σε ό,τι αφορά τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα- Πύργος - Τσακώνα, οι τραπεζικές συμμετοχές είναι 14 ξένες τράπεζες σε ποσοστό 52,10% και 11 ελληνικές με ποσοστό 47,60%. Οι τράπεζες που συμμετέχουν είναι οι εξής:
-Calyon, -Banco Comercial Portugues -Commetzbank AG -Bayerische Landesbank –HSBC
-BNP Paribas Fortis Bank). -Bank of Cyprus -Dekabank Deutsche Girozentrale –KFW -DZ Bank, London –BIIS -BK of Ireland -Societe Generale -European Investment Bank. -Alpha Bank ACBr.AT] A.E. -Emporiki Bank of Greece –Piraeus –EFG -Probank -ATE Bank -Marfin Bank
-Millennium Bank SA -National Bank of Greece, Athens –Geniki -Hellenic Public Bank LTD. Δηλαδή, πέρα από τις ξένες τράπεζες, όλες οι ελληνικές που έχουν χρηματοδοτηθεί με 100 δις από την προηγούμενη και την σημερινή κυβέρνηση και μάλιστα σε περίοδο βαθειάς κρίσης… Ερώτημα που προκύπτει αβίαστα από την άρνηση των τραπεζών να συνεχίσουν την χρηματοδότηση του έργου. Γιατί οι τράπεζες διακόπτουν τη χρηματοδότηση των έργων, όταν από τα stress tests τους έχουν προβλέψει πολύ δυσμενέστερα σενάρια από τα σημερινά (στη συγκεκριμένη περίπτωση 27% πτώση της κυκλοφορίας);

Για τις τιμές των διοδίων
«Σύμφωνα με την σύμβαση στο άρθρο 18.2.4., μετά την τέταρτη αποκλειστική προθεσμία 32 μηνών, από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης , δηλαδή μετά την 4η Απριλίου του 2011 με βάσει το άρθρο 24.2.3.(e), «παύει η πληρωμή διοδίων τελών στα μη ολοκληρωμένα τμήματα του τμήματος Α/Κ Τριπόλεως – Πάτρα (Ν.Ε.Ο)».Το δημόσιο, και στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων Αϊβαλή και σε αυτά του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας ,εμφανίστηκε συντασσόμενο απόλυτα με την πλευρά των εργολάβων και τα βασικά επιχειρήματα του ήταν :α) κανείς τους, (Αϊβαλής και ΔΣΠ) δεν έχει έννομο συμφέρον και β) αν δεν τα εισπράττουν οι εργολάβοι ,θα τα εισπράττει το κράτος(...), πάντως διόδια θα εισπράττονται! Αυτό θα πει υπερασπίζομαι το δημόσιο συμφέρον.
Στην απόφαση για απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων Αϊβαλή έπαιξε ρόλο η υποτιθέμενη «παράταση» που δόθηκε στους εργολάβους από τον «ανεξάρτητο» μηχανικό. Καμία παράταση όμως δεν μπορεί να δοθεί και να παραβλέπει ένα νόμο του κράτους (γιατί νόμος του κράτους είναι η σύμβαση) και ποτέ δεν παρουσιάστηκε στα δικαστήρια το συγκεκριμένο έγγραφο- παρότι ζητήθηκε και υπήρξε δέσμευση από εργολάβους και δημόσιο να το παρουσιάσουν. Φαιδρότερο όλων η θέση του υπουργείου για παράταση ως το 2012 και η θέση των εργολάβων για παράταση ως το 2013. Οργανωθείτε παιδιά, σας πήραμε χαμπάρι».

Τι κάνουν οι εργολάβοι ως τώρα;
«Η κοινοπραξία έχει το μικρότερο μερίδιο χρηματοδότησης, μόλις 7%. Μόνιμη επωδός της “για το 1 ευρώ που εισπράττουμε για διόδια παράγουμε έργο 5 ευρώ.” Εδώ και τώρα απαντήστε: Τι ποσοστό επί του έργου έχετε κατασκευάσει; Τι έχετε εισπράξει μέχρι σήμερα; Πόσα χρήματα έχετε καταβάλει; Γιατί δεν προστρέχετε στα δικαστήρια για αποζημιώσεις, λόγω καθυστέρησης των απαλλοτριώσεων ,παρά σταματάτε το έργο; Γιατί επικαλείστε την πτώση της κυκλοφορίας, εφόσον από τη σύμβαση έχετε αναλάβει τον κίνδυνο;
Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε μιλήσει δίχως στοιχεία. Πάντα όσα λέγαμε ήταν διασταυρωμένα και απολύτως τεκμηριωμένα. Πέσαμε όμως πάνω σε ένα κράτος που υπερασπίζεται τις τράπεζες και τους εργολάβους και σε συμφέροντα τεράστια που η σύγκρουση μαζί τους ήταν πολύ δύσκολη. Πέσαμε πάνω σε μια εταιρεία που αφού δεν μπόρεσε να μας ελέγξει, μας εκβίασε, μας συκοφάντησε και μας λοιδόρησε, με σκοπό να μας συνθλίψει.

Τελικά το έργο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πέρα από την Πάτρα, οι εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο, όσοι επανέλθουν θα επανέλθουν με ατομικές συμβάσεις και κυρίως θα είναι η χαρά του ιδιώτη εργολάβου που θα δουλέψει στο έργο με ανασφάλιστους και απλήρωτους εργάτες. Πιθανόν να τους δοθεί η εκμετάλλευση του έργου για ακόμη 10 χρόνια και όλα αυτά για έναν και μοναδικό λόγο: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΑΝΕΙΣΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΜΕ 1-1,5 % ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ 5-6 % ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΧΑΣΟΥΡΑ.

Εμείς, ένα δηλώνουμε: Όποια λύση και να δοθεί, θα αποτελεί σκάνδαλο. Γιατί σκάνδαλο ήταν από την στιγμή της ψήφισης της σύμβασης από την Βουλή. Γιατί σκάνδαλο είναι ο τρόπος που γίνονται τα έργα στην Ελλάδα. Ένας τομέας που ,μαζί με τις αμυντικές δαπάνες, είναι ο πιο κερδοφόρος για κάθε λογής λαμόγιο. Έτσι, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε μέχρι 65 εκατ. το χιλιόμετρο όταν η Ισπανία με ίδιο γεωγραφικό ανάγλυφο πληρώνει 12 φορές λιγότερο. Κι επειδή δεν τα φάγαμε μαζί, σας δηλώνουμε πως οι μέρες της αφθονία σας είναι μετρημένες.»

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...