Shell Eco Marathon 2011 – Οι Έλληνες

Εξαιρετικές επιδόσεις και βραβείο για τις 3 ελληνικές συμμετοχές

  • -
  • -

Εξαιρετική ήταν η εκπροσώπηση των ελληνικών χρωμάτων στον 27ο Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell που έγινε στην πίστα Eurospeedway, στο Lausitz της Γερμανίας στις 26-28 Μαΐου. Οι τρεις ελληνικές ομάδες ήταν

  • το Πολυτεχνείο Κρήτης,
  • το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και
  • το 2ο ΕΠ.ΑΛ/Σ.Ε.Κ. Αιγάλεω.

 

Το Πολυτεχνείο Κρήτης επέστρεψε με ένα ακόμη τρόπαιο, το βραβείο στον Διαγωνισμό Ασφάλειας οχημάτων (ADAC Safety Award). Η ομάδα συμμετείχε για 4η χρονιά στη μεγάλη κατηγορία Urban Concept, φέτος με το εξελιγμένο όχημα πόλης ΕR11 το οποίο διαθέτει κυψέλες καύσιμου υδρογόνου και κινείται με ηλεκτρικό κινητήρα. Στο νέο όχημα προστέθηκαν αρκετά νέα συστήματα που έφεραν τη διάκριση στην ομάδα, αφού στόχο είχαν τόσο την ασφάλεια, όσο και την συνεχή ενημέρωση του οδηγού και την καταγραφή δεδομένων στην διάρκεια του αγώνα. Η επιτυχία αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς κέρδισαν το βραβείο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, επίτευγμα που επιτυγχάνεται σπάνια από μία ομάδα.

Μάλιστα, η κριτική επιτροπή, τόσο από το βάθρο της απονομής όσο και στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, τόνισε την αξία της ελληνικής συμμετοχής, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν τόσο από την οργάνωση του χώρου εργασίας της ομάδας όσο και από το όχημα, αφού ξεπερνούσαν όλες τις προσδοκίες σχετικά με τα επίπεδα ασφάλειας. Χρησιμοποίησαν τις εμπειρίες της προηγούμενης χρονιάς αναπτύσσοντας και υλοποιώντας μια μοναδική ιδέα ενός συστήματος προειδοποίησης πεζών, δικυκλιστών και ατόμων με ειδικές ανάγκες....».

Στον αγώνα, από την πρώτη μέρα του διαγωνισμού η ομάδα πέτυχε επίδοση 45 Km/KWh που αντιστοιχεί σε περίπου 430 Km/lt. Βελτίωσε έτσι την περσινή επίδοσή της και κατατάχθηκε τελικά στην 8η θέση της κατηγορίας της, αφού στο όχημα ER11 έγιναν σημαντικές βελτιώσεις και σε άλλους τομείς, ώστε να αποκτήσει καλύτερη ποιότητα κύλισης και να βελτιωθεί η κατανάλωση καυσίμου.

 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκπροσωπήθηκε από την ομάδα Προμηθέας της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), η οποία κατάφερε να διανύσει 360 km/kwh που ισοδυναμεί με το εντυπωσιακό 3.492 km/lt με το πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα Πυρφόρος στην κατηγορία Plug-in Prototype. Η ομάδα συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η επίδοση αυτή τους χάρισε την 7η θέση στην κατηγορία τους και το φυσικά το πανελλήνιο ρεκόρ οικονομίας καυσίμου. Η φετινή τους προσπάθεια ενσωμάτωσε την τεχνογνωσία και τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί εξ’ ολοκλήρου στο εργαστήριο ηλεκτρικών μηχανών της σχολής, καθώς και την αποκτηθείσα εμπειρία των προηγουμένων δύο ετών σε ένα βελτιωμένο τρίτροχο όχημα τροφοδοτούμενο από μπαταρίες υψηλής απόδοσης.

 

Το 2ο ΕΠ.ΑΛ/Σ.Ε.Κ. Αιγάλεω συμμετείχε για πρώτη φορά το 2004, ενώ και φέτος διαγωνίστηκε με το όχημα Ίρις το οποίο αξιοποιεί κινητήρα εσωτερικής καύσης με καύσιμο βενζίνη στην κατηγορία Prototype. Το Ίρις κατάφερε να διανύσει 434 km/lt καταλαμβάνοντας την 38η θέση στην κατάταξη της κατηγορίας της. Η ομάδα δήλωσε ότι η φετινή συμμετοχή τους αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους. Οι πολλές δυσκολίες και πριν, αλλά και κατά την διάρκεια του Μαραθωνίου που κατάφεραν να ξεπεράσουν, οι επιτυχημένες και όλο βελτιούμενες αγωνιστικές τους προσπάθειες που έφτασαν σχεδόν την επίδοση του πανελλήνιου ρεκόρ τους από το 2007 στην κατηγορία τους, το πνεύμα συναδελφικότητας, συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας ιδιαίτερα μεταξύ των ελληνικών ομάδων, έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα τους.

 

O Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral, δήλωσε μετά το τέλος της απονομής: «Οι τρεις ελληνικές ομάδες μας έκαναν πολύ υπερήφανους! Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την επιλογή μας να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell ακόμη και ως Coral, αφού αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια νέα γενιά επίμονων και δημιουργικών μηχανικών και επιστημόνων στην Ελλάδα που μπορούν να κάνουν πράξη νέες ιδέες για την οικονομία των καυσίμων και να μας γεμίσουν ελπίδα σε τέτοιες ιδιαίτερες εποχές. Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν και ένα μεγάλο ευχαριστώ στις τρεις ομάδες μας!». Συγχαρητήρια έδωσε και η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines στις τρεις ελληνικές συμμετοχές, η οποία ήταν χορηγός της Ελληνικής αποστολής, προσφέροντας τη μετακίνηση των ελληνικών ομάδων και με πολλή χαρά αγκάλιασε τη διοργάνωση.

 

Χορηγοί των ομάδων

Πολυτεχνείο Κρήτης: ΤΤ, ΑΝΕΚ LINES, Aegean Airlines, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ΚΤΕΟ Κρήτης, Simple City, Μιχαηλάκης Sport. Χορηγοί επικοινωνίας οι: in.gr και restore.

 

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: LaskarisMotors, Ginis ταξίδια, Aegean Airlines.

 

2ο ΕΠ.ΑΛ/Σ.Ε.Κ. Αιγάλεω: 24η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Αιγάλεω, Aegean Airlines, Ιαπωνική Α.Ε., Trygons Designs, www.westview.gr, Goldair Cargo.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...