Shell Eco Marathon 2011 - Αποτελέσματα

3.688,2 km με 1 lt βενζίνης, 1.108 km με 1 kWh, εκπομπές CO2 0,545 g/km!

  • -
  • -

Ρεκόρ και εξαιρετικές επιδόσεις είδαμε στον 27ο Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell που έγινε στην πίστα Eurospeedway, στο Lausitz της Γερμανίας στις 26-28 Μαΐου 2011. Η τελετή απονομής των βραβείων αποτύπωσε τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα της εκδήλωσης με 187 ομάδες να είναι παρούσες και νικητές να προέρχονται από 10 χώρες. Ανάμεσά τους και 3 ελληνικές που διέπρεψαν με τα αποτελέσματά τους.

Στην κατηγορία E-Mobility καταγράφηκαν δυο νέα ρεκόρ στις υποκατηγορίες Prototype Solar και Hydrogen fuel cell, που κινούνται με ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο αντίστοιχα. Στα Prototype Solar, η ιταλική ομάδα MECC-Sun από το Politecnico di Milano σχεδίασε και κατασκεύασε ένα ηλιακό αυτοκίνητο, ικανό να ταξιδέψει την εξαιρετική απόσταση των 1.108 km με μόνο 1 kWh ενέργειας. Στα Prototype Hydrogen fuel cell από την άλλη ήταν η γαλλική ομάδα από το Polytech Nantes που κατέρριψε το ρεκόρ που ούτως ή άλλως κατείχε στην κατηγορία, με επίδοση 590,2 km/kWh.

Στην πρωτοεμφανιζόμενα Plug-in (οχήματα που κινούνται με μπαταρία), στην κατηγορία Prototype η TERA TUGraz από το Αυστριακό Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Graz κατάφερε να θέσει ως σημείο αναφοράς για τις επόμενες χρονιές τα 842,5 km/kWh, ενώ στην κατηγορία Urban Concept η ομάδα από το Fachhochschule Trier στη Γερμανία κατέγραψε 232,9 km/kWh.

Στα οχήματα με κινητήρες Εσωτερικής Καύσης είναι, στα μεν Prototype η γαλλική ομάδα Microjoule από τη La Joliverie επιτυγχάνοντας 3.688,2 km/lt με το βενζινοκίνητο όχημά τους, στα δε Urban Concept οι DTU Roadrunners από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας οι οποίοι οδήγησαν 509,4 km/lt με ένα αυτοκίνητο Urban Concept Ethanol.

Τέλος, το βραβείο για τις λιγότερες εκπομπές CO2 κατέκτησαν η proTRon Team (Γερμανία) στην κατηγορία Urban Concept θέτοντας νέο ρεκόρ επίδοσης κάτω από τα 2 g/km (1,972 g/km), ενώ η TERA TUGraz (Αυστρία) κέρδισε στην κατηγορία Prototype με ένα αυτοκίνητο που εκπέμπει μόλις 0,545 g/km.

Το 2012 οι ομάδες θα συναντηθούν στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας καθώς, μετά από τρία χρόνια στο EuroSpeedway Lausitz της Γερμανίας, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell μεταφέρεται κοντά σε νέους θεατές και έθνη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...