Μπαταρία ή υδρογόνο; Ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας διάλεξε στρατόπεδο
Αλλαγή πορείας έκανε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, παίρνοντας θέση στο δίλημμα μπαταρία ή υδρογόνο. Έπραξε σωστά;
- -
- -

Κάποιοι ορκίζονται στο υδρογόνο και πιστεύουν ότι εκεί είναι το μέλλον των μετακινήσεων, θεωρώντας ότι αυτός ο τύπος ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα επικρατήσει έναντι εκείνων που χρησιμοποιούν μπαταρίες.
Από την άλλη, υπάρχουν κι κείνοι που δεν βλέπουν καμία προοπτική στο υδρογόνο, αφού πιστεύουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα, επειδή ένα δύσκολο καύσιμο τόσο στην παραγωγή, όσο και στη μεταφορά.
Ποιος τεράστιος όμιλος λέει οριστικό αντίο στο υδρογόνο;
Το πιθανότερο είναι η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση, με το υδρογόνο να αποτελεί μελλοντικά μία από τις εναλλακτικές λύσεις για τη μετάβαση σε μετακινήσεις μηδενικών ρύπων, αρκεί να παράγεται αποκλειστικά με χρήση ΑΠΕ, δηλαδή να είναι πράσινο υδρογόνο.
Δείτε ακόμα: Αυτοκίνητο υδρογόνου – Πόσο καίει; Τι κατανάλωση έχει;
Σε κάθε περίπτωση, η Stellantis εγκαταλείπει το υδρογόνο θεωρώντας ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική προοπτική. Η στροφή του ομίλου είναι τέτοια ώστε να παύει οποιαδήποτε εμπλοκή με αυτό το καύσιμο.
Τα 8 αυτοκίνητα υδρογόνου που πωλούσε η Stellantis
Η Stellantis μέχρι πρόσφατα ήταν από τους υποστηρικτές του υδρογόνου, καθώς είχε κυκλοφορήσει 8 επαγγελματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν αυτό το καύσιμο, ενώ υπήρχε πλάνο για να βγουν στην αγορά ακόμα περισσότερα.
Τα υδρογονοκίνητα μοντέλα που πρόσφερε μέχρι πρόσφατα η Stellantis ήταν τα Citroën ë-Jumpy/ë-Jumper, FIAT Professional E-Scudo/E-Ducato, Opel Vivaro/Movano, Peugeot E-Expert/E-Boxer.
Κόβει ακόμα και την έρευνα για υδρογόνο η Stellantis
Η απόφαση που πήρε η Stellantis είναι πολύ εκτεταμένη και αποτελεί στροφή 180 μοιρών στην πορεία της. Μέχρι πρόσφατα σχεδιαζόταν το λανσάρισμα επιπλέον υδρογονοκίνητων, όμως τώρα θα σταματήσουν να πωλούνται και τα ήδη υπάρχοντα.
Επίσης, η απομάκρυνση της Stellantis από το υδρογόνο δεν αφορά μόνο το εμπορικό κομμάτι, αλλά συνιστά μία ολοκληρωτική στροφή αφού το προσωπικό που απασχολούσε για έρευνα και ανάπτυξη θα απασχοληθεί σε άλλους, εντελώς διαφορετικούς τομείς.
Γιατί παρατάει το υδρογόνο η Stellantis; Τι προβλήματα έχει αυτό το καύσιμο;
Η Stellantis παράτησε το υδρογόνο όχι μόνο για έναν λόγο, αλλά για έναν συνδυασμό από αιτίες. Μία από τις βασικότερες είναι ότι έπρεπε να διαθέσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μειώσει τα κόστη και να το κάνει μια βιώσιμη τεχνολογία, αφού σε κάθε μοντέλο που πωλούσε είχε μεγάλη «χασούρα».
Ωστόσο, οι άνθρωποι του ομίλου θεώρησαν ότι δεν αξίζει να «ρίξουν» αυτά τα λεφτά επειδή οι (ελάχιστοι) πιθανοί αγοραστές των υδρογονοκίνητων van είναι αντιμέτωποι με ένα μη αναπτυγμένο δίκτυο πρατηρίων, αλλά και με τις υψηλές τιμές του καυσίμου.
Ποιες μάρκες συνεχίζουν να ασχολούνται με το υδρογόνο;
Μπορεί η Stellantis να έπαψε την όποια ενασχόληση με το υδρογόνο, όμως οι Toyota, Hyundai, Honda και BMW συνεχίζουν την έρευνα όντας οι βασικότεροι «παίκτες» αυτής της αγοράς, ενώ επαφή με τον χώρο κρατάνε επίσης οι Renault και General Motors.
Ειδικά η Toyota είναι η μάρκα που πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες επενδύσεις και πιστεύει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τα fuel cells. Το μέλλον θα δείξει αν η κίνηση της Stellantis ήταν σωστή ή έχουν δίκιο οι εταιρείες που συνεχίζουν να ασχολούνται.