Νέος ΚΟΚ: Βροχή οι κλήσεις για την παράβαση των 350 ευρώ - Έγραψαν 4.000 οδηγούς σε μία εβδομάδα

Σε μία εβδομάδα, μόνο γι΄αυτή την παράβαση η Αστυνομία έκοψε σχεδόν 4.000 κλήσεις. Με βάση το νέο ΚΟΚ, το πρόστιμο ανέρχεται στα 350 ευρώ και ο οδηγός χάνει το δίπλωμα για 30 ημέρες.

  • -
  • -

Ο νέος ΚΟΚ τίθεται σταδιακά σε ισχύ. Ορισμένα Άρθρα έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, με την Ελληνική Αστυνομία να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Με σκοπό την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων, η ΕΛ.ΑΣ. έθεσε άμεσα σε ισχύ το σχέδιο «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/02027932a5464484b976bdf7224d5cfb.jpg

Την πρώτη εβδομάδα του επιχειρησιακού σχεδίου, αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας και Αστυνομικών Τμημάτων και Ο.Ε.Π.Τ.Α., προχώρησαν σε αυστηρούς ελέγχους σε δίκυκλα καθώς και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δίκυκλων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες διανομείς και τους εργοδότες τους.

kranos

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 25.817 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 3.378 παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες 249 σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής) καθώς και 581 παραβάσεις σε επιβάτες.
Δείτε ακόμη: Ψηφίστηκε ο νέος ΚΟΚ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις, πότε μπαίνει σε ισχύ

Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

  • 1.287 στην Αττική,
  • 374 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 360 στην Κρήτη,
  • 342 στα Ιόνια Νησιά,
  • 313 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 302 στη Θεσσαλονίκη,
  • 206 στην Ήπειρο,
  • 193 στην Πελοπόννησο,
  • 150 στη Θεσσαλία,
  • 127 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 108 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 93 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 92 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
  • 12 στη Δυτική Μακεδονία.

Τι λέει ο νέος ΚΟΚ για τη χρήση κράνους

Με βάση το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), οι ποινές για τη μη χρήση κράνους έχουν αυστηροποιηθεί και αφορούν τόσο τον οδηγό, όσο και τον συνεπιβάτη. Συγκεκριμένα, ισχύουν: 

  • 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
  • 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
  • 30 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...