Επίσημο: Ελληνική μεγαλούπολη ξεφορτώνεται τα diesel λεωφορεία για πάντα! – Δεν είναι η Αθήνα [video]

Ούτε ένα λεωφορείο με εξάτμιση δεν θα υπάρχει στους δρόμους μίας από τις πιο μεγάλες πόλεις της χώρας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  • -
  • -

Πολύ πιο καθαρές ανάσες θα μπορούν να παίρνουν οι κάτοικοι μίας από τις πιο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς θα ξεχάσουν πώς είναι η θέα ενός λεωφορείου με εξάτμιση, πώς είναι η μυρωδιά του, αλλά και πώς ακούγεται.

Με αυτήν την τεράστια αλλαγή η ζωή των κατοίκων της ελληνικής μεγαλούπολης θα είναι πλέον πιο ήσυχη αφού θα μειωθεί ο θόρυβος από τις μετακινήσεις, αλλά και πιο υγιής αφού θα αναπνέουν καθαρότερο αέρα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/184ba97e845ee1a6c44814e9a21397b2.png

Ποια ελληνική μεγαλούπολη καταργεί τα diesel λεωφορεία;

Τα παραπάνω δεν είναι κάτι μακρινό αλλά μία πραγματικότητα που θα βιώνουν όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις.

Δείτε ακόμα: Αθήνα: Μπήκαμε σε ηλεκτρικό λεωφορείο με 40 βαθμούς – Τι γίνεται με αυτονομία και κλιματισμό;

Αυτές οι δηλώσεις δεν έγιναν από τυχαίες πηγές, αλλά από τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) κ. Κωνσταντίνο Ταγγίρη, στο πλαίσιο του εορτασμού ενός έτους από την παραλαβή των πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων της πόλης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f91c6f960c20d2fb40ce74f0ddee5341.jpg

Τι λεωφορεία θα έχει η Θεσσαλονίκη; Ποια θα πάρουν τη θέση των diesel;

Ο επίσημος σχεδιασμός του ΟΑΣΘ προβλέπει ότι όλα τα λεωφορεία diesel θα εξαφανιστούν από την πόλη. Στη θέση τους θα κυκλοφορήσουν ηλεκτρικά τα οποία είναι καινούρια, αθόρυβα και δεν εκπέμπουν καθόλου ρύπους.

Η αντικατάσταση όλων των θερμικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης με ηλεκτρικά έρχεται να βελτιώσει περαιτέρω τις δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη, κίνηση η οποία ξεκίνησε με την έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, παρά τα πλείστα ζητήματα με τα οποία συνοδεύτηκε.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/46271e0ad3bc4c7a01148cb8de51f8c8.jpg

Πότε θα έχει μόνο ηλεκτρικά λεωφορεία η Θεσσαλονίκη; Πόσα πρέπει να αγοραστούν;

Σύμφωνα με όσα δήλωσε επίσημα ο κ. Ταγγίρης, η στιγμή που δεν θα κυκλοφορεί ούτε ένα λεωφορείο με εξάτμιση στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μακριά, αφού ο επικεφαλής του ΟΑΣΘ τοποθέτησε αυτό το ορόσημο στο τέλος του 2027. Δηλαδή περίπου δυόμιση χρόνια μακριά.

Αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν ήδη 110 ηλεκτρικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τον κ. Ταγγίρη αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί περίπου στο 33% του στόλου της πόλης. Έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο συνολικός στόλος λεωφορείων του ΟΑΣΘ είναι περίπου 330. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αποκτηθούν περίπου 220 ηλεκτρικά λεωφορεία ακόμα, δεδομένου ότι τα 110 ήδη κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης.

Οι αριθμοί δεν είναι απαγορευτικοί. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, η Θεσσαλονίκη θα γίνει η πρώτη πόλη της Ελλάδας με 100% πράσινα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μακάρι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...