Τι είναι αυτά τα κουτιά που έβαλαν στη σήραγγα Παναγοπούλας στην εθνική Αθηνών-Πατρών;
Στη σήραγγα Τ24 της Ολυμπίας Οδού στην Παναγοπούλα, επιστήμονες από τη Γαλλία εγκατέστησαν έναν ειδικό εξοπλισμό. Δείτε για ποιον λόγο.
- -
- -

Σε έναν από τους πιο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της χώρας, που ενώνει την Αθήνα με την Κόρινθο, την Πάτρα και σύντομα τον Πύργο, εγκαταστάθηκαν πρόσφατα μια σειρά καινοτόμων αισθητήρων.
Η Ολυμπία Οδός, ως διαχειρίστρια εταιρία του αυτοκινητόδρομου συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την περιοχή και σχετίζεται με το Ρήγμα του Κορινθιακού.
Ειδικότερα, στη σήραγγα διαφυγής Τ24 στην
Παναγοπούλα, επιστημονική ομάδα από τη Γαλλία εγκατέστησε
έναν υπερσύγχρονο αισθητήρα μέτρησης και ειδικό
εξοπλισμό κοντά στο ρήγμα του Ψαθοπύργου, για την
καταγραφή της τεκτονικής παραμόρφωσης στη ζώνη του ενεργού
ρήγματος.
Ουσιαστικά, τα κουτιά αυτά με τον εξοπλισμό και τους αισθητήρες, τοποθετήθηκαν για να παρακολουθείτε η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Η σημασία του έργου TRANSFORM
Στην περιοχή της Παναγοπούλας πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου TRANSFORM (TowaRds AdvaNced multidiSciplinary Fault ObseRvatory systeMs²).
Το TRANSFORM εντάσσεται στο πρόγραμμα Horizon Europe (για την έρευνα και την καινοτομία) και επικεντρώνεται στη βελτίωση και το μετασχηματισμό των υφιστάμενων παρατηρητηρίων σεισμικής δραστηριότητας (NFO). Τα Παρατηρητήρια στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της μηχανικής των σεισμών για την αποκάλυψη της ανατομίας των πολύπλοκων σεισμογενών ρηγμάτων. Η συμμετοχή της Ολυμπίας Οδού στο πρόγραμμα εντάσσεται στην στρατηγική της για την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνικών που συμβάλλουν στην αποτροπή επικίνδυνων συμβάντων και εξασφαλίζουν την οδική ασφάλεια.
Ο Καθηγητής Ευθύμιος Σώκος από το Τμήμα Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που συντονίζει το έργο, μαζί με 31 επιστήμονες από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, ξεναγήθηκαν από την Αλεξάνδρα Μαυροειδή, Τεχνική Γεωλόγο, Slopes & Engineering Geology Manager της Ολυμπίας Οδού, στη σήραγγα και ενημερώθηκαν για το Ρήγμα του Κορινθιακού και τις προκλήσεις του έργου.
Δείτε ακόμη: Τι είναι αυτές οι κολώνες με τα λέιζερ στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών;
Ο γενικός στόχος του TRANSFORM είναι η σημαντική αναβάθμιση της υπάρχουσας ερευνητικής υποδομής Παρατηρητηρίων Σεισμικών Ρηγμάτων του European Plate Observing System.
Το έργο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
- Καινοτόμοι αισθητήρες σε περιοχές κοντά σε ενεργά ρήγματα και σε αστικά περιβάλλοντα.
- Νέα μεθοδολογία ανάλυσης δεδομένων για βελτιωμένη ανιχνευσιμότητα σεισμών και πιο ακριβείς καταλόγους σεισμών.
- Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, συνδυάζοντας περιφερειακά και επιτόπια συστήματα, νέες μεθόδους επικοινωνίας πέρα από την τηλεμετρία και εφαρμογές προσαρμοσμένες σε πολίτες, φορείς λήψης αποφάσεων και ενδιαφερόμενα μέρη.
- Πλαίσιο δοκιμών (Test-bed) για τον εξοπλισμό, τις μεθοδολογίες, την έγκαιρη προειδοποίηση και τις πλατφόρμες λήψης αποφάσεων.