Η μεγάλη αλλαγή στις ασφάλειες αυτοκινήτων – Τι πρέπει να πληρώσουν όλοι οι οδηγοί από 1 Ιουνίου
Από 1η Ιουνίου κάθε οδηγός είναι υποχρεωμένος να προσθέσει στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο μία ακόμη κάλυψη. Δείτε τι ισχύει και τι θα πληρώσεις.
- -
- -

Ένα ακόμη έξοδο θα πρέπει να προσθέσουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό οι οδηγοί από 1 Ιουνίου 2025. Σύμφωνα με τον Νόμο 5162/2024 που δημιούργησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), όλοι οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να διαφοροποιήσουν την ασφάλεια του αυτοκινήτου που έχουν στην κατοχή τους.
Ειδικότερα, από τον επόμενο μήνα θεσπίζεται ως υποχρεωτική η ασφάλιση οχήματος έναντι φυσικών καταστροφών, δηλαδή για πλημμύρα, δασική πυρκαγιά, θύελλα, σεισμό και τα λοιπά.
Μέχρι πρότινος η συγκεκριμένη κάλυψη ήταν προαιρετική και την επέλεγε έναντι του ανάλογου χρηματικού ποσού, όποιος ήθελε. Πλέον, όλοι πρέπει να πληρώσουν κάτι παραπάνω και να την προσθέσουν στο συμβόλαιο.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων
- Η ασφάλιση θα γίνεται με βάσει την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος
- Η υποχρέωση ασφάλισης για φυσικές καταστροφές ισχύει και για τα οχήματα που έχουν καταθέσει πινακίδες και έχουν τεθεί σε διοικητική ακινησία
- Σύμφωνα με τον νέο νόμο οι υπόχρεοι σε ασφάλιση θα εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών
Τι περιλαμβάνει η ασφάλεια για φυσικές καταστροφές
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, από 1η Ιουνίου του 2025 οι ιδιοκτήτες των οχημάτων πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να προσθέσουν τη συγκεκριμένη κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που συνοδεύει το όχημά τους, προκειμένου να είναι συμμορφωμένοι με τη νέα νομοθεσία. Συνήθως (όχι πάντα, εξαρτάται από εταιρεία σε εταιρεία), η ασφάλεια για φυσικά φαινόμενα περιλαμβάνει:
- Χαλαζόπτωση: Καλύπτει τις ζημιές στο αμάξωμα και τα τζάμια από χαλάζι
- Πλημμύρες και καταιγίδες: Αν το αυτοκίνητο υποστεί ζημιές από νερά, λάσπη ή κατολίσθηση λόγω έντονης βροχόπτωσης
- Θύελλες και ανεμοστρόβιλοι: Αν πέσουν δέντρα, κλαδιά ή άλλα αντικείμενα λόγω ισχυρών ανέμων
- Χιονόπτωση και παγετός: Προστασία από ζημιές που προκαλούνται από συσσώρευση χιονιού ή παγετού
- Σεισμός: Καλύπτει καταστροφές λόγω σεισμικής δραστηριότητας, αν περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο
- Πυρκαγιά από φυσικά αίτια: Αν το αυτοκίνητο καεί λόγω πυρκαγιάς που προκλήθηκε από κεραυνό ή άλλους φυσικούς λόγους
Τι παραπάνω θα πληρώσουν οι οδηγοί
Αρχικά να πούμε ότι, κάποιος που έχει συμβόλαιο με ισχύ από 1η Ιουνίου πρέπει να επικοινωνήσει με τον ασφαλιστή του και να τροποποιήσει το συμβόλαιο του. Αν το συμβόλαιο του λήγει τον Σεπτέμβριο ή άλλο μήνα, μπορεί να περιμένει μέχρι τη λήξη του οπότε και στην ανανέωση του ή στο καινούριο συμβόλαιο θα προβλεφθούν οι νέες καλύψεις.
Δείτε ακόμη: Πότε δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου
Όσο για τα λεφτά που πρέπει να πληρώσει, αυτό υπολογίζεται από την αξία του οχήματος. Αν για παράδειγμα, έχεις στην κατοχή του ένα καινούριο SUV με τρέχουσα αξία γύρω στα 25.000 ευρώ και μέχρι τώρα πλήρωνες για ασφάλεια 230 ευρώ το 12μηνο, υπολόγισε πως το επιπλέον κόστος θα είναι στην περιοχή των 35 με 40 ευρώ όπως διαπιστώσαμε στην έρευνα που κάναμε σε μεγάλη πλατφόρμα αναζήτησης ασφαλείων. Για ένα μεταχειρισμένο με αξία 5.000 ευρώ, το ετήσιο κόστος για φυσικά φανόμενα έφτανε τα 20 ευρώ!
Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις
Προφανώς, από την 1η Ιουνίου 2025 αλλάζει το πλαίσιο υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών και για τις επιχειρήσεις. Την υποχρέωση αυτή έχουν αυτήν την στιγμή οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ, σε περίπου 2 εβδομάδες το όριο αυτό υποχωρεί στις 500.000 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεούνται να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να καλύπτει ζημιές από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες σε ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων. Η υποχρέωση κάλυψης αφορά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής, οχήματα επαγγελματικής χρήσης και αποθηκευμένα προϊόντα.
Εδώ η «υποχρέωση» είναι πραγματική υποχρέωση καθώς οι ανασφάλιστες επιχειρήσεις εκτός του ότι θα αποκλειστούν από την κρατική αρωγή κινδυνεύουν με πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση που βρεθούν ανασφάλιστες και σε επόμενο έλεγχο.