Αυτός είναι ο λόγος που σταματά το Μετρό Θεσσαλονίκης – Τι είναι η Μπλε Γραμμή;
Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα σταματήσει τη λειτουργία του για περίπου ένα μήνα. Πότε θα συμβεί αυτό και ποια η σχέση με την μπλε γραμμή.
- -
- -

Στη διακοπή της λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση και κατασκευή του έργου. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, μετά το καλοκαίρι και για έναν περίπου μήνα, η βασική γραμμή του Μετρό θα σταματήσει λόγω της επέκτασής του προς την Καλαμαριά.
Η νέα γραμμή προς Καλαμαριά, γνωστή και ως Γραμμή 2 ή Μπλε Γραμμή αναμένεται να παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2026. Θα περιλαμβάνει πέντε νέους Σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) με μήκος υπόγειας γραμμής 4,78 χλμ. Με την ολοκλήρωση της Επέκτασης προς Καλαμαριά, αναμένεται να εξυπηρετούνται καθημερινά 63.000 επιβάτες.
Για την εξυπηρέτηση των επιβατών θα τεθούν σε λειτουργία 15 νέοι συρμοί τελευταίας γενιάς, οι οποίοι και θα ενταχθούν στον στόλο έως το τέλος του έτους. Συνολικά, το 2026 το Μετρό Θεσσαλονίκης για τις δύο γραμμές θα διαθέτει 33 συρμούς Μετρό, με τα δρομολόγια να περνούν ανά 90 δευτερόλεπτα τις ώρες αιχμής.
Με τις δύο γραμμές, το Μετρό Θεσσαλονίκης θα φθάνει κοντά στο αεροδρόμιο Μακεδονία, αλλάζοντας τα δεδομένα στην πόλη και καλύπτοντας περισσότερες περιοχές.
Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας στο Μετρό
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με βίντεο που έδειχνε δύο συρμούς του μετρό Θεσσαλονίκης να βρίσκονται απέναντι ο ένας από τον άλλον, ο κύριος Ταχιάος ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι «ποτέ κανένα τρένο δεν βρέθηκε σε αντίθετη τροχιά από αυτή που έπρεπε» και ότι επισήμανε όλες οι λειτουργίες έγιναν στο αυτόματο mode, ενώ δεν υπήρξε χειρισμός από το κέντρο ελέγχου λειτουργίας.
Δείτε ακόμη: Μετρό Θεσσαλονίκης: Αυτός είναι ο βαθύτερος σταθμός - 37 μέτρα κάτω από τη γη
Όπως εξήγησε, επειδή ένας συρμός χρειάστηκε να μεταφερθεί στο αμαξοστάσιο, πρώτα σταμάτησαν όλοι οι άλλοι και στη συνέχεια πέρασε στην αντίθετη χάραξη, ανέφερε ότι το σύστημα επιτρέπει δύο συρμούς να έρχονται σε οπτική επαφή έως 15 μέτρα.
Μάλιστα, επισήμανε ότι όταν θα προστεθούν οι 15 συρμοί που θα εξυπηρετούν και την επέκταση του μετρό στη Καλαμαριά, θα μειωθεί η χρονοαπόσταση στο ενάμιση λεπτό και τότε «θα γίνει ρουτίνα» (σ.σ. η «συνάντηση» συρμών στη θέση που αλλάζουν τροχιά). «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας στο μετρό Θεσσαλονίκης», τόνισε κατηγορηματικά.