Cars & Cinema

Γκάζια στις κινηματογραφικές αίθουσες!

  • -
  • -

Ταινίες πλασμένες από την αυτοκίνηση, τρελές καταδιώξεις, καλοί και κακοί ήρωες. Εκτός από τους λάτρεις των τετράτροχων, ο κινηματογραφικός φακός έχει αποδείξει ότι αγαπά ιδιαίτερα τα αυτοκίνητα. Εμείς σας παρουσιάζουμε 10 από τις σπουδαιότερες «Car Movies», που οι φανατικοί των καταδιώξεων και των αγώνων πρέπει να έχουν δει οπωσδήποτε.

 

 

 

Bullitt (1968): Η κυριαρχία του V8. Μερικές φορές αρκούν μόλις μερικά λεπτά στην μεγάλη οθόνη για να κάνουν ένα αυτοκίνητο «αθάνατο» στην ιστορία. Ο «King of Cool» Steve McQueen και η ’68 Mustang του, δημιούργησαν στο Bullitt τον ιδανικό συνδυασμό δράσης. Η καταδίωξη μέσα στους δρόμους του San Francisco με το μαύρο Dodge Charger της μαφίας, υπό τους ήχους Jazz μουσικής, αποτελεί must σκηνή για κάθε car freak. Ανάμεσα στη δράση της συγκεκριμένης σκηνής, είναι και το χαρακτηριστικό λάθος, με τo Charger, να χάνει περισσότερα από τέσσερα τάσια κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, πριν αναφλεγεί πάνω στο βενζινάδικό που καταλήγει.

 

 

Vanishing Point (1971): Ο Kowalski, πρώην αστυνομικός, βάζει στοίχημα να οδηγήσει ένα λευκό Dodge Challenger από το Denver σε 15 ώρες στο San Francisco. Φορτώνοντας τον οργανισμό του με αμφεταμίνες, ακολουθεί ένα ταξίδι τρελής καταδίωξης, με μπόλικη δόση περιπέτειας. Το Vanishing Point  δεν είναι αυτό που θα λέγαμε μια εκπαιδευτική ταινία για σχολή οδηγών, αλλά περισσότερο ένα κινηματογραφικό μνημείο για το θρυλικό Dodge Challenger R / T του 1970.

 

 

 

 

 

Le Mans (1971): Έχουν γυριστεί πολλές ταινίες με οδηγούς αγώνων, αλλά καμιά δεν είναι τόσο αυθεντική, όσο το Le Mans του 1971 με τον Steve McQueen, στον ομώνυμο 24ωρο αγώνα αντοχής. Ξεκινώντας με τη χαλαρή βόλτα, μέσα στην πράσινη Porsche 911S, η ταινία είναι γυρισμένη σε έναν κανονικό αγώνα του 1970. Η πλοκή περιλαμβάνει την ιστορία του πιλότου της Porsche Michael Delaney και τους αντιπάλους του με Ferrari 512LM. Ξεχωριστή ταινία για τους βενζινοαίματους, με τις γυναικείες παρουσίες να περιορίζονται σε μικρούς ρόλους. Δυστυχώς στο τέλος της ταινίας, η Porsche του Delaney εμπλέκεται σε ένα τραγικό ατύχημα.

 

 

Gonein 60 seconds (1974, remake 2000): Ντίβα της ταινίας μια Mustang, το Gone in 60 seconds, χαρακτηρίζεται από το κυνηγητό με την αστυνομία και τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Στην αυθεντική ταινία του H.B Halicki  καταστρέφονται στις σκηνές καταδίωξης σχεδόν 100 αυτοκίνητα. Το 2000 ακολουθεί ένα λαμπερό remake της ταινίας με πρωταγωνιστές τον Nicolas Cage και την Angelina Jolie. Η υπόθεση παραμένει σε γενικές γραμμές ίδια: μια σπείρα κλεφτών αυτοκινήτων πρέπει να κλέψει 50 εκλεκτά και σπορ αυτοκίνητα. Τελευταίο μένει πάντα η «Εleanor», που στην πρώτη ταινία είναι μια Mustang του 1973 και στο remake ένα Shelby GT500 του 1967. Όποιος λατρεύει την ταινία με τον Nicolas Cage, πρέπει να δει και την αυθεντική συνταγή της δεκαετίας του ’70.

 

 

MadMax (1979): Στην ταινία Mad Max ο νεαρός αστυνομικός Mel Gimbson αγωνίζεται αποκλειστικά για τον πολιτισμό στους δρόμους, μπλέκοντας σε πολλές rock σκηνές δράσεις. Με το εντυπωσιακό περιπολικό του, το οποίο αναμετράτε στο τέλος με ένα τρομακτικό V8 Interceptor. Τα αυτοκίνητα της ταινίας, είναι βασισμένα πάνω στο Αυστραλέζικο Muscle Car Ford Falcon της δεκαετίας του ’70.

 

 

TheBlues Brothers (1980): O Jake και Elwood Blues πρέπει να βρουν $5.000 για ένα ορφανοτροφείο, μέσα σε 11 μέρες. Για το σκοπό αυτό προσπαθούν να στήσουν την παλιά τους μπλουζ μπάντα και πάλι, κάνοντας μια μεγάλη συναυλία για το σκοπό αυτό. Αλλά τα δύο αδέλφια με τα μαύρα κοστούμια, τα μαύρα καπέλα και τα μαύρα γυαλιά καθώς προσπαθούν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους «mission of god», φαίνεται να κάνουν ακόμα περισσότερους εχθρούς. Οι καταδιώξεις με το Dodge Monaco του 1974, πρώην αυτοκίνητο της αστυνομίας, υπό τους ήχους της μπλουζ των θρύλων James Brown, Aretha Franklin και  Ray Charles, απογειώνουν την ταινία.

 

 

 

DemolitionMan(1993): O «macho» Sylvester Stallone παίζει έναν αστυνομικό, τον οποίο επαναφέρουν στη δράση, αφού τον είχαν κυριολεκτικά για 36 χρόνια στην κατάψυξη. Όμως, πρέπει να αντιμετωπίσει την νέα τάξη πραγμάτων, κυνηγώντας παλιούς εγκληματίες, της δικής του εποχής. Η οικολογία και η τα ηλεκτροκίνητα οχήματα κυριαρχούν. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά και ο οδηγός παριστάνει μόνο τον επιβάτη μέσα στο αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικό της ταινίας, εκτός από τα ελαφριά πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα της GM (Ultralite), είναι και τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων. Σε μια σύγκρουση η καμπίνα γεμίζει με έναν ειδικό αφρό, σαν αερόσακος -βγαλμένος από το μέλλον- για ολόκληρο το σώμα.

 

 

Ronin (1998): Samurai χωρίς αφέντη, με την αρχαία ιαπωνική ονομασία Ronin, σήμαινε ο τίτλος της ταινίας. Στην ουσία επρόκειτο για παροπλισμένους πράκτορες, οι οποίοι δουλεύουν πλέον ανεξάρτητα και αναλαμβάνουν να φυγαδεύσουν μια βαλίτσα αγνώστου περιεχομένου στην Νότια Γαλλία. Αποτέλεσμα μια σειρά από δυναμικές σκηνές καταδίωξης με μοντέλα, όπως Peugeot 406, BMW σειρά 5, Audi S8 και Mercedes S-Class. Ο Robert de Niro και o Jean Reno, συμπληρώνουν ιδανικά, με την παρουσία τους σαν πρώην πράκτορες, την πλοκή της ιστορίας.

 

 

Cars (2006): O διάσημος Lightning McQueen, στο δρόμο του για τον τελικό αγώνα του Piston Cup στην California, προκαλεί κατά λάθος ζημίες το δρόμο της μικρής πόλης Radiator Springs και καταδικάζεται για να τον επισκευάσει. Ο Lightning McQueen πρέπει να δουλέψει σκληρά, όμως βρίσκει τη φιλία και την αγάπη με τους απλούς ντόπιους της πόλης. Αν και animation, τα αυτοκίνητα-χαρακτήρες βασίζονται σε πραγματικά μοντέλα, από Porsche 911 μέχρι Fiat 500. Το καλοκαίρι βγαίνει στους κινηματογράφους το Cars 2, με ακόμα πιο cult μοντέλα-χαρακτήρες.

 

 

DeathProof (2007): Trash Movie της δεκαετίας του ’70 που συναντά τον Quentin Tarantino. Αποτέλεσμα μοναδική δράση και σκηνές splatter. Πρωταγωνιστής ο Kurt Russel ο οποίος υποδύεται έναν ψυχοπαθή stuntman , ο οποίος μέσα στο «φονικό» Dodge Charger του, ψάχνει ολοένα και καινούργια θύματα, ύστερα από ένα ατύχημα που είχε ο ίδιος. Όμως πέφτει πάνω σε μια ομάδα γυναικών κασκαντέρ που του κόβει βίαια τη φόρα. Ταινία αποκλειστικά για ενήλικές, με πολλά Muscle Cars και σαρκαστικούς διαλόγους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...