Ηλεκτρικό Ford Focus στη Γενεύη

Πανευρωπαϊκή πρεμιέρα

  • -
  • -

Την ηλεκτρική έκδοση του νέου Focus παρουσίασε για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους η Ford. Το ηλεκτρικό Focus είχε κάνει επίσημο παγκόσμιο ντεμπούτο στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ, ενώ το εμπορικό του λανσάρισμα θα ξεκινήσει σε επιλεγμένες αγορές της Β. Αμερικής στα τέλη του 2011, με τις ευρωπαϊκές πωλήσεις να ακολουθoύν προς τα τέλη του 2012 με αρχές του 2013. Σχεδιαστικά, το Focus Electric διαφοροποιείται από τα απλά Focus από την τεράστια μάσκα που θυμίζει το Focus ST. Κάτω από το καπό φιλοξενείται ένας ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου ισχύος 28kWh της LG. Η απόδοση των 132 PS και των 245 Nm εξασφαλίζει τελική ταχύτητα 136 km/h, ενώ στόχος της Ford είναι η αυτονομία να φτάνει τα 160 km. Οι μπαταρίες μπορούν να ταχυφορτιστούν σε 3 με 4 ώρες μέσω παροχής τάσης 240V. Σύμφωνα με τη Ford, η ηλεκτρική φύση του Electric δεν πρόκειται να έχει επίπτωση στα δυναμικά χαρακτηριστικά που συναντούμε σε όλα τα υπόλοιπα Focus. Για να διασφαλιστεί αυτό, η ανάρτηση και η υποβοήθηση του τιμονιού έχουν δεχθεί “ειδική φροντίδα” (βλέπε ρυθμίσεις).

Ένα από τα καινούργια στοιχεία του ηλεκτρικού Focus είναι το σύστημα infotainment MyFord Touch. Πρόκειται για μια ευμεγέθη οθόνη αφής 4,2’’ που ενσωματώνει μια πλειάδα χρήσιμων λειτουργιών και ενδείξεων, όπως π.χ. για το ποσοστό φόρτισης των μπαταριών, την απόσταση από το κοντινότερο σημείο φόρτισης και τις οδηγίες (γραπτές και φωνητικές!) για οικονομική οδήγηση. Φυσικά, στην οθόνη προβάλλονται και πληροφορίες από τα υπόλοιπα υποσυστήματα, όπως το σύστημα πλοήγησης και ο υπολογιστής ταξιδίου.

Το Focus Electric πρόκειται να ανταγωνιστεί ηλεκτρικά μοντέλα όπως το Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2011, Nissan Leaf, το υπό εξέλιξη VW Golf blue-e-motion, τα Opel Ampera και το Renault Fluence.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...