ΧPENG Ελλάδα: H στρατηγική του TESLA-killer

Ο Πρόεδρος της XPENG και ο CEO της ελληνικής αντιπροσωπείας, μιλούν για τη στρατηγική εδραίωσης και ανάπτυξης της νέας μάρκας που ήρθε στην Ελλάδα.

  • -
  • -

Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την επίσημη ανακοίνωση της έναρξης της εμπορικής δραστηριότητας της XPENG στην Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τα ανώτερα στελέχη του management της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας και της εισαγωγικής εταιρείας AutohellasGroup για τη στρατηγική εδραίωσης και ανάπτυξης της νέας μάρκας στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική αγορά.

  • Πώς επελέγη μια μικρή αγορά όπως η Ελλάδα ως μία από τις πρώτες χώρες για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της μάρκας;
  • Πώς τοποθετετείται η XPENG έναντι του ανταγωνισμού και τι είναι αυτό που τη διαφοροποιεί;
  • Πόσο επηρεάζει τα σχέδιά τους η βούληση της ΕΕ να φρενάρει τις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Κίνα; Και ποιοι είναι οι στόχοι που ορίζουν την επιτυχία του πρώτου χρόνου δραστηριοποίησης της μάρκας στην Ελλάδα;

xpeng

Για όλα αυτά είχαμε την ευκαιρία μιας συζήτησης πρόσωπο με πρόσωπο με τον Brian Hong di Gu, Vice Chairman & President XPENG και τον Γιώργο Βασιλάκη, CEO του αυτοκινητιστικού εισαγωγικού τμήματος του Autohellas Group.

Σχετικά με την επιλογή της Ελλάδας ως μία από τις πρώτες αγορές του ευρωπαϊκού πλάνου ανάπτυξης:

Είδαμε μια προοπτική στην ελληνική αγορά. Θεωρούμε ότι το έδαφος είναι πρόσφορο. Θέλουμε να φέρουμε τεχνολογία και καινοτομία σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού. Κάνουμε την υψηλότερη τεχνολογία προσιτή, θεωρούμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η ανάγκη.

Αλλά είναι και κάτι ακόμη. Η Ελλάδα, ως τουριστική χώρα, υποστηρίζει το σχέδιο της ευρωπαϊκής μας ανάπτυξης ως ένας προορισμός όπου επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα μπορούν να οδηγούν τα αυτοκίνητά μας, ή να τα βλέπουν στους δρόμους, όταν επισκέπτονται τη χώρα. 

xpeng

Η XPENG με λίγες λέξεις

Είμαστε ένα premium τεχνολογικό brand, και συγκρινόμαστε πάντα με την TESLA. Τα κύρια χαρακτηριστικά μας είναι:

  • Τεχνολογία
  • Σχεδίαση εστιασμένη στο νεανικό κοινό
  • Premium αίσθηση
  • Υψηλότατη ποιότητα κατασκευής

Αν κάτι άλλο επίσης μας χαρακτηρίζει, είναι ότι ως μια νέα εταιρεία μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι και να αντιδρούμε άμεσα στις ανάγκες των πελατών. Δεν έχουμε τη γραφειοκρατία στις διαδικασίες λήψεις των αποφάσεων που χαρακτηρίζουν άλλους οργανισμούς. 

Δείτε ακόμη: XPENG: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κινεζική μάρκα που έρχεται στην Ελλάδα

xpeng

Για τις δυσκολίες εδραίωσης της XPENG στην ελληνική αγορά:

Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία και την εξειδίκευση του συνεργάτη μας, και πιστεύουμε ότι στον Όμιλο Βασιλάκη βρήκαμε τον ιδανικό συνεργάτη.

Για να πετύχουμε χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές τιμές και το σωστό προϊόν, για αυτό μελλοντικά η γκάμα μοντέλων θα επεκταθεί προς τα κάτω.

Η ικανοποίηση των πελατών θα ορίσει για εμάς την επιτυχία τον πρώτο χρόνο, τα θετικά τους σχόλια. Όχι τα νούμερα των πωλήσεων. Θέλουμε ο κόσμος να γνωρίσει τη μάρκα και να σχηματίσει θετική άποψη για αυτή.

Ο κ. Γιώργος Βασιλάκης προσθέτει:

Η TESLA τα πηγαίνει καλά στις πωλήσεις, αλλά θεωρούμε ότι δεν τα έχει καταφέρει στο after sales. Και η υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα είναι σημαντικότερη από την ίδια την πώληση. Το ίδιο και η υπολειμματική αξία. Η προτεραιότητα της στρατηγικής μας για τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον δεν είναι οι πωλήσεις, δεν θέλουμε να πιέσουμε υπερβολικά από την αρχή προς αυτή την κατεύθυνση θυσιάζοντας το μέλλον. 

xpeng

Δείτε εδώ XPENG: Τα 3 κορυφαία αυτοκίνητα που λανσάρει στην Ελλάδα

Σχετικά με το ευρωπαϊκό best-seller και αυτό που το κάνει καλύτερο από το TESLA Model Y:

Ήδη η ανατροφοδότηση που έχουμε από ιδιαίτερα ανταγωνιστικές αγορές όπως της Νορβηγίας και της Δανίας είναι ενθαρρυντική για το πώς τα πηγαίνει η XPENG κόντρα στην TESLA. Το G9 είναι στην κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας του και στις δύο αυτές αγορές.

Ο συνδυασμός υψηλής ποιότητας, ανταγωνιστικής τιμής και premium αίσθησης θεωρούμε ότι το καθιστά ανώτερο από τον ανταγωνισμό. Προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα, περισσότερη και πιο έξυπνη τεχνολογία αλλά και καλύτερες after sales υπηρεσίες. Στην Ελλάδα, μέσω του δικτύου της ΒΕΛΜΑΡ.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε τους πελάτες κοντά στη μάρκα και τα αυτοκίνητα, να γνωρίσουν τις δυνατότητές τους, να τα οδηγήσουν και να ζήσουν την εμπειρία του τι μπορούν να κάνουν. Για παράδειγμα, μια εμπειρία ταχυφόρτισης.

Ο κ. Γιώργος Βασιλάκης προσθέτει:

Είναι ένα τεχνολογικά προηγμένο premium brand. Ως όμιλος έχουμε εμπειρία 10ετιών στο να οδηγούμε τέτοιες μάρκες στην επιτυχία στην ελληνική αγορά. Αλλά εδώ έχουμε μια πρόκληση. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια μάρκα αυτοκινήτων, αλλά με μια μάρκα τεχνολογίας. Χρειάζεται να βρούμε αυτόν τον πελάτη που γοητεύεται από την τεχνολογία στο αυτοκίνητο, από τις λύσεις που του παρέχει η συνδεσιμότητα και την πρόσβαση σε μια σειρά από έξυπνες υπηρεσίες.

Δεν θα βιαστούμε. Θα εξασφαλίσουμε το χρόνο να στοχεύσουμε στο σωστό κοινό. Έχουμε μάθει από τα λάθη των ανταγωνιστών μας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/64881060f965ed322197bdf1bd877b37.jpeg

Για τον πόλεμο τιμών με την TESLA:

Στην αγορά της Κίνας είμαστε συνηθισμένοι σε αυτού του είδους τις πρακτικές. Από το 2020 όταν η TESLA άρχισε την επιθετική τιμολογιακή πολιτική της έχουμε εδραιωθεί στην αγορά και αναπτυχθεί περαιτέρω. Μειώνοντας τις τιμές του Model 3, αυτό που έγινε ήταν να διευρυνθεί περαιτέρω η κατηγορία, να έρθουν νέοι πελάτες. Και αυτό είναι καλό για την αγορά μας.

Για τον πόλεμο ΕΕ – Κίνας σχετικά με τη φορολογία των εισαγώμενων αυτοκινήτων:

Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Παρόμοιες δυσκολίες είχαν αντιμετωπίσει και οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές όταν ήθελαν να επεκταθούν στην αγορά της Κίνας. Το σίγουρο είναι ότι θέλουμε να επεκταθούμε και οι όποιες πολιτικές αποφάσεις δεν αλλάζουν τη βούλησή μας. Ίσως αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, αλλά όχι το τελικό αποτέλεσμα.

Στόχος μας είναι να είμαστε ο κορυφαίος κατασκευαστής EV στην Ευρώπη. Ακόμη κι αν χρειαστεί να φτιάξουμε εργοστάσια στην Ευρώπη για να το πετύχουμε. Κρατάμε ανοιχτές τις επιλογές μας. 
https://cdn.gcdata.gr/data/photos/64881060f965ed322197bdf1bd877b37.jpeg

Διαβάστε επίσης: XPENG G6: Στην Ελλάδα το κινεζικό αντιTesla Model Y - Όσα πρέπει να μάθετε

Για το μέλλον της Κινητικότητας:

Θεωρούμε την εταιρεία μας μια μάρκα τεχνολογίας η οποία οδηγεί τις εξελίξεις στο μετασχηματισμό της κινητικότητας. Επενδύουμε τεράστια ποσά προς αυτή την κατεύθυνση. Η αυτόνομη οδήγηση θα είναι η πρώτη μεγάλη αλλαγή που θα δούμε να υλοποιείται. Τα robotaxi θα αλλάξουν τον τρόπο που μετακινούμαστε, άνθρωποι και αγαθά. Τα ιπτάμενα οχήματα θα ακολουθήσουν. Στην Κίνα, οι παραδόσεις μπορεί να αρχίσουν ήδη από τον επόμενο χρόνο. Δουλεύουμε αυτή τη στιγμή των νομικό πλαίσιο.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήδη εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς των αυτοκινήτων μας, στην Αυτόνομη Οδήγηση, στην τεχνολογία της καμπίνας και στην επικοινωνία με τον οδηγό, αλλά και σε τομείς όπως η σχεδίαση. Περιορίζοντας σημαντικά το χρόνο από τη σύλληψη ως την υλοποίηση. Θέλουμε να είμαστε η μάρκα που θα δώσει στο ευρωπαϊκό κοινό το μεγαλύτερο όφελος από αυτή την τεχνολογία.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...