Στην Ελλάδα η μάρκα με τα πιο αυτόνομα αυτοκίνητα - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όταν οι περισσότεροι κατασκευαστές μάχονται για το ποιος έχει τα πιο προηγμένα τεχνολογικά συστήματα στη γκάμα των μοντέλων του, έρχεται η Xpeng, για να δώσει ένα τέλος στους όποιους διαξιφισμούς.

  • -
  • -

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Xpeng, He Xiaopeng, πυροδότησε πριν από μερικές ημέρες στα πλαίσια της ημερίδας «AI DAY» που διοργάνωσε η κινέζικη φίρμα, μια βόμβα μεγατόνων για την παγκόσμια αγορά αυτοκίνητου: Ανακοίνωσε δημοσίως, ότι η Xpeng είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει μαζικά, μοντέλα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4! Αρχικά, στην αγορά της Κίνας και κατόπιν, όπου βασικά επιτρέπεται βάσει νομοθεσίας, στις αγορές όπου και δραστηριοποιείται η κινέζικη φίρμα.  

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ο όμιλος Xpeng  δημιούργησε μιας νέας «υπο-μάρκα» ηλεκτρικών οχημάτων με την ονομασία MONA (Made of New AI) που θα λειτουργεί αποκλειστικά με προηγμένα συστήματα αυτόνομης οδήγησης και τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

Δείτε επίσηςΕπίσημο: Στην Ελλάδα η νέα κινεζική μάρκα XPENG από τον Όμιλο Βασιλάκη

Η εν λόγω φίρμα μάλιστα θα παρουσιάσει τα πρώτα δείγματα γραφής της τον προσεχή μήνα. Και όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο He Xiaopeng «η αυτόνομη οδήγηση μέχρι πρότινος ήταν ένα μοντέλο πειραματικό και ακριβό. Με τη σειρά ΜONA ελπίζουμε ότι η αυτόνομη οδήγηση θα γίνει προσιτή και διαθέσιμη στο ευρύ κοινό».

AI Tianji XOS 5.1.0: Το πιο προηγμένο λειτουργικό σύστημα

Καθοδηγούμενη από την τεχνολογία AI, η Xpeng επιθυμεί ουσιαστικά να δημιουργήσει μια νέα γενιά έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων. Η κινέζικη φίρμα πιστεύει ακράδαντα ότι τα ηλεκτρικά οχήματα που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη γίνονται συνεχώς πιο έξυπνα, βοηθούν σημαντικά τη λήψη των ανθρώπινων αποφάσεων, καθιστώντας εν τέλει, ασφαλέστερη σε κάθε της πτυχή της την εμπειρία οδήγησης.

Το νέο λειτουργικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Xpeng, AI Tianji XOS 5.1.0, είναι το πιο προηγμένο τεχνολογικά στον κλάδο του αυτοκινήτου, όντας μάλιστα διαθέσιμο για όλα τα μοντέλα της κινέζικης φίρμας από τις 20 Μαΐου.

Το νέο αυτό λογισμικό, σύμφωνα με την Xpeng, είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Εκπαιδεύεται συνεχώς, αναπτύσσεται ραγδαία και προσφέρει στο χρήστη του εξατομικευμένες εμπειρίες.   

Δείτε ακόμα: Τα 3 κορυφαία αυτοκίνητα που λανσάρει στην Ελλάδα η Xpeng

Για την ακρίβεια, το «μοντέλο» τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί η κινέζικη φίρμα εξελίσσεται τόσο γρήγορα, καθώς είναι σε θέση να επεξεργαστεί εκατομμύρια πληροφορίες και δεδομένα σε real time. Εξυπακούεται φυσικά ότι δύναται κάθε αναβάθμιση του λογισμικού να γίνει με Over The Air ενημερώσεις ώστε να προσφέρει συνεχώς νέες υπηρεσίες και παροχές, προκειμένου να διευκολύνει την ζωή, την καθημερινότητα και την ασφάλεια των χρηστών του.

Το σύστημα AI Tianji παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης στο αυτοκίνητο και το χρήστη του μέσω των βασικών λειτουργιών του: AI Xiao P και AI Chauffeur.

AI Xiao P: Ο προσωπικός σας βοηθός

Ίσως ακουστεί κομματάκι υπερβολικό αλλά η λειτουργία AI Xiao P, βασίζεται στην πιο ανεπτυγμένη μορφή των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, παρέχοντας ουσιαστικά, υπηρεσίες στο χρήστη της όπως… ένας προσωπικός βοηθός. Για παράδειγμα μπορεί ο χρήστης να δώσει μια απλή εντολή στο σύστημα όπως «Υπενθύμισέ μου να προσέχω την ταχύτητά μου όταν περνάω από αυτόν τον δρόμο» ή «Νιώθω να έχει λίγο κρύο στην καμπίνα του αυτοκινήτου». Το σύστημα, επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες και μειώνει την ταχύτητα του αυτοκινήτου στα προβλεπόμενα όρια ή ρυθμίζει τον κλιματισμό στην καμπίνα ώστε το πλήρωμα να αισθάνεστε άνετα.

AI Chauffeur: Προσαρμόσιμη εμπειρία οδήγησης

Το AI Chauffeur της Xpeng προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία οδήγησης που περιλαμβάνει όλα τα πιθανά σενάρια, ενώ διαθέτει επίσης και δυο επιπλέον -καίριες-  λειτουργίες στάθμευσης. Το AI Valet Driver και το AI Parking.

Το AI Valet Driver σηματοδοτεί το πρώτο βήμα της Xpeng προς την «προσαρμοσμένη» και εξατομικευμένη έξυπνη οδήγηση. Το σύστημα είναι τόσο ευφυές που μπορεί να προτείνει στο χρήστη του ποικίλες εναλλακτικές διαδρομές έχοντας λάβει μία μόνο εντολή. Επιπλέον κάθε χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει έως και 10 αγαπημένες διαδρομές στη μνήμη του συστήματος (μήκους έως 100 km έκαστη), εξασφαλίζοντας ότι το σύστημα θα είναι πάντα σε θέση να τον οδηγήσει στο προορισμό του από την πιο σύντομη, την πιο οικονομική και τη διαδρομή με τη λιγότερη κίνηση!

Το AI Parking, είναι επίσης ένα προηγμένο σύστημα στάθμευσης που προσφέρει ένα «μπουκέτο» υπηρεσιών στο χρήστη του. Παρκάρει μόνο του το αυτοκίνητο, σας ενημερώνει για τις «ελεύθερες» στάθμευσης ακόμα και με αυτόματη κλήση στο κινητό σας και φέρνει εις πέρας την όλη διαδικασία στάθμευσης 50% πιο γρήγορα από τα ανταγωνιστικά συστήματα. Μπορεί επίσης να διαχειριστεί ταχύτατα ακόμα και πιο περίπλοκα σενάρια όπως παρκάρισμα σε πολύ στενούς χώρους, κίνηση με την όπισθεν σε αδιέξοδο δρόμο κ.α. Σε συνδυασμό μάλιστα με την εφαρμογή που έχουν οι χρήστες στα κινητά τους τηλέφωνα  μπορούν να σταματήσουν ή να συνεχίσουν τη διαδικασία του παρκαρίσματος ανά πάσα στιγμή, είτε βρίσκονται μέσα στο όχημα είτε έξω από αυτό.

XNet, XPlanner και XBrain

Το «νευρωνικό» δίκτυο XNet, το σύστημα ελέγχου XPlanner και το μοντέλο γλώσσας XBrain συνθέτουν το αυτόνομο σύστημα της Xpeng μέσω του οποίου η κινέζικη φίρμα σκοπεύει να κατακτήσει την αγορά των έξυπνων αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων.  

Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο χιλιόμετρα εξέλιξης σε προσομοιωτές και πεδία δοκιμών, η Xpeng δηλώνει έτοιμη να θέσει σε πραγματική λειτουργία το σύστημα. Το «νευρωνικό» δίκτυο Xnet φανταστείτε ότι λειτουργεί σαν ένα ανθρώπινο μάτι, προφανώς με ασύλληπτα περισσότερες δυνατότητες.

Σκανάρει τα πάντα στο πέρασμα του καλύπτοντας για την ακρίβεια μια περιοχή ισοδύναμη με 1,8 γήπεδα ποδοσφαίρου και μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια σχεδόν όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτό το οπτικό πεδίο. Μάλιστα παρέχει στον οδηγό και τρισδιάστατες απεικονίσεις των αντικειμένων ώστε να έχει και ο τελευταίος ακριβή εικόνα με κάθε λεπτομέρεια των στατικών ή μη εμποδίων που βρίσκονται στη διαδρομή του.

Το XPlanner με τη σειρά του, λειτουργεί τρόπο τινά, όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. «Προπονείται» συνεχώς και εξελίσσεται διαρκώς, δεχόμενο τεράστιες ποσότητες δεδομένων και πληροφοριών, τις οποίες αναλύει ώστε να καθορίσει και τις στρατηγικές οδήγησης του αυτόνομου οχήματος προκειμένου κάθε διαδρομή να είναι ασφαλής, οικονομική και όσο το δυνατό πιο ευχάριστη για το πλήρωμα.

Δείτε ακόμα: Αυτή είναι η πρώτη έκθεση της Xpeng στην Ελλάδα

Σε συνδυασμό δε με το σύστημα XBrain, το αυτόνομο όχημα μαθαίνει και κατανοεί όχι μόνο το περιβάλλον στο οποίο κινείται αλλά και πιθανούς κινδύνους που ενδεχομένως να «αιωρούνται» περιμετρικά αυτού.

Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 3,0 δις στην έρευνα και εξέλιξη των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης και να προσλάβει ακόμα 4.000 experts του χώρου μέσα στη χρονιά που διανύουμε ώστε να επιταχύνει την εξέλιξη και να ανοίξει περαιτέρω την ψαλίδα έναντι του ανταγωνισμού.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...