smart: #αλλάζοντας την ιστορία!

Η smart γυρίζει σελίδα! Tα νέα #1 και #3 σηματοδοτούν την αναγέννηση της μάρκας που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από την καινοτομία.

  • -
  • -

Η ιδέα ενός μικρού πρακτικού αυτοκινήτου πόλης, με κορυφαίες δυνατότητες ευελιξίας, έφερε το 1998 την smart στο χάρτη της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Η συνεργασία ανάμεσα σε Mercedes-Benz και της εταιρείας swatch πρόσφερε στην αυτοκίνηση το καινοτόμο για την εποχή του smart city coupe. Ένα έξυπνο διθέσιο αυτοκίνητο με νεανικό σχεδιασμό, το οποίο έμελλε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης γύρω από τις αστικές μετακινήσεις. Για πολλούς η οδήγηση στην πόλη έγινε συνυφασμένη με το smart, το οποίο ουσιαστικά έβαλε τις βάσεις για αυτό που σήμερα ονομάζουμε μικροκινητικότητα.

Οι διαστάσεις του, το γεγονός ότι μπορούσες να το παρκάρεις ακόμα και κάθετα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φιλοξενούσε άνετα δύο επιβάτες στο εσωτερικό του, το έχρισαν βασιλιά των πολύβουων πόλεων. Επιπλέον, η νεανική του σχεδίαση, οι ζωντανοί χρωματισμοί και εν συνεχεία η πληθώρα εκδόσεων, το κατέστησαν lifestyle icon, αφού κατάφερνε με κάθε τρόπο να σου φτιάχνει την ημέρα. Και όλα αυτά, με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον, με την 3η γενιά να διατίθεται με αμιγώς ηλεκτρικά κινητήρια σύνολα, ήδη από το 2014! Όταν η ηλεκτροκίνηση σε μοντέλα μαζικής παραγωγής βρισκόταν σε αρκετά πρώιμο στάδιο… 

#νέα εποχή

Η smart έγραψε τη δική της ιστορία στη Βίβλο της αυτοκίνησης, αλλά σήμερα έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να γυρίσει σελίδα και να πραγματοποιήσει ένα νέο ξεκίνημα σύμφωνα με τις προοπτικές που δημιουργούνται στην αυτοκίνηση. Η στιγμή της ενηλικίωσης έχει φτάσει και η smart πραγματοποιεί δυναμική είσοδο υιοθετώντας τις δύο σημαντικότερες τάσεις της εποχής. Την ηλεκτροκίνηση και το SUV αμάξωμα. Όμως, το κάνει μένοντας πιστή στις αξίες της και ακολουθώντας τη δική της φιλοσοφία. Έτσι, σήμερα με τα #1 και #3, η smart αποδεικνύει ότι ένα crossover μπορεί να έχει μπρίο, χαρακτήρα και fun διάθεση, χωρίς συμβιβασμούς σε επίπεδο τεχνολογίας, αποδοτικότητας και πρακτικότητας. 

#1 – Ο εκφραστής της νέας smart

Η καινοτομία και η φαντασία είναι θεμέλιοι λίθοι της smart και στο αμάξωμα του #1 απεικονίζεται η δημιουργικότητα των ανθρώπων της εταιρείας. Η Mercedes-Benz έχει αναλάβει τη σχεδίαση του αμαξώματος και του εσωτερικού, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του #3, γεγονός που εγγυάται την κορυφαία ποιότητα κατασκευής. Ακολουθώντας τα χνάρια του… «πατριάρχη» smart city coupe, το #1 είναι το πρώτο μοντέλο στη νέα εποχή της μάρκας και καταφέρνει να σου φτιάξει τη διάθεση ακόμα και σταθμευμένο! Στο αμάξωμα δεν υπάρχουν γωνίες ή ακμές. Η γοητεία των καμπυλών είναι ευδιάκριτη από όποια γωνία και αν το παρατηρήσεις. Διατηρεί το σχήμα ενός crossover, αλλά χωρίς ίχνος συντηρητισμού πάνω του, αναδεικνύοντας το νεανικό χαρακτήρα του. Την ίδια στιγμή, τα προστατευτικά γύρω από το αμάξωμα, αλλά και οι ράγες οροφής τονίζουν την περιπετειώδη πλευρά της προσωπικότητας του.

Αντίστοιχα ευχάριστος είναι ο διάκοσμος της καμπίνας των επιβατών. Mercedes-Benz στοιχημάτισε στην απλότητα και κέρδισε. Η μινιμαλιστική προσέγγιση, σε συνδυασμό με την επιλογή των υλικών, δημιουργούν ένα άνετο και premium περιβάλλον. Καμία πολυπλοκότητα και κορυφαία εργονομία, με όλες τις λειτουργίες να συγκεντρώνονται στη μεγάλη αιωρούμενη οθόνη αφής στη κεντρική κονσόλα. Διαθέτει τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας και διάσταση 12,8 ιντσών, επιδεικνύοντας το υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο του αυτοκινήτου. Κάτι που ισχύει και για τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού. Το #1 εφοδιάζεται με ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει μάρκα στα ράφια της, προσφέροντας αυτόνομη οδήγηση 2+, την ώρα που έχει αποσπάσει την κορυφαία βαθμολογία πέντε αστέρων στις δοκιμές του ανεξάρτητου οργανισμού EuroNCAP.

Μπορεί να φέρει το λογότυπο της smart, αλλά σήμερα δεν σημαίνει ότι συνεπάγεται σε συμβιβασμούς στην καμπίνα των επιβατών. Η χρήση της πλατφόρμας SEA (Sustainable Experience Architecture) επιτρέπει τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους δύο άξονες, στοιχείο που αυξάνει εντυπωσιακά την ευρυχωρία στο εσωτερικό. Πλέον, μπορείτε να ταξιδεύετε άνετα με την παρέα σας, εκμεταλλευόμενοι και το συρόμενο πίσω κάθισμα, το οποίο αυξάνει περαιτέρω το χώρο για τα γόνατα όσον βρεθούν στη δεύτερη σειρά. Ο πίσω πάγκος δεν διαιρείται μόνο 60:40 προσφέροντας δυνατότητα ενδιάμεσης φόρτωσης, αλλά μετακινείται και οριζόντια για να παρέχει διαφορετικό χώρο μεταξύ της δεύτερης σειράς καθισμάτων και του χώρου φόρτωσης. Επιπλέον, ο χώρος των αποσκευών που κυμαίνεται από 370 έως 986 lt, το τοποθετεί στο άνω άκρο της κατηγορίας, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουμε τα επιπλέον 15 lt κάτω από το εμπρός καπό…

Η smart είναι μία από τις εταιρείες που έχει υιοθετήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες την ηλεκτροκίνηση. Το πρόγραμμα δοκιμών της μάρκας ξεκίνησε το 2007, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από το 2020 διαθέτει στη γκάμα της αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Και το #1 βασίζεται στην καινοτόμα πλατφόρμα SEA. Η σχεδίαση της έχει γίνει από λευκό χαρτί για ηλεκτρικά οχήματα, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεται όλα τα πλεονεκτήματα της σημαντικότερης τάσης της εποχής. Το πρακτικό και ευέλικτο crossover είναι διαθέσιμο με δύο μπαταρίες, με τη μικρότερη να έχει χωρητικότητα 49 kWh. Σε αυτή την περίπτωση, η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα είναι 272 ίπποι και 343 Nmροπή, νούμερα ικανά να του χαρίσουν αξιοζήλευτες επιδόσεις (0-100 km/h σε 6,7 sec)! Την ίδια ώρα, η αυτονομία του ξεπερνάει τα 310 km, ενώ στην περίπτωση που εφοδιάζεται με τη μεγαλύτερη μπαταρία των 66 kWh η χιλιομετρική του ελευθερία σκαρφαλώνει στα 440 km

Όσοι γοητεύονται από τις επιδόσεις, μπορούν να επιλέξουν μία από τις ισχυρότερες εκδοχές Pulse και Brabus, που εφοδιάζονται με δύο ηλεκτροκινητήρες και αποδίδουν 370 και 430 ίππους, αντίστοιχα!  Συνδυάζονται με τη μεγάλη μπαταρία των 66 kWh και προσφέρουν αυτονομία 400 km, ενώ οι επιδόσεις τους είναι καταιγιστικές, αφού για το 0-100 km/h χρειάζονται μόλις 4,9 sec και 3,9 sec, αντίστοιχα. Όσον αφορά την αναπλήρωση της ενέργειας, η μπαταρία φορτίζει με εναλλασσόμενο ρεύμα AC από 10-80 % με 22 kW σε μόλις 3 ώρες, ενώ με την εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση DC, αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε λιγότερο από 30 λεπτά

#3 – Αναστατώνει τις αισθήσεις!

Στην περίπτωση του #3 το fun στοιχείο μετατρέπεται σε συναίσθημα και γοητεία… Η coupe SUV δημιουργία της smart καταφέρνει να τραβάει τα βλέμματα. Ακολουθεί την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία με το #1, αλλά διαθέτει μυώδη και αθλητική εικόνα. Είναι σπορ και δυναμικό, με την coupe σχεδίαση από τη μεσαία κολώνα και πίσω να το καθιστά ξεχωριστό, χαρίζοντας του μία αεροδυναμική σιλουέτα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι αεροδυναμικός συντελεστής αγγίζει το 0,27 Cd. Στην περίπτωση του #3, οι καμπύλες έχουν αποκτήσει μία άγρια ομορφιά, ενώ οι ελαφρώς «πρησμένοι» θόλοι γεμίζουν με εντυπωσιακές ζάντες που φτάνουν στις 20 ίντσες για την έκδοση Brabus.

Η ποιοτική εικόνα στην καμπίνα του εσωτερικού δεν αλλάζει σε σχέση με το #1, χαρίζοντας στον οδηγό μία απόλυτα συνδεδεμένη εμπειρία οδήγησης με τον υψηλής ευκρίνειας ψηφιακό πίνακα οργάνων των 9,2 ιντσών και την οθόνης αφής των 12,8 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων. Αντίστοιχα, οι τεχνολογίες με τις οποίες εφοδιάζεται σου προσφέρουν ένα σύγχρονο και απόλυτα συνδεδεμένο περιβάλλον. Και φυσικά, το σύστημα μένει πάντα επικαιροποιημένο, αφού δέχεται απομακρυσμένες ενημερώσεις, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να επισκέπτεστε το συνεργείο για την πλειονότητα των αναβαθμίσεων που απαιτούνται.

Τα κινητήρια σύνολα είναι ίδια με του #1, αν και μόλις μία έκδοση συνδυάζεται με τη μικρή μπαταρία των 49 kWh. Όλες οι υπόλοιπες αντλούν ενέργεια από τη μεγαλύτερη των 66 kWh, με την απόδοση να ξεκινάει από τους 272 ίππους και να καταλήγει στους 428 για την κορυφαία έκδοση Brabus. H αυτονομία, ανάλογα την έκδοση κυμαίνεται από τα 325 έως και τα 455 km, επιτρέποντας στο #3 να μην έχει χιλιομετρικούς περιορισμούς. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός πως μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητα φόρτισης σε DCέως και 150 kW, κάτι που σημαίνει ότι για να ανανεώσεις την ενέργεια του smart #3 από το 10% στο 80% χρειάζονται λιγότερο από 30 λεπτά

Καλωσορίσατε σε ένα νέο μαγικό κόσμο…

Η νέα εποχή της smart έχει ανατείλει. Μπροστά στις προκλήσεις της σημερινής εποχής, αλλά και σε αυτές ενός καλύτερου αύριο, η μάρκα ανταποκρίνεται ακολουθώντας τη φιλοσοφία που παραδοσιακά τη διέκρινε, αλλά και διατηρώντας βασικές αρχές που τη διέπουν από την ίδρυση της: Το στοιχείο της πρωτοπορίας, της καινοτομίας, αλλά και τον fun χαρακτήρα της smart που φροντίζει να φτιάχνει την καθημερινότητα και τη συμβίωση σου με το αυτοκίνητο.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...