Αποκλειστικό! Σκίζουν ελαστικά στο αεροδρόμιο της Αθήνας - Ποια αυτοκίνητα κινδυνεύουν; [δείτε εικόνες]

Νέο περιστατικό με σκισίματα ελαστικών σε αυτοκίνητα, αυτήν τη φορά στο parking του αεροδρομίου της Αθήνας. Όλα τα αυτοκίνητα που έπεσαν θύματα της επίθεσης, είχαν το ίδιο χρώμα.

  • -
  • -


Σωτήρης Χάλλας - Λουκάς Παπαλάμπρος


Στο πάρκινγκ του αεροδρομίου της Αθήνας, Ελ. Βενιζέλος, καθημερινά φιλοξενούνται χιλιάδες οχήματα. Οι χώροι στάθμευσης του μεγαλύτερου αερολιμένα της χώρας είναι ασφυκτικά γεμάτοι, με τους ταξιδιώτες να επιλέγουν έναν από τους σταθμούς (Μικρής Διάρκειας 1 και 2, Μακράς Διάρκειας), προκειμένου να παρκάρουν τα ΙΧ και να μεταβούν προς τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.

Σε πρόσφατο ταξίδι μας και συγκεκριμένα κατά την επιστροφή, εντοπίσαμε αυτοκίνητα με σκισμένα ελαστικά στο parking Μακράς Διαρκείας (Long Term) του αεροδρομίου της Αθήνας. Τα οχήματα ήταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και φαινόταν ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για τυχαίο σκίσιμο του ελαστικού, αλλά για επιθετική ενέργεια.

Το περιστατικό στο parking του αεροδρομίου της Αθήνας έρχεται να προστεθεί σε εκείνο που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Παλαιό Φάληρο, όπου ένας πεζός έσκισε τα ελαστικά σε 35 αυτοκίνητα μέσα στη νύχτα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3a3e0e69b70b87a59ff8737c01f410d6.jpg

Πώς βρήκαμε τα αυτοκίνητα με τα σκισμένα ελαστικά στο parking του αεροδρομίου;

Περνώντας ανάμεσα στα αυτοκίνητα εντοπίσαμε το πρώτο που είχε σκισμένο ελαστικό, μία Mercedes CLA. Θεωρώντας ότι ήταν τυχαίο γεγονός συνεχίσαμε, όμως λίγα μέτρα αργότερα είδαμε και δεύτερο, ένα Peugeot 2008.

Δείτε ακόμα: Σκασμένο λάστιχο: Οι 5 συνηθέστερες αιτίες

Μετά από αυτά κάναμε τη σχετική έρευνα, η οποία είχε αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τρίτου αυτοκινήτου με σκισμένο ελαστικό, σε κοντινή απόσταση με τα άλλα δύο, μία BMW Σειρά 3 cabrio (E46). Τα οχήματα που δέχτηκαν την επίθεση είχαν δύο κοινά χαρακτηριστικά. Το ένα είναι, ότι, αμφότερα ήταν παρκαρισμένα κοντά στην σκάλα που ενώνει το parking με το κτίριο του αεροδρομίου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0a3de4a1f685250ca3d32d8ad99864ea.jpg

Το δεύτερο κοινό στοιχείο, ήταν, ότι, όλα είχαν μαύρο χρώμα. Αν και το δείγμα είναι μικρό, θα μπορούσε αυτή η δολιοφθορά να συνδέεται με εκείνη στο Παλαιό Φάληρο. Επίσης, το γεγονός πως εμείς καταγράψαμε τρία αυτοκίνητα δεν σημαίνει ότι αυτά ήταν τα μοναδικά που δέχτηκαν επίθεση. Είναι αυξημένες οι πιθανότητες να συνέβη και σε άλλα ΙΧ, τα οποία απομακρύνθηκαν πριν βρεθούμε στο σημείο.

Έχει ευθύνη το αεροδρόμιο; 

Στους Γενικούς και Ειδικούς Όρους Κράτησης Θέσης Στάθμευσης αναφέρεται ξεκάθαρα, πως το αεροδρόμιο και ο διαχειριστής δεν έχουν καμία ευθύνη σε περίπτωση ζημιάς. Αναλυτικότερα, στους όρους αναγράφεται: 

"Ο Διαχειριστής των Χώρων Στάθμευσης Οχημάτων Επιβατών και ο ΔΑΑ ουδεμία ευθύνη φέρουν σε περίπτωση τυχόν Ζημίας που προκαλείται εντός των Χώρων Στάθμευσης Οχημάτων Επιβατών κατά τον Γενικό και Ειδικό όρο 2.2 της παρούσας. Καμία διάταξη των παρόντων γενικών και ειδικών όρων δεν επηρεάζει τα νόμιμα δικαιώματα σας". 

Επίσης, στη σελίδα του αεροδρομίου και ειδικότερα στην παράγραφο 2.1. Χρήση των Χώρων Στάθμευσης Οχημάτων Επιβατών, αναφέρεται: 

  • "Ο ΔΑΑ και ο Διαχειριστής θέτει τους Χώρους Στάθμευσης Οχημάτων Επιβατών στη διάθεση των Χρηστών αποκλειστικά και μόνον για την στάθμευση των Οχημάτων τους. Ως εκ τούτου, εντός των Χώρων Στάθμευσης Οχημάτων Επιβατών παρέχονται από τον ΔΑΑ προς τους Χρήστες αποκλειστικά και μόνον υπηρεσίες στάθμευσης. Ο Διαχειριστής σε καμία παροχή υπηρεσίας στάθμευσης, εκτός από το Valet, δεν αναλαμβάνει από τον Χρήστη να μεταφέρει το όχημα του σε χώρο στάθμευσης και να του φυλάσσει τα κλειδιά του Οχήματός του. Σε καμία άλλη περίπτωση η διάθεση των Χώρων Στάθμευσης Οχημάτων Επιβατών δεν θα συνεπάγεται δυνατότητα επέμβασης σε Οχήματα Χρηστών είτε από το Διαχειριστή, είτε από τον ΔΑΑ.
  • Σε κάθε περίπτωση η διάθεση των Χώρων Στάθμευσης Οχημάτων Επιβατών δεν συνιστά οποιαδήποτε υποχρέωση, άμεση ή έμμεση, είτε του Διαχειριστή ή του ΔΑΑ περί φυλάξεως, κύριας ή παρεπόμενης των Οχημάτων, καθώς οι Χώροι Στάθμευσης Οχημάτων Επιβατών δεν αποτελούν φυλασσόμενους και υπό συνεχή επίβλεψη χώρους, είτε από τον Διαχειριστή ή από τον ΔΑΑ. Ως εκ τούτου, ο Χρήστης πριν από την απομάκρυνσή του από τον Χώρο Στάθμευσης Οχημάτων Επιβατών, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι:
    • Το Όχημά του είναι σωστά κλειδωμένο,
    • Όλα τα παράθυρα του Οχήματός του είναι ασφαλισμένα,
    • Εάν το Όχημά του διαθέτει σύστημα ασφάλισης του τιμονιού ή άλλο παρόμοιο μηχανισμό ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου συναγερμού, αυτός έχει ενεργοποιηθεί,
    • Δεν έχει παραμείνει εντός του Οχήματός του οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή ζώο,
    • Τα προσωπικά αντικείμενα του Χρήστη είναι τοποθετημένα εντός των χώρων αποθήκευσης του Οχήματός του και δεν είναι ορατά από τρίτους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c4f68383e2e88abc2b340b61b2197ace.jpg
Εάν το Όχημα του Χρήστη υποστεί Ζημία, ενώ ευρίσκεται σταθμευμένο εντός του Χώρου Στάθμευσης Οχημάτων Επιβατών ή εάν ο Χρήστης προκαλέσει κατά την χρήση του Χώρου Στάθμευσης Οχημάτων Επιβατών οποιαδήποτε Ζημία σε άλλο Όχημα ή σε τρίτο μέρος ή στις εγκαταστάσεις του Χώρου Στάθμευσης Οχημάτων Επιβατών, οφείλει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Nα ενημερώσει εντός της ίδιας ημέρας οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού του Διαχειριστή σχετικά με το συμβάν, ούτως ώστε να συμπληρωθεί εγγράφως από το προσωπικό του Διαχειριστή η σχετική αναφορά συμβάντος,
  • Να ειδοποιήσει άμεσα την Αστυνομία,
  • Να ειδοποιήσει το ταχύτερο δυνατό την ασφαλιστική του εταιρεία

Η απάντηση του αεροδρομίου 

Ως GOCAR επικοινωνήσαμε απο την περασμένη εβδομάδα με τους αρμόδιους φορείς του αεροδρομίου. Τους ενημερώσαμε για το ζήτημα που καταγράψαμε σε έναν από τους χώρους στάθμευσης, ζητώντας να τοποθετηθούν επί του θέματος. 

Μέχρι την στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση. Αναμένουμε την τοποθέτηση του αεροδρομίου, την οποία θα δημοσιεύσουμε στο παρόν κείμενο, όταν τη λάβουμε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...