Τι είναι το Bonus Malus; Πώς επηρεάζει τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου σου

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου αναφέρουν σε κάποιο σημείο το Bonus Malus, όμως η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν τι πραγματικά είναι. Ας ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.

  • -
  • -

Αν έχεις ασφαλίσει αυτοκίνητο, moto ή οποιοδήποτε άλλο όχημα, μάλλον έχεις συναντήσει την έννοια του bonus malus. Λογικά έχεις ακούσει ότι αν τρακάρεις αυτό σου αυξάνει τα ασφάλιστρα, όμως, τι πραγματικά ισχύει με τον συγκεκριμένο όρο;

Το bonus malus είναι κάτι σαν τον Τειρεσία, αλλά για οχήματα. Δείχνει σε μία ασφαλιστική πόσο πιθανό είναι κάποιο όχημα να εμπλακεί σε ατύχημα, ώστε η εταιρεία να γνωρίζει ότι πρέπει να χρεώσει αυξημένα ασφάλιστρα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/936541bddb7a72119b5e85309740392b.jpg

Τι είναι το Bonus Malus;

Για να γίνουν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, το Bonus Malus είναι ένα σύστημα που προσφέρει έκπτωση ή επιβάρυνση στον ιδιοκτήτη ενός οχήματος ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει. Είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να καθορίσουν τα ασφάλιστρα.

Δείτε ακόμα: Τράκαρα σε parking. Με καλύπτει η ασφάλεια;

Ένα όχημα με καθαρό ιστορικό ζημιών ανήκει στην κατηγορία 1 και απολαμβάνει τη μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση από το σύστημα του Bonus Malus. Η μεγαλύτερη κατηγορία που μπορεί να ανήκει ένα αυτοκίνητο εξαρτάται από το σύστημα κάθε εταιρείας και μπορεί να είναι η κατηγορία 7 ή έως και η κατηγορία 10. Άρα η καλύτερη κατηγορία είναι η 1η και η χειρότερη η 7η (ή η 10η).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4bb2731171861ad6a1e61a31eb27fb93.jpg

Όσο μεγαλύτερη η κατηγορία που ανήκει το όχημα, τόσο πιο πιθανό είναι η ασφαλιστική να αρνηθεί να το ασφαλίσει ή να ανεβάσει σημαντικά τα ασφάλιστρα, προκειμένου να καλύψει το αυξημένο ρίσκο που αναλαμβάνει.

Το Bonus Malus αφορά τον ιδιοκτήτη ή το αυτοκίνητο;

Το Bonus Malus αφορά το αυτοκίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη/οδηγό. Έτσι, όταν ένα αυτοκίνητο αγοραστεί καινούριο, το πρώτο ασφαλιστήριο θα είναι στην κατηγορία 1. Αν δεν υπάρξει ατύχημα μέχρι το επόμενο ασφαλιστήριο, θα παραμείνει στην κατηγορία, ενώ αν υπάρξει ατύχημα θα ανέβει κατηγορία, άρα θα πληρώσει μεγαλύτερο ασφάλιστρο.

Σε περίπτωση μεταβίβασης δεν υπάρχει κανόνας. Κάποιες ασφαλιστικές το ρίχνουν ξανά στην κατηγορία 1, θεωρώντας ότι ο νέος ιδιοκτήτης/οδηγός θα έχει διαφορετική οδηγική συμπεριφορά, ενώ κάποιες άλλες το διατηρούν στην κατηγορία που ήταν.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/91d784e2cd4150d3c9375220223da699.jpg

Ορισμένες ασφαλιστικές δίνουν τη δυνατότητα να βάλεις στο ασφαλιστήριο την λεγόμενη «προστασία Bonus Malus». Αν μπει αυτή η κάλυψη, εξασφαλίζεται ότι το αυτοκίνητο δεν θα ανέβει κατηγορία ακόμα κι αν υπάρξει ατύχημα. Βέβαια, η προστασία δεν είναι για απεριόριστο αριθμό ατυχημάτων. Συνήθως καλύπτει 1 ή 2 ατυχήματα ανά ασφαλιστική περίοδο.

Το κείμενο έχει συγγραφεί με στοιχεία από την pricefox.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...