Τράκαρα σε parking. Με καλύπτει η ασφάλεια;

Η ασφάλιση του αυτοκινήτου λύνει πάρα πολλά από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση σύγκρουσης, όμως τι γίνεται αν αυτή συμβεί μέσα στο χώρο ενός parking;

  • -
  • -

Το βασικότερο κριτήριο που λαμβάνεται υπ’ όψη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο κατά τη στιγμή της σύγκρουσης, καθώς υπάρχουν parking στα οποία παραδίδεις τα κλειδιά και αναλαμβάνει κάποιος άλλος να βάλει το αυτοκίνητο σε μία από τις διαθέσιμες θέσεις, ενώ υπάρχουν και άλλα στα οποία ο οδηγός κάνει μόνος του τη διαδικασία.

Σημαντικό ρόλο παίζει και αν το parking λειτουργεί με αντίτιμο ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ευθύνη από την επιχείρηση, καθώς ο βασικός λόγος που πληρώνουμε είναι για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του οχήματός μας. Αντίθετα, σε περίπτωση που ο χώρος στάθμευσης είναι απλά μία παροχή π.χ. σε ένα super market, τότε ο κάτοχος του χώρου δεν ευθύνεται για όποιο ατύχημα προκύψει.

Parking

Δεν οδηγούσα εγώ-ποιος έχει την ευθύνη;

Στην πρώτη περίπτωση η ασφάλειά μας δεν έχει καμία εμπλοκή, καθώς η ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο parking και αποζημιώνεστε από την εταιρεία στην οποία είναι ασφαλισμένη η επιχείρηση.

Δείτε ακόμα: Χάρτες Google: Τιμές διοδίων, φανάρια, Stop και άλλα νέα χαρακτηριστικά

Οδηγούσα εγώ-τι γίνεται;

Στο ενδεχόμενο ενός parking στο οποίο η στάθμευση γίνεται από εμάς, έχουμε και την ευθύνη αν υπάρξει ατύχημα. Σε αυτή την περίπτωση, η αποζημίωση του έτερου εμπλεκόμενου θα γίνει από τη δική μας ασφαλιστική εταιρεία αν έχουμε κάποιο απλό ασφαλιστικό πρόγραμμα, ενώ αν έχουμε μικτή η ασφαλιστική θα αποζημιώσει και εμάς.

Parking

Τι πρέπει να προσέξω

Το βασικό που πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας σε ένα parking είναι να λειτουργεί νόμιμα. Αν συμβαίνει αυτό, τότε θα είναι και ασφαλισμένο. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν επιλέξετε κάποιο παράνομο και υπάρξει κάποιο συμβάν, θα είναι πολύ δύσκολο να «βρείτε το δίκιο σας» και να σας αποζημιώσει κάποιος.

Το δεύτερο και σημαντικότερο που έχετε να κάνετε, ειδικά στα parking όπου δεν παρκάρετε μόνοι σας, είναι πριν παραδώσετε τα κλειδιά να βγάλετε φωτογραφίες όλες τις εξωτερικές επιφάνειες του αυτοκινήτου, ώστε αν προκύψει κάτι να έχετε αποδεικτικά στοιχεία ότι η ζημιά δεν προϋπήρχε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...