Αυτό είναι το νέο διπλό τούνελ της Ελλάδας - Έχει μήκος 3.000 μέτρα

Αύριο, Τρίτη 23 Απριλίου, θα εγκαινιαστεί ο νέος μεγάλος αυτοκινητόδρομος της χώρας, η ραχοκοκαλιά της Κεντρικής Ελλάδας. Εκεί βρίσκεται και το τούνελ της Όθρυου.

  • -
  • -

Ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα των τελευταίων ετών, ο δρόμος που αναβαθμίζει πολύ-επίπεδα το δίκτυο της χώρας, εγκαινιάζεται την Τρίτη 23 Απριλίου. Παρουσία των αρμόδιων υπουργών και φορέων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κόψει την κορδέλα του νέου αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος Ε65, συνολικού μήκους 136 km, στο τμήμα Λαμία–Καλαμπάκα.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν λίγο πριν το εντυπωσιακό τούνελ των 3 km που διέρχεται από το όρος Όθρυς. Η νέα σήραγγα της Όθρυου, που είναι κομμάτι του Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα, αποτέλεσε μια μεγάλες κατασκευαστικές προκλήσεις του οδικού άξονα. Ανήκει στο Top10 των μεγαλύτερων οδικών σηράγγων της Ελλάδας και ουσιαστικά είναι αυτή που συνδέει το νότιο τμήμα με το εν λειτουργία τμήμα του Ε65 από την Ξυνιάδα μέχρι τα Τρίκαλα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/140830571e48bf7c8b875e8b86aca962.jpg

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό τούνελ, όπως το χαρακτήρισε και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, με τις εργασίες κατασκευής του να διαρκούν πάνω από 4 χρόνια, καθώς το «τρύπημα» στα ορεινά της Φθιώτιδας γινόταν μέτρο προς μέτρο.

Η σήραγγα της Όθρυου έχει δύο κλάδους κατεύθυνσης και δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα.

Σε 3 ώρες οι οδηγοί θα είναι στα Τρίκαλα

Όσον αφορά στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε6, θα προσφέρει μέγιστη ασφάλεια και ταχύτητα στη διαδρομή από και προς τα Τρίκαλα. Η πόλη της Θεσσαλίας, με τον νέο δρόμο θα απέχει μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα.

Αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται σε κυκλοφορία τα πρώτα 14,2 χλμ του άξονα, από Λαμία έως τον κόμβο Καρπενησίου στην περιοχή Λιανοκλαδίου και υπό ολοκλήρωση τα επόμενα 18,1 χλμ από το Λιανοκλάδι έως την Ξυνιάδα.

Εκεί ο δρόμος θα ενωθεί με το τμήμα Ξυνιάδας-Τρικάλων, έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 77,5 χλμ. που λειτουργεί κανονικά. Το μοναδικό κομμάτι που έλειπε για να ενωθεί η πόλη της Θεσσαλίας με τη Λαμία, είναι αυτό που θα παραδοθεί στην κυκλοφορία αύριο Τρίτη 23 Απριλίου. Φυσικά, ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας θα έχει πολλές ακόμη προεκτάσεις, όπως σύνδεση του Καρπενησίου, αλλά και με την Εγνατία Οδό στο βορειότερο άκρο του.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b1d56e4953372e8106f19c887724ac76.jpg

Το νότιο τμήμα που ολοκληρώνεται άμεσα, θα περιλαμβάνει έναν μετωπικό σταθμό διοδίων στο ύψος του κόμβου Καρπενησίου και ένα ΣΕΑ στο Λιανοκλάδι.

Δείτε ακόμη: Ελλάδα: Αυτός είναι ο νέος δρόμος των 70 km με τις 23 γέφυρες – Έτοιμος το 2026

Το βόρειο τμήμα του Ε65 (Α/Κ Τρικάλων – Α/Κ Εγνατίας, συμβολή 15 χλμ. δυτικά των Γρεβενών), του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 έχει συνολικό μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό 442,1 εκατ. ευρώ. Το πρώτο κομμάτι, από Τρίκαλα έως κόμβο Καλαμπάκας (μήκους 24,7 χλμ) θα παραδοθεί μαζί με το νότιο τμήμα.

Η διάρκεια των αποστάσεων με τον νέο E65

Με την ολοκλήρωσή του, ο αυτοκινητόδρομος Ε65, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ειδικά των περιοχών της Θεσσαλίας καθώς και της Δυτικής Μακεδονίας. Ο νέος υψηλών προδιαγραφών δρόμος, σε συνδυασμό με το νέο συνδετήριο κλάδο μήκους 10 χλμ., με τον υφιστάμενο άξονα Λαμίας–Καρδίτσας, αναβαθμίζει τα επίπεδα ασφάλειας και κάνει ταχύτερες τις διαδρομές, αφού παρακάμπτονται οι επικίνδυνες στροφές.

Για να έχετε μια ιδέα, η διάρκεια των αποστάσεων μετά την ολοκλήρωση του Ε65 θα ανέρχονται:

  • Λαμία–Εγνατία Οδός: 1:45
  • Αθήνα–Γρεβενά: 4:00
  • Αθήνα–Μέτσοβο: 4:00
  • Αθήνα–Καστοριά: 4:35
  • Αθήνα–Κοζάνη: 4:30
  • Αθήνα–Καρπενήσι: 3:00
  • Αθήνα–Τρίκαλα: <3:00
  • Αθήνα–Καρδίτσα: 2:35
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...