Αυτό δεν το ξέρεις! Ποιο αυτοκίνητο στην Ελλάδα γράφει τον χρόνο 0-100 km/h στο πορτμπαγκάζ;

Για να δώσουμε ένα επιπλέον… hint, πωλείται στην ελληνική αγορά και χρειάζεται λιγότερα από 4 sec για να ολοκληρώσει την επιτάχυνση 0-100 km/h.

  • -
  • -

Τα καινούργια αυτοκίνητα έχουν αλλάξει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν. Η έλευση της ηλεκτροκίνησης έχει επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξή τους, φέρνοντας νέα δεδομένα. Κάποτε, για να βιώσει κάποιος επιτάχυνση 0-100 km/h σε λιγότερα από 4 δευτερόλεπτα, θα έπρεπε να μπει σε κάποιο ιταλικό supercar. Σήμερα όμως, αρκεί να κάτσει στο κάθισμα ενός BYD Seal AWD με τους 530 ίππους, που κοστίζει περίπου 41.000 ευρώ (με την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» των 8.000 €). Το κινέζικο sedan θέλει μόνο 3,8 sec για να επιταχύνει στα 100 km/h και η μάρκα, τοποθέτησε ακόμη και… σήμα στο πορτμπαγκάζ!

Όχι 3.8 λίτρα αλλά 3,8 sec

Όταν είδαμε από κοντά το αυτοκίνητο και παρατηρήσαμε το 3.8 στο πίσω μέρος του BYD Seal, αναρωτηθήκαμε τι μπορεί να σημαίνει. Παλαιότερα οι κατασκευαστές συνήθιζαν να αναγράφουν τον κυβισμό του κινητήρα στο ίδιο σημείο, μαζί με κάποια άλλα στοιχεία (πχ 2.0 T με το “T” να αναφέρεται στο turbo). Όμως το BYD Seal είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, άρα κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να ευσταθεί. Ύστερα από μια σύντομη αναζήτηση, μάθαμε ότι το “3.8 S” είναι τα δευτερόλεπτα που χρειάζεται το μεγάλο sedan, ώστε να φτάσει στα 100 km/h. Χρήσιμο για τον οδηγό που ακολουθεί το Seal, όταν το δει να εξαφανίζεται από μπροστά του…

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε το BYD Seal Excellence AWD 530 PS

Καταιγιστική επιτάχυνση!

Αυτό αποδεικνύει και κάτι ακόμη: ότι οι κατασκευαστές πλέον, χρησιμοποιούν τις επιδόσεις των αυτοκινήτων τους ως selling points. Κάποτε, κάτι τέτοιο το συναντούσαμε μόνο σε supercars, sportscars, άντε και κάποια hot-hatches. Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όμως τα «άλογα» έγιναν σχετικά εύκολη υπόθεση και για αυτό βλέπουμε ακόμη και οικογενειακά SUV ή sedan, όπως το BYD Seal, με τρομερές ιπποδυνάμεις που ξεπερνούν τους 500 PS. Κάπως έτσι λοιπόν, μπορεί να λείπει ο πραγματικά σπορ χαρακτήρας που θα εκτιμήσουν οι απαιτητικοί οδηγοί, όμως αυτοί πλέον είναι πάρα πολύ λίγοι. Αντίθετα, δεν υπάρχει κανείς που δεν θα εντυπωσιαστεί από την επιτάχυνση που προσφέρει ένα τετρακίνητο αυτοκίνητο τέτοιας ισχύος!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...