H Tesla σε κρίση – Πτώση πωλήσεων, απολύσεις και ο ρόλος… των Κινέζων

Η Tesla θα απολύσει τουλάχιστον το 10% του εργατικού δυναμικού της καθώς αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από την πτώση των πωλήσεων της και τον πόλεμο… με τους Κινέζους.

  • -
  • -

Η Tesla, η μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο (505,99 δισ) και με 140.473 υπαλλήλους παγκοσμίως, μοιάζει να διάγει μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην 21χρονη ιστορία της.

Απολύσεις άνω του 10% του εργατικού δυναμικού

«Καθώς προετοιμάζουμε την εταιρεία για την επόμενη φάση ανάπτυξής μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξετάσουμε κάθε πτυχή που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το κόστος και να αυξήσουμε την παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, λάβαμε μια πολύ δύσκολη απόφαση να μειώσουμε το εργατικό μας δυναμικό κατά τουλάχιστον 10% παγκοσμίως».

Με αυτό το «σημείωμα» ο ισχυρός άνδρας της Tesla, Elon Musk, ενημέρωσε τα υψηλόβαθμα στελέχη της φίρμας για τις αλλαγές που έρχονται σε όλα τα επίπεδα στους κόλπους της εταιρείας.

Στο άκουσμα βέβαια και μόνο για απολύσεις, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αντέδρασε ακαριαία, με την μετοχή της Tesla να υποχωρεί κατά 1,3%, ενώ τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η πτώση ήταν της τάξεως του 5,59%, με την μετοχή της φίρμας να διαπραγματεύεται στα 161,48 δολάρια.

Η μετοχή της Tesla από τις αρχές του χρόνου έχει υποχωρήσει περίπου 31%, σε αντίθεση με τις μετοχές των Toyota και GM που έχουν σημειώσει ένα άτυπο ράλι κατά 45 και 20% αντίστοιχα, εξαιτίας -όπως υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές- της αργής μετάβασης των εν λόγω εταιρειών στην ηλεκτροκίνηση!

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως και ο ενεργειακός κολοσσός BP, έχει επίσης περικόψει άνω του 10% του εργατικού δυναμικού του στις «επιχειρήσεις» του που καταπιάνονται με ότι έχει να κάνει με την ηλεκτροκίνηση (δίκτυο φόρτισης κτλ).

Δείτε ακόμα: Tesla Model 3 Ludicrous με 600+ ίππους

Στα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας τώρα, ο Craig Irwin, κουρυφαίος αναλυτής στη Roth Capital δήλωσε «Η Tesla έχει ωριμάσει πια ως εταιρεία και σίγουρα, δεν είναι το success story που ήταν πριν από μερικά χρόνια», για να συμπληρώσει «Οι απολύσεις υποδηλώνουν ότι η διοίκηση έχει αντιληφθεί τα πολλά προβλήματα και την μειωμένη ζήτηση των προϊόντων της και ψάχνει τρόπους ώστε να διορθώσει το πρόβλημα».

Πτώση πωλήσεων μετά από 4 χρόνια

Η Tesla ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, παρά τη μεγάλη πτώση στις τιμές πώλησης των μοντέλων της, οι οποίες όπως αποδεικνύεται, απέτυχαν να τονώσουν τη ζήτηση.  

Η αμερικανική φίρμα έχει αργήσει, όπως υποστηρίζουν οι experts του χώρου, να ανανεώσει τα παλιά μοντέλα της, να κυκλοφορήσει νέα και σε περισσότερες κατηγορίες, τη στιγμή, που οι ανταγωνιστές στην Κίνα, τη μεγαλύτερη σημειωτέων αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, λανσάρουν συνεχώς νέα μοντέλα και το κυριότερο, σε πολύ πιο προσιτές τιμές!

Νωρίτερα μάλιστα αυτόν τον μήνα, δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν, ότι η Tesla έχει «παγώσει» το πρότζεκτ του φθηνού ηλεκτρικού αυτοκινήτου (Model 2) που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό, με τους επενδυτές να αντιδρούν έντονα, καθώς περίμεναν το «άνοιγμα» της εταιρείας σε ένα πιο μαζικό επίπεδο.

Ο Elon Musk, προσπάθησε ουσιαστικά να ενισχύσει το κέρδος της Tesla, προχωρώντας σε επαναλαμβανόμενες μειώσεις τιμών, ειδικά στην Κίνα, όπου αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τους τοπικούς αντιπάλους και κυρίως από τον ηγέτη της αγοράς που ακούει στο όνομα BYD, ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, με την αμερικανική φίρμα να καταγράφει μεικτό περιθώριο κέρδους 17,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το χαμηλότερο επίσης των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Σίγουρα, κανείς δεν είναι σε θέση ούτε να γνωρίζει ούτε να προβλέψει ποιες θα είναι οι κινήσεις του Elon Musk προκειμένου να αντιστρέψει τους όρους του παιχνιδιού, το μόνο σίγουρο όμως είναι, ότι η Tesla, δεν παίζει πλέον μόνη στην ηλεκτροκίνηση με ότι αυτό συνεπάγεται σε κάθε επιμέρους τομέα…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...