Η ζημιά που παθαίνουν 6 στους 10 οδηγούς στην Ελλάδα – Κοστίζει 281 ευρώ η επισκευή

Μπορεί να συμβεί χωρίς υπαιτιότητα του οδηγού και πέραν της οικονομικής «ζημιάς», τίθεται και μεγάλο θέμα ασφαλείας.

  • -
  • -

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα καταλάβατε επ’ ουδενί, πότε ξεκίνησε το «κακό». Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, έχουμε να κάνουμε με έναν ύπουλο εχθρό που προκαλεί αργά αλλά σταθερά τη ζημιά του, όπως το σαράκι που τρώει το ξύλο…

Θραύση κρυστάλλων

Αρκεί ένα και μόνο πετραδάκι να «χτυπήσει» το παρμπρίζ σας, από κάποιο προπορευόμενο όχημα και να ξεκινήσει η φθορά στο κρύσταλλο του παρμπρίζ. Μπορεί βέβαια και κάποιος επίδοξος κλέφτης να προσπαθήσει να διαρρήξει το αυτοκίνητο σας, σπάζοντας κάποιο από τα παράθυρα του ή ακόμα και να προκληθούν ζημιές σε αυτά, από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Σύμφωνα λοιπόν με την Hellas Direct, το 2023, καταγράφηκαν πάνω από 3.100 περιστατικά ιδιοκτητών οχημάτων με σπασμένα τζάμια. Κι αν έχεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σου «Θραύση Κρυστάλλων» τότε, μικρό το κακό.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μέσα σε μια εργάσιμη μέρα θα έχει υπάρξει η απαραίτητη αντικατάσταση του σπασμένου τζαμιού και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η Hellas Direct υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι δικοί της πελάτες είχαν την εν λόγω κάλυψη στο συμβόλαιο τους κερδίζοντας περισσότερα από 814.320 ευρώ το 2023.

Σε περίπτωση όμως που για 20 ευρώ το χρόνο (τόσο στοιχίζει η θραύση κρυστάλλων) δεν είχατε αυτήν την απαραίτητη κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας, τότε η αντικατάσταση για παράδειγμα ενός παρμπρίζ κοστολογείται σύμφωνα με έρευνες κατά μέσο όρο στα 281 ευρώ.

7 στα 10 σπασμένα τζάμια είναι παρμπρίζ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hellas Direct πάνω από 6 στα 10 περιστατικά με σπασμένα τζάμια (ποσοστό 62%), από ασφαλισμένους της το 2023, προκαλούνται από ένα πετραδάκι που «προσγειώθηκε» κάποια στιγμή στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και κανείς… δεν το αντιλήφθηκε.

Σε ποσοστό 19% (σχεδόν 1 στα 5 περιστατικά) η ζημιά στα τζάμια ενός αυτοκινήτου προκλήθηκε από άλλο αντικείμενο που έπεσε πάνω στο κρύσταλλο, το 17% οφειλόταν σε κακόβουλες ενέργειες, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 1% ήταν ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του οχήματος.

Δείτε ακόμα: Οι 3 περιοχές της Ελλάδας με τα υψηλότερα ασφάλιστρα

Όταν όμως μιλάμε για σπασμένο τζάμι, σχεδόν 7 στα 10 είναι παρμπρίζ. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την Hellas Direct, το 69% των σπασμένων τζαμιών που κατέγραψε το 2023, ήταν παρμπρίζ!

Πηγή: Hellas Direct

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...