3η Πανελλήνια Συνάντηση Ηλεκτροκίνησης - Η συνήθεια που έγινε θεσμός

Πάθος, μεράκι, καλή παρέα και όμορφοι άνθρωποι. Αν έχεις τα περισσότερα από τα παραπάνω, κάθε συνάντηση μπορεί να γίνει υπέροχη. Αυτή η συνάντηση, τα είχε όλα.

  • -
  • -

Δεν έχει σημασία ποια είναι η αφορμή για μία συνάντηση. Πάντα η αιτία είναι η επαφή ανθρώπων που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και το ίδιο πάθος. Έτσι και στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ηλεκτροκίνησης, η οποία έγινε στο μαγευτικό σκηνικό των Ιωαννίνων.

Το ραντεβού είχε δοθεί πολύ καιρό πριν, οπότε η ανυπομονησία ήταν διάχυτη. Το τριήμερο 29, 30 και 31 Μαρτίου είχε οριστεί ότι θα πραγματοποιηθεί η Πανελλήνια Συνάντηση Ηλεκτροκίνησης για τρίτη φορά, μία γιορτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

2-3h-sinantisi-ilektrokinisis-ilektrika

Η γιορτή έγινε και ήταν πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου, με 200 ανθρώπους και 75 αυτοκίνητα να ενώνονται από το κοινό τους πάθος για την μετακίνηση μηδενικών ρύπων. Κάπως έτσι τα Ιωάννινα γέμισαν από αθόρυβα αυτοκίνητα που κινούνταν χωρίς να επιβαρύνουν τον αέρα της πόλης, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους να βιώσουν πώς θα είναι η πόλη τους σε μερικά χρόνια.

Δείτε ακόμα: Αυξάνεται η επιδότηση για απόσυρση αυτοκινήτων- Ποια είναι η προϋποθέση;

Ηλεκτρική εκδρομή στα 1.400 μέτρα στη λίμνη Αώου

Φυσικά η καλύτερη στιγμή του τριημέρου ήταν η εκδρομή του Σαββάτου στη λίμνη Αώου και στο Μέτσοβο. Ήταν εκπληκτικό να βλέπεις τόσα αυτοκίνητα να μετακινούνται σε πανέμορφες ορεινές διαδρομές, χωρίς να ενοχλούν τη φύση με ήχο ή μυρωδιές. Άνοιγες τα παράθυρα στα 1.400 μέτρα υψόμετρο και ανέπνεες τον φρέσκο αέρα του βουνού, ακούγοντας μόνο τα πουλιά και τα νερά.

3-3h-sinantisi-ilektrokinisis-laspi

Αθόρυβο και άοσμο μποτιλιάρισμα στο Μέτσοβο

Ωστόσο, η πιο ασυνήθιστη εμπειρία ήρθε όταν τα 75 ηλεκτρικά μπήκαν στο Μέτσοβο. Ο δήμος είχε δεσμεύσει το δημοτικό parking για τα αυτοκίνητα που συμμετείχαν στη συνάντηση, όμως για να μπουν όλα χρειάστηκε χρόνος.

Αυτό οδήγησε σε ένα μποτιλιάρισμα βγαλμένο από το μέλλον. Ήταν ένα μποτιλιάρισμα άοσμο και αθόρυβο, το οποίο αν δεν το έβλεπες με τα μάτια σου, δεν θα καταλάβαινες ποτέ ότι υπήρξε. Παρά την ύπαρξη δεκάδων αυτοκινήτων σε κομβόι, η ησυχία και ηρεμία που επικρατούσε ήταν θαυμαστή. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7846d7a65698aa3a48d06989a580408c.jpg

Πέρα από τις αυτοκινητικές και αυτοκινητιστικές εμπειρίες, αυτό που μένει είναι οι άνθρωποι. Τόσο όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση η οποία ήταν άριστη όσο και όσοι συμμετείχαν, είχαν δύο κοινά ενδιαφέροντα. Την προστασία του περιβάλλοντος και την έφεση στην τεχνολογία. Δεν μιλάμε για tech geeks. Μιλάμε για ανθρώπους που τους αρέσει να αγκαλιάζουν το νέο και να συμμετέχουν στην καλώς εννοούμενη εξέλιξη, μειώνοντας την ίδια στιγμή το ανθρακικό τους αποτύπωμα, καθώς έχουν κατανοήσει την ύπαρξη της κλιματικής κρίσης.

Αυτή η πολυάριθμη παρέα ήταν φέτος μεγαλύτερη από ποτέ. Το 2022 ξεκίνησε με 35 αυτοκίνητα, το 2023 ήταν στα 50, για να φτάσει φέτος τα 75. Είναι δεδομένο ότι η επόμενη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Εκτός από την Ελλάδα, στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ηλεκτροκίνησης συμμετείχαν και αυτοκίνητα από τον Σύλλογο Ηλεκτροκίνησης της Βουλγαρίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δραστήριος.

Στο πλαίσιο της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ηλεκτροκίνησης ανακοινώθηκε και η δημιουργία του αντίστοιχου Ελληνικού Συλλόγου Ηλεκτροκίνησης, με διαδικασίες οι οποίες θα τρέξουν το επόμενο διάστημα.

5-3h-sinantisi-ilektrokinisis-limni-aoou

Με Hyundai Kona Electric στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ηλεκτροκίνησης

Το GOCAR δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια συνάντηση. Για την εκδρομή επιλέξαμε το Hyundai Kona Electric το οποίο έκανε το ταξίδι απολαυστικό, εύκολο και πολύ άνετο. Η καμπίνα και τα καθίσματα δεν κούρασαν καθόλου παρά το πολύωρο ταξίδι. Οι χώροι αποδείχτηκαν παραπάνω από επαρκείς και το εξαιρετικό adaptive cruise control διαχειρίστηκε άριστα τις πολύωρες διαδρομές.

Ταυτόχρονα, δεν χάσαμε την ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε δύο χαρακτηριστικά που δεν συναντάμε σε πολλά αυτοκίνητα. Το πρώτο είναι η ύπαρξη κανονικής πρίζας στις πίσω θέσεις για συσκευές όπως φορτιστή κινητού και laptop. Το δεύτερο είναι το V2L, δηλαδή η δυνατότητα να τραβήξουμε ρεύμα από τη μεγάλη μπαταρία και να το χρησιμοποιήσουμε για να τροφοδοτήσουμε συσκευές, ακόμα και να φορτίσουμε άλλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

6-3h-sinantisi-ilektrokinisis-hyundai-kona-fortisi-dc-nrg-incharge

Οι εταιρείες που στάθηκαν δίπλα στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ηλεκτροκίνησης

Σημαντικοί συνοδοιπόροι στη διοργάνωση ήταν πολλές εταιρείες. Η nrg πρόσφερε απεριόριστη δωρεάν φόρτιση και κάρτες RFID για πρώτη φορά, ενώ η DEI Blue παρείχε 60 kWh σε κάθε συμμετέχοντα και κάθε συμμετέχουσα, κλήρωσε επιπλέον voucher δωρεάν φόρτισης και πρόσφερε δώρα στα παιδιά. Η Tropida κλήρωσε ημερήσιες κρουαζιέρες με δικό της σκάφος, η Armet Mobility κλήρωσε έναν φορτιστή και η Driving Academy κλήρωσε δύο σεμινάρια οδήγησης στο κέντρο ασφαλούς οδήγησης που διαθέτει στο Μαρκόπουλο. Ο συντονισμός της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ηλεκτροκίνησης έγινε από την Goliaras Consulting.

Πλέον περιμένουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσμονή την επόμενη, 4η Πανελλήνια Συνάντηση Ηλεκτροκίνησης.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...