Τι είναι οι μπαταρίες Tetris - Ποια εταιρεία θα τις κατασκευάσει;

Οι μπαταρίες σε σχήμα Tetris θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για καλύτερη ψύξη και μεγαλύτερη αυτονομία στα ηλεκτρικά μοντέλα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η GM…

  • -
  • -

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν συνήθως ορθογώνιο σχήμα ή κυλινδρικό.  Η GM ωστόσο είναι έτοιμη να αλλάξει αυτόν τον κανόνα, προκειμένου να επιτύχει καλύτερη ψύξη και μεγαλύτερη αυτονομία.

Τέσσερα εργοστάσια μπαταριών

Η General Motors έχει στα σχέδια της, τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων για την κατασκευή και παραγωγή μπαταριών, με το πρώτο εξ’ αυτών στο Lordstown του Οχάιο, να έχει ήδη «πιάσει» δουλειά.  

Έχοντας τη δυνατότητα η GM να κατασκευάζει η ίδια τις μπαταρίες που θα εφοδιάζουν τα ηλεκτρικά της μοντέλα, δίχως δηλαδή να παίρνει από «τρίτους» προμηθευτές που θέλοντας και μη θα αποκτά ότι έχουν διαθέσιμο σε ποσότητες αλλά και τεχνολογία, θα μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα με τις ανάγκες της έως και την «μορφή» που θα έχουν αυτές οι μπαταρίες!

Πρόσφατα, η GM κατέθεσε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που αποδεικνύει ότι ο αμερικανικός γίγαντας δουλεύει πάνω σε μια νέα γενιά μπαταριών που δεν έχουν ούτε ορθογώνιο ούτε κυλινδρικό σχήμα! Αντίθετα, κάθε κυψέλη έχει ευπροσάρμοστο σχήμα και τοποθετείται στο δάπεδο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σα να παίζεις… Tetris!

Με τον τρόπο αυτό, οι μπαταρίες θα «πιάνουν» λιγότερο χώρο, θα ψύχονται καλύτερα και θα προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία κίνησης στα ηλεκτρικά μοντέλα της GM. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζουν οι άνθρωποι της αμερικανικής φίρμας.

Δείτε ακόμα: Έρχονται «διαβατήρια μπαταρίας» για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η GM πιστεύει ότι το υπάρχον σύστημα ψύξης των μπαταριών δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες των ηλεκτρικών μοντέλων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο της ανομοιόμορφης ψύξης που μπορεί να οδηγήσει και αυτό σε πρόωρη υποβάθμιση της ζωής της μπαταρίας.

Η GM ισχυρίζεται ότι η πατέντα της θα αφήνει ένα ή και περισσότερα «τούνελ» μεταξύ των κυψελών της μπαταρίας, ενώ προσθέτοντας κι ένα έξτρα κανάλι ψύξης ανάμεσα σε αυτά, το αποτέλεσμα θα προσεγγίζει το μέγιστο της απόδοσης.    

Σίγουρα κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας ωστόσο το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολα υλοποιήσιμο είναι καθώς η GM θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται πρωτίστως με την κατασκευή αυτών των ιδιαίτερων μπαταριών.

Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα της GM είναι πρωτοποριακή και μένει να δούμε κατά πόσον θα ευδοκιμήσει και στην πράξη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...