Έρχονται αυξήσεις στα αυτοκίνητα – Ποια θα ακριβύνουν και πότε

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν είναι έτοιμες να επιτύχουν τους αυστηρούς στόχους εκπομπών CO2 που θέτει η ΕΕ, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν να περάσουν… στον καταναλωτή.

  • -
  • -

Όσες αυτοκινητοβιομηχανίες δραστηριοποιούνται στην ΕΕ ή εισάγουν τα αυτοκίνητα τους στα εδάφη της και δεν προσαρμοστούν με τα αυστηρά πρότυπα ρύπων που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025 και μετά, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 95 ευρώ για κάθε όχημα του στόλου τους που είναι ταξινομημένο στην ΕΕ!

Έντονες αντιδράσεις  

Ο Όμιλος Volkswagen ζητά από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να αποσύρουν τους εν λόγω στόχους εκπομπών CO2 που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από το επόμενο έτος ώστε να μην επιφέρουν ένα ακόμη πλήγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία που θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Η VW για παράδειγμα, καλείται άμεσα να μειώσει τις εκπομπές ρύπων του στόλου της κατά περίπου 15% μέσα σε διάστημα μερικών μηνών, κάτι που όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι απίθανο. Ειδικά από τη στιγμή που η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη… καταρρέει.

«Δεν έχει νόημα η αυτοκινητοβιομηχανία να πρέπει να πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την άνοδο των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων», δήλωσε ο CEO του Ομίλου VW, Oliver Blume προ ημερών, για να προσθέσει «ανάλογα με το πλαίσιο που υπάρχει στις διάφορες αγορές, είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε και τους στόχους CO2 και κυρίως, να σκεφτούμε τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι», συμπλήρωσε ο Blume.

Δείτε ακόμα: Τι αλλάζει σε φορτηγά και λεωφορεία με το Euro 7

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται εδώ και καιρό και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis Carlos Tavares που προειδοποιεί όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι «η βιασύνη να προσφέρουμε προσιτά ηλεκτρικά οχήματα θα καταλήξει σε λουτρό αίματος λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Δεν είναι αυτή η λύση ούτε φυσικά να πληρώσουμε εμείς οι κατασκευαστές τις δίχως λογική νομοθετήσεις της ΕΕ».  

Ο όμιλος VW αποκάλυψε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει 30 νέα «καθαρά», ηλεκτρικά ή plug-in hybrid μοντέλα το επόμενο διάστημα, ωστόσο, γνωρίζει πως οι καταναλωτές δεν είναι θετικοί στην πλειονότητά τους στην αγορά κυρίως ηλεκτρικών οχημάτων.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η αγορά της Γερμανίας, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, όπου από τη στιγμή που διακόπηκαν οι επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, η εν λόγω αγορά ουσιαστικά… κατέρρευσε.

Στα 93,6 g/km

Οι εκπομπές CO2 του στόλου των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανονισμούς από το 2025. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές CO2 των νέων αυτοκινήτων του στόλου τους στα 93,6 g/km από τα 95 g/km που ίσχυε από το 2021.

Η μη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες θα επιφέρει πρόστιμο 95 ευρώ για κάθε όχημα που ταξινομείται στην ΕΕ, πολλαπλασιαζόμενο σε ετήσια βάση με κάθε CO2 πάνω από το όριο!

Για να έχετε μια πιο καθαρή εικόνα, η VW για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή στην γκάμα της δεν διαθέτει ούτε ένα μοντέλο (εξαιρούνται φυσικά τα ηλεκτρικά και οι eHybrid εκδόσεις της γκάμας) που να πληροί αυτές τις προδιαγραφές!

Αντίστοιχο πρόβλημα φυσικά αντιμετωπίζουν οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα, τα περισσότερα βενζινοκίνητα μοντέλα που θα ταξινομούνται στην ΕΕ από το 2025 θα πληρώνουν πρόστιμα!

Αυτό θα έχει φυσικά ως αποτέλεσμα, τεράστιες αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη αγορά και φυσικά στην τσέπη των καταναλωτών, οι οποίοι θα κληθούν για μία ακόμη φορά να πληρώσουν τα σπασμένα, μέσω των αυξήσεων που θα ακολουθήσουν.

Γιατί όποιος πιστεύει ότι οι κατασκευαστές θα επωμιστούν αυτό το κόστος των προστίμων χωρίς να το μετακυλήσουν στον καταναλωτή, πλανώνται πλάνην οικτρά. Ούτε λύση είναι βέβαια να αγοράζουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές πιστώσεις ρύπων από την Tesla γιατί και σε αυτήν την περίπτωση τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά. Αναφέρω απλά, ότι η Tesla έχει κερδίσει περισσότερα από 9 δις δολάρια από το 2009 και μετά από πωλήσεις πιστώσεων ρύπων σε τρίτους…    

Δείτε ακόμα: Έρχονται «διαβατήρια μπαταρίας» για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

«Η μετάβαση στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Έχει πολλά πάνω και κάτω», δήλωσε ο Blume στα πλαίσια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για να συμπληρώσει «δεν είναι εφικτό ούτε χρήσιμο να συζητάμε για τερματισμό των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2035 και μετά όταν ακόμα δεν υπάρχει ούτε η βεβαιότητα ούτε η στήριξη ότι είμαστε έτοιμοι για ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον».

Η Citigroup αντίστοιχα, υποβάθμισε τις προσδοκίες της ΕΕ για την ανάπτυξη του μεριδίου των EV για φέτος στο 15,5% επί του συνόλου των πωλήσεων, από 18% που ήταν οι αρχικές της προβλέψεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...