Ηλεκτρικές οι νέες Alfa Romeo Stelvio & Giulia - Πότε θα κυκλοφορήσουν;

Τα δύο πανέμορφα μοντέλα της ιταλικής μάρκας περνάνε και επίσημα στην ηλεκτρική εποχή. Δείτε όσα γνωρίζουμε.

  • -
  • -

Η επόμενη γενιά των Alfa Romeo Stelvio και Giulia θα είναι αμιγώς ηλεκτρική, με το SUV να κυκλοφορεί μέσα στο 2025, ενώ η Giulia θα ακολουθήσει ένα χρόνο μετά. Τα δύο κορυφαία μέλη στην γκάμα της ιταλικής μάρκας είναι τα πρώτα που θα πατούν στην νέα πλατφόρμα του Ομίλου Stellantis, STLA Large και θα χρησιμοποιούν αρχιτεκτονική 800V, αφήνοντας περιθώρια για εντυπωσιακές επιδόσεις στις εκδόσεις Quadrifoglio. Θυμίζουμε πως στην πιο ισχυρή της μορφή, η εν λόγω πλατφόρμα μπορεί να χαρίσει χρόνους της τάξης των 2 sec για το 0-100 km/h, - οι τωρινές Giulia και Stelvio Quadrifoglio επιταχύνουν σε 3,9 και 3,8 sec, αντίστοιχα.

1

Το νέο ηλεκτρικό Dodge Charger Daytona που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, το οποίο πατά πάνω στην ίδια πλατφόρμα, χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική 400V, με τη μέγιστη ισχύ του να φτάνει τους 680 ίππους, ενώ χρησιμοποιεί μπαταρία με ωφέλιμη χωρητικότητα 93,9 kWh. Αυτή του χαρίζει αυτονομία που αγγίζει τα 510 km στη βασική έκδοση R/T, σύμφωνα με τον αμερικανικό κύκλο δοκιμών EPA (ο οποίος είναι πιο αυστηρός από τον κύκλο WLTP που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη).

Όσον αφορά στην αναπλήρωση της ενέργειας, η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί με ισχύ έως και 183 kW, επιτρέποντας το 5-80% να ολοκληρώνεται σε 32 λεπτά. Η αρχιτεκτονική των 800V όμως, στις νέες Alfa Romeo θα επιτρέπει πολύ ταχύτερους ρυθμούς φόρτισης που πιθανότατα θα πλησιάζουν και θα «κοντράρουν» τη νέα Porsche Taycan η οποία μπορεί να φορτίσει με έως και 320 kW.

1

Η υψηλότερη τάση θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στα μοντέλα της ιταλικής μάρκας να χρησιμοποιήσουν λεπτότερη καλωδίωση, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει στη μείωση του συνολικού βάρους. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σίγουρα στην διατήρηση των κορυφαίων δυναμικών χαρακτηριστικών που έφεραν οι θερμικές εκδόσεις. Να θυμίσουμε ότι το ηλεκτρικό Dodge Charger δεν μπορεί να θεωρηθεί και πολύ ελαφρύ όταν ζυγίζει πάνω από 2.600 κιλά. Η οδική συμπεριφορά των δύο νέων μοντέλων παράλληλα θα βελτιωθεί και χάρη στη χρήση ενεργών αντιστρεπτικών και συστήματος ανίχνευσης εδάφους.

1

Οι Stelvio και Giulia θα είναι επίσης τα πρώτα μοντέλα που θα χρησιμοποιήσουν τη νέα αρχιτεκτονική εγκεφάλου STLA της Stellantis, η οποία υπόσχεται μία εντυπωσιακή αναβάθμιση στις τεχνολογικές προδιαγραφές των αυτοκινήτων. Η Alfa είπε ότι αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τα δυναμικά χαρακτηριστικά, καθώς θα δίνεται δυνατότητα προσαρμογής εν κινήσει χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Φυσικά θα γίνονται και “over-the-air” ενημερώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, με περιοδικές ενημερώσεις λογισμικού για περαιτέρω βελτίωση.

2

Στο εσωτερικό, κάθε αυτοκίνητο θα συνεχίσει να έχει οδηγοκεντρική προσέγγιση σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της μάρκας, Jean-Phillipe Imparato, ο οποίος θυμίζουμε πως έχει δεσμευτεί για μια πιο συντηρητική προσέγγιση όσον αφορά το ψηφιακό στοιχείο εντός της καμπίνας. Επίσης πρόσθεσε ότι και τα δύο μοντέλα θα διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά «cannocchiale» όργανα μπροστά από τον οδηγό, ενώ θα αποκτήσουν μεγαλύτερη οθόνη για το infotainment.

Δείτε ακόμη: Τι συμβολίζει το σήμα της Alfa Romeo;

Τόσο η Stelvio όσο και η Giulia θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο του Cassino μαζί με μοντέλα της Maserati, τα οποία θα βασίζονται και αυτά στην πλατφόρμα STLA Large.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...