Ο κολοσσός που επενδύει 6 δις σε κινητήρες εσωτερικής καύσης

Βαδίζουμε τελικά στη νέα ηλεκτρική εποχή ή μήπως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν; Σύμφωνα με τις επενδύσεις που γίνονται, μάλλον το δεύτερο ισχύει…

  • -
  • -

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο εξακολουθούν να πιστεύουν στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Για την ακρίβεια όχι μόνο πιστεύουν αλλά επενδύουν και μπόλικο χρήμα!

Ο όμιλος Stellantis για παράδειγμα με τα 14 brands στη φαμίλια του, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στη Νότια Αμερική το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για νέους κινητήρες εσωτερικής καύσης και αυτοκίνητα. Η δαπάνη αυτή μάλιστα διαφημίζεται ως η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Νότια Αμερική!

Πάνω από 40 αυτοκίνητα και κινητήρες με αιθανόλη

Ο όμιλος Stellantis σκοπεύει να λανσάρει περισσότερα από 40 νέα μοντέλα εκ των οποίων τα περισσότερα εξ αυτών, θα λειτουργούν με βενζίνη και αιθανόλη.

Η Fiat, έχει μια μακρά παράδοση σε αυτού του είδους τους κινητήρες, όντας η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε ένα όχημα μαζικής παραγωγής που χρησιμοποιούσε αιθανόλη, το Fiat 147, το μακρινό πλέον 1979.

Η χρήση τότε της αιθανόλης από ζαχαρότευτλο παρουσίασε αρκετές προκλήσεις σε μηχανολογικό επίπεδο, αλλά τελικά οι μηχανικοί της Fiat κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύνολο που εκτός από τη χαμηλή κατανάλωση ξεχώριζε και για την αντοχή του, ολοκληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία ένα 12ημερο μαραθώνιο 6.800 χιλιομέτρων στη Βραζιλία υπό ακραίες συνθήκες και διαφορές θερμοκρασίας που έφταναν τους 30 βαθμούς κελσίου.     

Ο όμιλος Stellantis σχεδιάζει να κυκλοφορήσει οχήματα υβριδικά και plug-in υβριδικά για ακόμα καλύτερη απόδοση συνδυάζοντας έναν οικονομικό κινητήρα εσωτερικής καύσης με μια μπαταρία. Όλες αυτές οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα σε μια 5ετία, από το 2025 έως και το 2030.

Ο όμιλος Stellantis θυμίζουμε ότι έχει μερίδιο αγοράς 31,4% στη Βραζιλία και 23,5% σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, ενώ βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων σε Αργεντινή και Χιλή. Επιπλέον, είναι και ο ηγέτης στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων με μερίδιο 28,6%.

Δείτε ακόμα: Βγαίνουν στην αγορά τα van υδρογόνου της Stellantis

Οι κανονισμοί για τις εκπομπές ρύπων δεν είναι τόσο αυστηροί στη Νότια Αμερική όσο στην Ευρώπη αν και μεταξύ μας, όπως δείχνει να εξελίσσεται η ηλεκτροκίνηση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ούτε στην Ευρώπη θα ισχύσει τελικά η απαγόρευση πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035 και μετά

Ειδικά αν εταιρείες κολοσσοί, όπως η Toyota, η BMW, η Mercedes αλλά και ο όμιλος Stellantis, συνεχίσουν να ποντάρουν σε αυτούς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...