Η νέα δίδυμη σήραγγα της Ελλάδας – Έχει μήκος 2.200 μέτρα

Το μήκος της νέας δίδυμης σήραγγας θα είναι 2.200 μέτρα και θα αποτελεί το μεγαλύτερο τεχνικό έργο του συγκεκριμένου οδικού έργου.

  • -
  • -

Το καλοκαίρι του 2027 αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, το οδικό έργο Μπράλος–Αμφισσα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το έργο αποτελεί τμήμα του Διαγώνιου Οδικού Άξονα Λαμία–Ιτέα–Αντίρριο, που με τη σειρά του συνιστά τμήμα του διεθνούς οδικού δικτύου Ε65. Πρόκειται για τον συνδετήριο άξονα μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ και Ιονίας Οδού, αλλά και σύνδεσης Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους.

Εξυπηρετεί πλήθος διατοπικών και ευρύτερων μετακινήσεων, από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προς περιοχές της Δυτικής και Νότιας χώρας, με αυξημένη οδική ασφάλεια και ταχύτητα.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη και κατασκευή των παρεμβάσεων βελτίωσης του τμήματος Μπράλος–Άμφισσα, σε 2 υποτμήματα, το Μπράλος–Αρχή παράκαμψης Γραβιάς και Μεταλλεία Βωξίτη–Άμφισσα, συνολικού μήκους 24 χλμ., που αποτελεί και το αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας.

siragges

Στο ίδιο οδικό τμήμα, υπάρχουν άλλα 2 χλμ. κατασκευασμένου έργου, που είναι η παράκαμψη της Γραβιάς, καθώς και το τμήμα από το τέλος της παράκαμψης Γραβιάς έως τα Μεταλλεία Βωξίτη, μήκους περίπου 5 χλμ., που αποτελεί αντικείμενο άλλης εργολαβίας, η οποία έχει ξεκινήσει εργασίες πέρυσι.

Συνεπώς, το οδικό τμήμα Μπράλος–Άμφισσα, που κατασκευάζεται, είναι συνολικού μήκους περίπου 31 χλμ.

Δύο σήραγγες και 7 γέφυρες

Όπως είπε ο υπουργός, αποφασίστηκε να γίνει αλλαγή στην κατασκευή των σηράγγων και αντί για μια σήραγγα διπλής κατεύθυνσης, ο νέος δρόμος θα διαθέτει για λόγους ασφαλείας, δύο σήραγγες μονής κατεύθυνσης.

Το μήκος της δίδυμης σήραγγας θα είναι 2.200 μέτρα και θα αποτελεί το μεγαλύτερο τεχνικό έργο για το Μπράλος-Άμφισσα. Επίσης, το αντικείμενο της σύμβασης του συγκεκριμένου έργου, περιλαμβάνει 7 γέφυρες συνολικού μήκους άνω του 1 χλμ., 6 ισόπεδους κόμβους, ανισόπεδες και υπόγειες διαβάσεις, καθώς και ένα δίκτυο δευτερευουσών οδών για τη σύνδεση με το λοιπό υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

siragges

Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία ΑΒΑΞ και ο προϋπολογισμός είναι 262 εκατ. ευρώ. Η συμβατική ημερομηνία περαίωσης του έργου είναι η 15η Αυγούστου 2027.

Λαμία-Πάτρα σε 1,5 ώρα

Με την ολοκλήρωση του τμήματος Μπράλος– Άμφισσα του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία- Ιτέα- Αντίρριο, θα μπορεί κάποιος να ταξιδέψει οδικώς από Λαμία στην Πάτρα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα, χωρίς να περάσει από την Αττική.

Δείτε ακόμη: Ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος της Ευρώπης ξεκινά να φτιάχνεται στην Ελλάδα!

Το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα θα έχει πλάτος 11 μέτρα με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (πλάτους 3,75 μέτρων), ενώ ένα μέρος των ερεισμάτων έχει ασφαλτοστρωθεί δημιουργώντας μία λωρίδα πολλαπλών χρήσεων (Λ.Π.Χ.) ανά κατεύθυνση, πλάτους 1,5 μέτρου.

Το έργο αποτελεί το δυσκολότερο τμήμα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο. Κατασκευάζεται ως δρόμος ταχείας κυκλοφορίας και θα συνδέει 4 μεγάλους αυτοκινητόδρομους: την Ιόνια Οδό, την Ολυμπία Οδό, τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης και τον Ε65.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...