Τα αυτοκίνητα που προειδοποιούν για ατυχήματα – Σε ποια εταιρεία ανήκουν;

Μία δυνατότητα που μέχρι σήμερα βλέπαμε μόνο σε εφαρμογές πλοήγησης περνά και στο λογισμικό των αυτοκινήτων γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας.

  • -
  • -

Τα Volvo πλέον θα μπορούν να κάνουν ότι και οι εφαρμογές πλοήγησης όπως το Waze και το Google Maps, κάνουν εδώ και χρόνια. Τα μοντέλα της σουηδικής μάρκας θα ειδοποιούν για τυχόν ατυχήματα που μπορεί να έχουν γίνει στη διαδρομή που πρόκειται να καλύψετε. Η ειδοποίηση θα επιτρέπει στους να μειώνουν ταχύτητα, να είναι πιο προσεκτικοί ή να επιλέξουν άλλη διαδρομή, εάν μπροστά τους δημιουργείται μποτιλιάρισμα λόγω του συμβάντος.

2

Η Volvo ισχυρίζεται ότι λανσάρει την εν λόγω λειτουργία για περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να έχει συμβεί ένα ατύχημα αμέσως μετά από μία επικίνδυνη στροφή, όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη και δεν αφήνει πολύ χρόνο στον οδηγό να αντιδράσει. Αξιοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από ένα κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας, αυτή η λειτουργία ασφάλειας που θα προστεθεί στα μοντέλα της μάρκας, εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής. Θα είναι διαθέσιμη στα μοντέλα της Volvo σε όλη την Ευρώπη, με τη Δανία να είναι η πρώτη που θα τη λάβει. Στη Δανία μάλιστα, η αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάστηκε με τη Δανική Οδική Διεύθυνση για να μπορέσει να αναπτύξει τη λειτουργία.

Στόχος είναι να βοηθηθούν οι οδηγοί ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις και η κυκλοφοριακή συμφόρηση που μπορεί να προκαλέσει ένα πιθανό ατύχημα. Το Accident Ahead Alert θα μπορεί να ανακοινώσει στους οδηγούς ένα τροχαίο ατύχημα που μπορεί να έχει συμβεί μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μπροστά. Οι εθνικές οδικές αρχές και τα συμβατά αυτοκίνητα θα παρέχουν τα δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία.

1

Η Volvo έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό των θανάτων στους οποίους εμπλέκονται αυτοκίνητα της, στο μηδέν. Για να τα καταφέρει αρχικά ξεκίνησε με τον ηλεκτρονικό περιοριστή ταχύτητας στα 180 km/h σε όλα της τα μοντέλα της, ξεκινώντας από το 2020. Παράλληλα, αντίπαλοι της Volvo στην premium κατηγορία, όπως η BMW και η Mercedes-Benz, τηρούν την «παράδοση» που θέλει τον περιοριστή στα 250 km/h.

Πώς λειτουργεί το Accident Ahead Alert;

Η τεχνολογία ενημέρωσης για θέματα ασφαλείας, η οποία εισήχθη το 2016, χρησιμοποιεί το cloud της Volvo και βασίζεται σε δεδομένα που αποκτώνται σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία επιτρέπει στα Volvo να παραμένουν συνδεδεμένα και να επικοινωνούν μεταξύ τους, προειδοποιώντας τους οδηγούς για ολισθηρές συνθήκες στο οδόστρωμα και άλλους κινδύνους που σχετίζονται με την κυκλοφορία. Η προειδοποίηση για ατύχημα είναι το επόμενο βήμα που θα βοηθήσει τους οδηγούς να είναι ακόμη πιο προετοιμασμένη για οτιδήποτε απρόοπτο.

3

Η αυτοκινητοβιομηχανία θα συνεργαστεί με εθνικά κέντρα διαχείρισης σε άλλες χώρες αλλά και με άλλες μάρκες αυτοκινήτων. Μάλιστα, οι Σουηδοί καλούν άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες να συμμετάσχουν μαζί τους για να προσφέρουν παρόμοιες τεχνολογίες και έτσι να κάνουν τους δρόμους ασφαλέστερους για όλους, ανεξάρτητα από το λογότυπο που φέρουν τα αυτοκίνητα τους.

Δείτε ακόμη: Μαύρο κουτί στα αυτοκίνητα - Υποχρεωτικό από τον Ιούλιο του 2024

Το Accident Ahead Alert θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα μοντέλα της Volvo της σειράς 40, 60 και 90, παραγωγής 2016 και μετά. Για να κάνουν τα αυτοκινητά τους να μοιράζονται ανώνυμες πληροφορίες διατηρώντας το απόρρητο του ιδιοκτήτη, αλλά και να λαμβάνουν πληροφορίες από άλλα αυτοκίνητα, οι οδηγοί πρέπει να ενεργοποιήσουν την επιλογή χρησιμοποιώντας τη λειτουργία «Connected Safety» από την κεντρική τους οθόνη. Το αυτοκίνητο θα χρησιμοποιήσει τη λυχνία των αλάρμ στο ταμπλό για να ανακοινώνει στον οδηγό ότι υπάρχει ατύχημα μπροστά. Εάν το όχημα είναι εξοπλισμένο με head-up display, η ειδοποίηση θα εμφανίζεται και εκεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...