Νέο Volkswagen Tiguan: Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Το best seller SUV της Volkswagen, το Tiguan, ξεκίνησε και επίσημα την εμπορική του πορεία στην Ευρώπη και σύντομα, η τρίτη γενιά, θα πατήσει τους τροχούς της και στη χώρα μας.

  • -
  • -

Με περισσότερες από 7,6 εκατ. πωλήσεις παγκοσμίως από το 2007 όπου και κυκλοφόρησε στην αγορά, το Volkswagen Tiguan περνάει και επισήμως στην τρίτη του γενιά. Όντας ριζικά αναβαθμισμένο σε όλους τους τομείς, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες, καινούριο σχεδιασμό και plug-in hybrid κινητήρια σύνολα που του επιτρέπουν αμιγώς ηλεκτρική κίνησης της τάξεως των 100 km!

Οι αλλαγές στη νέα γενιά Tiguan

Σχεδιαστικά, η 3η γενιά Tiguan υιοθετεί πολλά αισθητικά στοιχεία από τα ηλεκτρικά μέλη της οικογένειας ID. Oι ομοιότητες είναι πολλές κυρίως στο σχεδιασμό του εμπρόσθιου τμήματος με το κλειστό πάνω τμήμα της μάσκας να παραπέμπει στα ID μοντέλα, ενώ υπάρχουν επίσης νέοι προβολείς LED IQ.LIGHT HD matrix καθώς και μια οριζόντια λωρίδα που διατρέχει απ’ άκρη σ’ άκρη τη μάσκα. 

Σημαντικά βελτιωμένο όμως είναι και σε επίπεδο αεροδυναμικής με το συντελεστή οπισθέλκουσα να έχει μειωθεί από 0,33 σε (Cd) 0,28.

Η καμπίνα του νέου Tiguan αναβαθμίστηκε επίσης σχεδιαστικά, με νέο Digital Cockpit που περιλαμβάνει ψηφιακά όργανα με επίστρωση που αποτρέπει την αντανάκλαση, ενώ πλέον, έχουν εξαφανιστεί όλα τα φυσικά πλήκτρα και οι διακόπτες και έχουμε περάσει στην εποχή… των οθονών. Υπάρχει λοιπόν μια κεντρική 12,9’’ στο κέντρο του ταμπλό (φθάνει έως τις 15’’) η οποία υποστηρίζεται από δύο άλλες μικρότερες.

Η μία εξ’ αυτών έχει διαγώνιο 10,25’’ και λειτουργεί ως πίνακας οργάνων και η δεύτερη, αντίστοιχου μεγέθους, απεικονίζει μοτίβα αναλόγως με την λειτουργία που έχει επιλέξει κανείς για το αυτοκίνητο.

Επιπλέον, υπάρχει νέο head-up display καθώς και καινούριος περιστροφικός διακόπτης (Driving Experience Control), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των drive modes, της έντασης του ραδιοφώνου ή για τα χρώματα του φωτισμού της καμπίνας.

Η δε χωρητικότητα του αποθηκευτικού όγκου, έχει αυξηθεί κατά 37 lt σε σχέση με την προκάτοχη γενιά φθάνοντας πλέον τα 652 lt.

Από τεχνικής σκοπιάς

Το νέο VW Tiguan «πατάει» πάνω στην πλατφόρμα MQB Evo, που σημαίνει ότι δύναται να μεταφέρει την κίνηση του τόσο στους εμπρός τροχούς όσο και στους τέσσερις. Η ανάρτηση είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη, με το Tiguan να διαθέτει επίσης ένα σύστημα δυναμικού ελέγχου του οχήματος, που έκανε ντεμπούτο στο Golf GTI 8ης γενιάς και το οποίο ελέγχει  μεταξύ άλλων, το ηλεκτρικό κλείδωμα του διαφορικού και τα αμορτισέρ, για αυξημένη άνεση αλλά και δυναμική συμπεριφορά στις στροφές. Επιπλέον, προαιρετικά υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσει κανείς και το αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου πλαισίου DCC Pro.

Κάτω τώρα από το καπό του νέου VW Tiguan υπάρχει ένα αναθεωρημένο plug-in hybrid σύστημα, με μια νέα μπαταρία 19,7 kWh, ικανή να προσφέρει στο C-SUV των Γερμανών αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία για έως και 100 km.

Αυτό το σύστημα συνδυάζεται με έναν τετρακύλινδρο τούρμπο βενζινοκινητήρα 1,5 lt που αποδίδει 204 ή 272 ίππους. Τις εκδόσεις αυτές η VW τις ονομάζει eHybrid. Ο φορτιστής είναι 11 kW, ενώ υπάρχει η δυνατότητα φόρτισης και σε 50 kW.

Δείτε ακόμα: Οι 20 πρώτοι αγοραστές του Volkswagen Golf των 76.000 €

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μηχανικά σύνολα, το νέο VW Tiguan, είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις με ήπια υβριδικό σύστημα 48V. O 1.5 eTSI διαθέτει σύστημα απενεργοποίησης των κυλίνδρων και αποδίδει 130 ή 150 PS, ενώ το παρών δίνει και ο δίλιτρος TDI κινητήρας με τους 150 ίππους. Όλες οι εκδόσεις συνεργάζονται αποκλειστικά με DSG κιβώτιο ταχυτήτων.

Πότε έρχεται Ελλάδα και πόσο θα κοστίζει;

Το best seller SUV της VW κι ένα από τα πλέον αγαπητά C-SUV και του ελληνικού κοινού, θα βρίσκεται στη χώρα μας μέσα στην άνοιξη του 2024 και συγκεκριμένα, μέσα προς τέλη Απριλίου.

Σε ότι αφορά τις τιμές πώλησης, ακόμα, η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έχει ανακοινώσει κάτι επίσημα, καθώς προ ημερών ουσιαστικά ξεκίνησε το λανσάρισμα του μοντέλου στην ευρωπαϊκή αγορά, με την τιμή του στη Γερμανία, να εκκινεί από τα 36.600 €.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...