6+1 μέρη στον κόσμο που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα!

Η καθημερινότητά μας περιλαμβάνει αρκετές ώρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο και δεκάδες χιλιόμετρα οδήγησης. Όμως, υπάρχουν και μέρη όπου τα αυτοκίνητα… δεν κυκλοφορούν καν.

  • -
  • -

Σε κάποιους από εμάς αρέσουν, κάποιοι άλλοι τα χρησιμοποιούν αναγκαστικά, ενώ άλλοι δεν θέλουν… ούτε να τα βλέπουν. Αναφερόμαστε στα αυτοκίνητα, τα οχήματα τα οποία χρησιμοποιούμε πολύ στην καθημερινότητά μας και οι περισσότεροι είμαστε κάτοχοι ενός ή περισσότερων τέτοιων. Στην Αθήνα ωστόσο, το πρόβλημα που προκύπτει από τον αριθμό οχημάτων που κυκλοφορούν είναι μεγάλο. Η κίνηση εκτοξεύεται σε απίστευτο επίπεδο και οι δρόμοι μεταμορφώνονται σε απέραντα… πάρκινγκ. Σε κάτι τέτοιες στιγμές, ζηλεύουμε αφάνταστα τις πόλεις ή τα νησιά που απαγορεύεται η χρήση αυτοκινήτων. Μπορεί να μην είναι πολλές, είναι όμως πανέμορφες. Ας δούμε κάποιες από αυτές!

Βενετία, Ιταλία

Ίσως το πιο γνωστό μέρος στον πλανήτη, όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Στη Βενετία δεν υπάρχουν δρόμοι με την έννοια που εμείς τους ξέρουμε αλλά πλακόστρωτες οδοί και κανάλια. Η ομορφιά της πόλης είναι γνωστή και κάθε χρόνο, την επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι φτάνουν εκεί με καραβάκια και σκάφη.  

Fire Island, ΗΠΑ

Στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης και του Long Island, υπάρχει το νησί Fire Island. Το μήκος του είναι περίπου στα 50 χιλιόμετρα, όμως οι μετακινήσεις των ανθρώπων γίνονται αποκλειστικά με τα πόδια ή με ποδήλατα. Δεν υπάρχουν πουθενά αυτοκίνητα! Η μοναδική εξαίρεση είναι μερικά club cars (αυτοκίνητα golf) που εξυπηρετούν συγκεκριμένους επισκέπτες.

Δείτε ακόμη: 7 περιοχές στην Ελλάδα που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα!

Mackinac, ΗΠΑ

Ακόμη ένα νησί των ΗΠΑ όπου δεν κυκλοφορούν καθόλου αυτοκίνητα, είναι το Mackinac, στην πολιτεία του Μίσιγκαν. Ο νόμος που απαγορεύει την κυκλοφορία ΙΧ ισχύει από πριν το 1900, άρα τα αυτοκίνητα απαγορεύτηκαν… πριν καλά-καλά εφευρεθούν. Στους δρόμους υπάρχουν μόνο πεζοί και ποδήλατα, ενώ υπάρχουν κάποια ελάχιστα τετράτροχα οχήματα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Paqueta, Βραζιλία

Το νησί Paqueta στη Βραζιλία είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά μέρη που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Οι μόνιμοι κάτοικοι ζουν κατά κύριο λόγο από την παραγωγή φρούτων, λαχανικών και ξυλείας, ενώ τα αυτοκίνητα απουσιάζουν από τους δρόμους τους, διατηρώντας έναν αέρα άλλης εποχής στο μέρος.

Vauban, Γερμανία

Το Vauban στη Γερμανία είναι μια γειτονιά του Freiburg γνωστή για την περιβαλλοντική ευαισθησία της. Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αυτοκινήτων στον πλανήτη, στο Vauban απαγορεύεται η κυκλοφορία τους, με στόχο να πετυχαίνουν όσο το δυνατόν χαμηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Giethoorn, Ολλανδία

Θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την Βενετία, αφού υπάρχουν κανάλια σε όλη την πόλη και βάρκες που μοιάζουν πολύ με τις παραδοσιακές γόνδολες. Στο Giethoorn της Ολλανδίας δεν θα συναντήσεις πουθενά αυτοκίνητα, ενώ τα τελευταία χρόνια το μέρος έχει αποκτήσει και τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον. Τον χειμώνα βέβαια, τα κανάλια παγώνουν από το κρύο!

Ύδρα, Ελλάδα

Για το τέλος, αφήσαμε το πιο γνωστό για εμάς τους Έλληνες μέρος που δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα: την Ύδρα. Το γραφικό νησί βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και οι μετακινήσεις εκεί γίνονται με τα πόδια, με ποδήλατα και… γαϊδούρια. Επίσης, οι περισσότερες παραλίες είναι επισκέψιμες μόνο με θαλάσσια ταξί και σκάφος!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...