Ποια αυτοκίνητα δεν κλέβουν καθόλου στο κοντέρ τους;

Είναι ευρέως γνωστό ότι η ένδειξη του κοντέρ, διαφέρει ελαφρώς συγκριτικά με την πραγματικότητα. Ωστόσο μια μάρκα απεικονίζει το 100% της αλήθειας!

  • -
  • -

Παλαιότερα ήταν πολύ δύσκολο για τους κατασκευαστές να φτιάξουν κοντέρ που θα έλεγαν 100% την αλήθεια. Ο τρόπος που μετρούσαν την ταχύτητα, με βάση τις περιστροφές των τροχών, είχαν σαν αποτέλεσμα την εύκολη των ενδείξεων, αφού η πίεση των ελαστικών μπορούσε να μεταβάλλει την ένδειξη, ακόμη και τα υπερβολικά φθαρμένα λάστιχα, λόγω του ότι η συνολική διάμετρος του τροχού μεγάλωνε ή μίκραινε, για λίγα χιλιοστά. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι ηλεκτρονικές μονάδες (όπως αυτή του ABS που παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις των τροχών) οι επιπλέον αισθητήρες (όπως αυτοί μέσα στο κιβώτιο που παρακολουθεί τις περιστροφές των γραναζιών) και τα συστήματα GPS, θα μπορούσαν να απεικονίσουν το 100% της αλήθειας.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Τουλάχιστον στην πλειονότητα των κατασκευαστών, αφού υπάρχει και μια εταιρεία που το κοντέρ των αυτοκινήτων της, γράφουν την απολύτως πραγματική ταχύτητα! Πρόκειται για την Tesla, τη μάρκα που εξειδικεύεται στην παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το ταχύμετρο στα μοντέλα της (Model S, Model 3, Model X, Model Y) λαμβάνουν δεδομένα από κάθε διαθέσιμο αισθητήρα, όπως και από δορυφόρους, προκειμένου να απεικονίζεται η σωστή ταχύτητα και όχι ένας κατά προσέγγιση αριθμός, όπως συνηθίζεται. Οπότε οι οδηγοί αυτών των μοντέλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τα όρια ταχύτητας, ειδικότερα στο εξωτερικό που εφαρμόζονται στο ακέραιο.

Δείτε ακόμη: Γιατί η Ferrari δοκιμάζει ένα Tesla Model S Plaid στο Maranello;

Γιατί οι υπόλοιποι κατασκευαστές λένε… ψέματα;

Εδώ να διευκρινίσουμε ότι η τεχνολογία που υπάρχει σήμερα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα απολύτως ακριβή κοντέρ για κάθε κατασκευαστή. Ο λόγος που δεν το κάνουν οι εταιρείες όμως, έχει να κάνει περισσότερο με την «προστασία» των πελατών τους. Συγκεκριμένα, επιλέγουν τα ταχύμετρα να εμφανίζουν μια μικρή απόκλιση προς τα κάτω, ώστε να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας σχετικά με τα όρια ταχύτητας. Για παράδειγμα, σε δρόμο με όριο ταχύτητας στα 130 km/h, ένα αυτοκίνητο που με βάση το κοντέρ του ταξιδεύει με 140 km/h, στην πραγματικότητα δεν πηγαίνει με περισσότερα από 125-130 km/h. Άρα η πιθανότητα να βεβαιωθεί παράβαση στον οδηγό του περιορίζεται σημαντικά.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...