Mazda CX-60: Premium SUV σε Plug-In Hybrid ή diesel; Τι αξίζει

Διαθέσιμο τόσο ως επαναφορτιζόμενο υβριδικό (PHEV) ή με εξακύλινδρο κινητήρα diesel, το Mazda CX-60 διαθέτει μια ολοκληρωμένη γκάμα. Πώς να διαλέξεις το ιδανικό;

  • -
  • -

H Mazda διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα μοντέλα, τα οποία διακρίνονται για την ποιότητα κατασκευής, το στυλ και τη μηχανολογική τους αρτιότητα. Τα γνήσια Made in Japan αυτοκίνητα είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας, ενώ το κορυφαίο της γκάμας είναι το CX-60, ένα μεγάλο οικογενειακό SUV το οποίο διατίθεται τόσο ως Plug-In Hybrid, όσο και με κινητήρα diesel. Προφανώς, τα δύο συστήματα κίνησης απευθύνονται σε αγοραστές με διαφορετικές προτεραιότητες. Για αυτό ας αναλύσουμε ποια είναι η καλύτερη επιλογή, με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε οδηγού!

Ισχύς έως 327 ίππους!

Αρχικά να πούμε ότι το Mazda CX-60 PHEV εφοδιάζεται με έναν τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 2.5 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος τοποθετείται μέσα στο αυτόματο κιβώτιο των οκτώ σχέσεων. Η συνολική απόδοση είναι στους 327 ίππους και οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές. Επίσης, η τετρακίνηση είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις. Σύμφωνα με τη μάρκα, κάθε πλήρης φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να εξασφαλίσει έως και 63 χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικής εμβέλειας, χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει ο βενζινοκινητήρας. Αυτό σημαίνει ότι σε πραγματικές συνθήκες, ο οδηγός θα μπορεί να κινείται στην καθημερινότητά του μόνο με ηλεκτρική ενέργεια, αν φορτίζει τακτικά το όχημα και όταν θελήσει να ταξιδέψει, θα το κάνει καίγοντας βενζίνη. Δείτε εδώ τη δοκιμή μας για το Mazda CX-60 PHEV.

Στον αντίποδα, η diesel πρόταση έχει διαφορετική φιλοσοφία. Αρχικά να πούμε ότι σε αυτή την έκδοση έχουμε έναν εξακύλινδρο σε σειρά turbodiesel με χωρητικότητα 3.3 λίτρων ο οποίος συνδυάζεται αποκλειστικά με ένα αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων και προσφέρεται σε δύο διαφορετικά επίπεδα ισχύος: στους 200 ή 254 ίππους. Η πρώτη εκδοχή έρχεται μόνο με μετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς, ενώ η ισχυρότερη, μόνο με τετρακίνηση. Το diesel μοτέρ μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση στο ταξίδι, άρα για τους οδηγούς που κινούνται συχνά σε ανοικτούς δρόμους και για μεγάλες αποστάσεις, αποτελεί ιδανική επιλογή. Να σημειωθεί επίσης ότι λόγω της αρχιτεκτονικής του κινητήρα (εξακύλινδρος σε σειρά) οι κραδασμοί είναι ελάχιστοι, όπως και το χαρακτηριστικό κροτάλισμα των diesel. Δείτε εδώ τη δοκιμή μας για το Mazda CX-60 Diesel.

Με τη δύναμη της… πρίζας ή του πετρελαίου;

Το συμπέρασμα λοιπόν, είναι απλό! Η έκδοση PHEV του Mazda CX-60 είναι εξαιρετική για τους οδηγούς που κινούνται κυρίως στην πόλη και έχουν στη διάθεσή τους χώρο στάθμευσης με παροχή ρεύματος, για να φορτίζουν τακτικά το όχημα και να επωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότερο από την Plug-In Hybrid τεχνολογία. Στην καθημερινή κίνηση με ρεύμα το κόστος χρήσης ελαχιστοποιείται, ενώ αν προκύψει ένα ταξίδι, ο ιδιοκτήτης θα το πραγματοποιήσει χωρίς τις ανησυχίες που συνήθως προκύπτουν με ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, όπως η αυτονομία στις υψηλές ταχύτητες και το δίκτυο φόρτισης. Αντίθετα, το diesel απευθύνεται σε εκείνους που «γράφουν» πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα τον χρόνο και κινούνται συνεχώς σε αυτοκινητόδρομους και επαρχιακές οδούς. Εκεί το πετρέλαιο δεν έχει αντίπαλο, καταναλώνοντας καύσιμο όσο ένα… supermini!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...