Toyota: Ούτε το 1% των συνολικών πωλήσεων δεν είναι ηλεκτρικά

Το 2023 ήταν αναμφίβολα μια χρονιά ρεκόρ για την Toyota ωστόσο, τα ηλεκτρικά οχήματα της ιαπωνικής φίρμας είχαν ελάχιστη σχέση σε αυτό το επίτευγμα.

  • -
  • -

Δεν ήταν λίγοι αυτοί, οι οποίοι έσπευσαν να κατηγορήσουν την Toyota, ότι άργησε χαρακτηριστικά να μπει στο παιχνίδι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τονίζοντας ότι ο ανταγωνισμός θα την ξεπεράσει!

Ωστόσο, τα στοιχεία των πωλήσεων, μαρτυρούν μια εντελώς διαφορετική αλήθεια. Η Toyota όχι μόνο κατάφερε να στρογγυλοκάτσει για τέταρτη μάλιστα συνεχή χρονιά στο θρόνο των παγκόσμιων πωλήσεων αλλά το επίτευγμα της αυτό επετεύχθη χωρίς ουσιαστικά τη συμβολή των ηλεκτρικών οχημάτων!

Μόλις το 0,92% των πωλήσεων ήταν ηλεκτρικά!

Από τα συνολικά 11.233.039 αυτοκίνητα που πούλησε το 2023 η Toyota και οι θυγατρικές εταιρείες της, μόλις τα 104.018 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι τα EV’s των Ιαπώνων σημείωσαν αύξηση κατά 325,2% σε σχέση με το 2022 αλλά η «μεγάλη εικόνα» μαρτυρά ότι τα ηλεκτρικά της φίρμας είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των πωλήσεων της Toyota.

Παρά ταύτα, η Toyota δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πρότζεκτ ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η σειρά "Beyond Zero" (bZ), θα υποδεχθεί πολλά νέα μέλη το προσεχές διάστημα δυναμώνοντας την ηλεκτρική γκάμα της ιαπωνικής φίρμας.

Δείτε ακόμα: Ποιο Toyota έχει εγγύηση 1.000.000 km στην Ελλάδα

Η εταιρεία βέβαια έχει δηλώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσω του Akio Toyoda, ότι τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα παραμείνουν για πάντα… μειοψηφία. Μάλιστα, ο ίδιος ο Toyoda δήλωσε πρόσφατα ότι στο pick της η ηλεκτροκίνηση θα αντιπροσωπεύει μόλις το 30% των συνολικών -παγκόσμιων- πωλήσεων. Όλων των κατασκευαστών, προς αποφυγή παρεξηγήσεων…

Η Toyota πιστεύει ακράδαντα ότι το υπόλοιπο 70% θα είναι HEV, FCEV ή μοντέλα με κινητήρες υδρογόνου. Μάλιστα, πρωτότυπες εκδόσεις των GR Yaris και GR Corolla δοκιμάζονται εδώ και καιρό έχοντας κάτω από το καπό τους έναν υπερτροφοδοτούμενο τρικύλινδρο κινητήρα 1,6 λίτρων που με τις κατάλληλες τροποποιήσεις λειτουργεί με υδρογόνο αντί για βενζίνη.

Επιπλέον, η εταιρεία ποντάρει πολλά και στα συνθετικά καύσιμα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και αυτά σανίδα σωτηρίας για τους θερμικούς κινητήρες αλλά και για το περιβάλλον.

Εξυπακούεται βέβαια πως η υβριδική τεχνολογία παραμένει η πρώτη προτεραιότητα για την Toyota, η οποία θεωρεί ότι είναι και η πιο ισορροπημένη λύση μεταξύ ηλεκτροκίνησης και θερμικών συστημάτων κίνησης.

Ο Όμιλος Volkswagen τώρα, ο κύριος αντίπαλος της Toyota, έκλεισε τη χρονιά στη δεύτερη θέση με 9,24 εκατ. ταξινομήσεις, πουλώντας όμως περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα από την Toyota.

Για την ακρίβεια τα EV του ομίλου έφθασαν τις 770.000 ταξινομήσεις. Το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Volkswagen Group ανέβηκε στο 8,3%, σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...