Χανιά-Ηράκλειο σε 70 λεπτά: Ποιος θα φτιάξει τον νέο δρόμο;

Οι προσφορές για το μεγαλύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ που ενώνει τα Χανιά με το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο κατατέθηκαν. Ποια εταιρεία θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του αυτοκινητόδρομου;

  • -
  • -

Τη μεγαλύτερη προσφορά για το κομμάτι Χανιά-Χερσόνησος, μήκους 157 χιλιομέτρων, έδωσε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και όπως όλα δείχνουν αυτός είναι που θα αναλάβει τη σύμβαση παραχώρησης του τεράστιου αυτού οδικού έργου στην Κρήτη.

voak

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μετά αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προηγείται στην κούρσα για τη σύμβαση παραχώρησης. Το αν θα αναλάβει τελικά το έργο, θα γίνει γνωστό αφού ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, δηλαδή ο έλεγχος των φακέλων με τις οικονομικές προσφορές, η έκδοση του σχετικού πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού και η απόφαση της Αναθέτουσας Αρχής.

Η περίοδος της παραχώρησης για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος είναι 35 έτη, εκ των οποίων τα 5 έτη αφορούν τη μελέτη-κατασκευή.

Ο δρόμος που θα ενώσει Χανιά με Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Το βασικότερο τμήμα του ΒΟΑΚ, θα εξυπηρετεί τρεις πόλεις της Κρήτης και συγκεκριμένα τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 157 χλμ., περιλαμβάνοντας σταθμούς διοδίων, σήραγγες μήκους 17 χλμ. ανά κατεύθυνση, στηθαία ασφαλείας, ανισόπεδους κόμβους και υψηλών προδιαγραφών άσφαλτο. Η μέγιστη ταχύτητα σε ορισμένα κομμάτια θα ανέρχεται στα 130 km/h και οι οδηγοί θα διασχίζουν με απόλυτη ασφάλεια τη διαδρομή.

voak

Τεχνικά Στοιχεία

  • Μήκος αυτοκινητοδρόμου: 157,5 χλμ. και παράπλευρου/κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ.
  • 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ
  • 26 σήραγγες
  • 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος
  • 20 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.

Όσο για τον χρόνο που θα χρειάζεται κάποιος για να μεταβεί από τα Χανιά στο Ηράκλειο θα είναι περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

Δείτε ακόμη: Ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος της Ευρώπης ξεκινά να φτιάχνεται στην Ελλάδα!

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως, ο ΒΟΑΚ συνολικά, θα εκτείνεται περίπου σε 300 χλμ., και αποτελεί τον τελευταίο και πλέον απαιτητικό μεγάλου μήκους αυτοκινητόδρομο που θα υλοποιηθεί στη χώρα, με το κόστος να ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...