Τα νέα αυτοκίνητα φαρδαίνουν 1 cm κάθε 2 χρόνια – Τα SUV θα πληρώνουν πρόστιμα

Όσο τα αυτοκίνητα μεγαλώνουν σε διαστάσεις τόσο αυξάνονται τα προβλήματα σε θέματα ασφαλείας και στάθμευσης με αποτέλεσμα να εξετάζονται λύσεις που θα πονέσουν τη τσέπη μας.

  • -
  • -

Τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη φαρδαίνουν κατά 1 cm κάθε δύο χρόνια, κατά μέσο όρο. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Transport & Environment (T&E), η οποία αναφέρει ότι η τάση θα συνεχιστεί λόγω των αυξανόμενων πωλήσεων SUV οχημάτων εκτός, κι εάν οι αρμόδιες αρχές λάβουν άμεσα, τα απαραίτητα μέτρα.

Δε χωράν… πουθενά!

Περίπου τα μισά από τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται, είναι ήδη πολύ φαρδιά για τον ελάχιστο χώρο στάθμευσης που υπάρχει πλέον στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Το Παρίσι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα αντιμετωπίσει αυτήν τη συνθήκη, τριπλασιάζοντας τα τέλη στάθμευσης για τα SUV στο κέντρο της πόλης από τον επόμενο κιόλας μήνα.

Το μέσο πλάτος των νέων αυτοκινήτων επεκτάθηκε στα 180,3 cm το πρώτο εξάμηνο του 2023, από 177,8 cm που ήταν το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος.

Σαν… φορτηγά

Τα νέα αυτοκίνητα στην ΕΕ υπόκεινται στο ίδιο μέγιστο πλάτος, 255 cm, με τα λεωφορεία και τα φορτηγά. Η T&E είπε ότι εάν δεν αναθεωρηθεί το όριο πλάτους στην ΕΕ για τα αυτοκίνητα και δεν επιβάλλουν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις υψηλότερα τέλη στάθμευσης, τα μεγάλα SUV και pick-up θα συνεχίσουν να επεκτείνονται στο ανώτατο όριο που προορίζεται για τα φορτηγά!

Ο James Nix, Διευθυντής στην T&E, δήλωσε: «Τα αυτοκίνητα μεγαλώνουν σημαντικά εδώ και δεκαετίες και αυτή η τάση θα συνεχιστεί έως ότου θέσουμε ένα αυστηρότερο όριο. Επί του παρόντος, ο νόμος επιτρέπει στα νέα αυτοκίνητα να έχουν πλάτος όσο τα φορτηγά. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλα SUV και αμερικανικού τύπου pick-up να παρκάρουν στις πόλεις μας και να θέτουν σε κίνδυνο τους πεζούς, τους ποδηλάτες και όλους τους τους χρήστες του δρόμου».

Μεταξύ των 100 κορυφαίων σε πωλήσεις μοντέλων του 2023, το 52% αυτών, ήταν πολύ φαρδύτερα από τον ελάχιστο καθορισμένο χώρο στάθμευσης στο δρόμο (180 cm). Μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από τα μεγάλα SUV που κυκλοφορούν στους δρόμους και δεν χωρούν πλέον… πουθενά.

Δείτε ακόμα: Σε ποια πεζοδρόμια μπορώ να παρκάρω κάθετα; Τι λέει ο ΚΟΚ

Η αύξηση του μεγέθους είναι πολύ έντονη μεταξύ των μεγάλων πολυτελών SUV: στις πιο extreme περιπτώσεις, το Land Rover Defender μεγάλωσε κατά 20,6 cm και το Mercedes X5 κατά 6 cm σε μόλις έξι χρόνια.

Το 2023, η Volvo μεγάλωσε κατά 4,1 cm το EX90 σε σχέση με το XC90. Και το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στις χαμηλότερες κατηγορίες των SUV οχημάτων.

Η τάση για μεγαλύτερα οχήματα μειώνει τον διαθέσιμο χώρο στο δρόμο για άλλα οχήματα και δικυκλιστές. Επίσης η περαιτέρω αύξηση και του ύψους των οχημάτων κατά 10 cm στο μπροστινό τους μέρος ενέχει 30% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε ενδεχόμενες συγκρούσεις με πεζούς και ποδηλάτες.

Η πόλη του Παρισιού όπως προαναφέραμε είναι αυτή κάλεσε τους πολίτες της να ψηφίσουν εάν τα τέλη στάθμευσης θα πρέπει να τριπλασιαστούν για τα ιδιαίτερα βαριά και ογκώδη αυτοκίνητα.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Clean Cities διαπίστωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των Παριζιάνων είναι υπέρ των υψηλότερων τελών στάθμευσης για μεγάλα, βαριά και ρυπογόνα οχήματα. Εάν τελικά το μέτρο εγκριθεί, αναμένεται να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που εξετάζουν παρόμοιες κυρώσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...