Σε ποια πεζοδρόμια μπορώ να παρκάρω κάθετα; Τι λέει ο ΚΟΚ

Οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης ειδικά στις πόλεις, είναι δυσεύρετες. Όπως και να έχει όμως, δεν μπορεί ο καθένας να παρκάρει όπου και όπως τον βολεύει.

  • -
  • -

Καθημερινά η αστυνομία βεβαιώνει αμέτρητες κλήσεις για παράνομη στάθμευση, ειδικά στις πόλεις, όπου το παρκάρισμα για τους οδηγούς είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Βέβαια, όσο δύσκολο και αν είναι να βρεις ελεύθερη θέση, δεν έχεις το δικαίωμα να παρκάρεις όπου σε βολεύει, αδιαφορώντας για τους νόμους. 

Όπως αναφέρει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, οι οδηγοί των οχημάτων υποχρεούνται να παρκάρουν παράλληλα με την οριογραμμή του οδοστρώματος και στο ρεύμα κατεύθυνσής τους – σε μονόδρομο επιτρέπεται η στάση και στάθμευση και στην αριστερή πλευρά του οδοστρώματος.

parkarisma

Για να παρκάρει κάποιος το όχημά του νόμιμα κάθετα του οδοστρώματος, μπορεί να το πράξει μόνο σε θέσεις που έχουν οριοθετηθεί με διαγράμμιση. Ειδάλλως, είναι παράνομος και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 34 του ΚΟΚ. Αν εντός 3 ωρών ο κάτοχος δεν απομακρύνει το όχημα, τότε μπορεί να βεβαιωθεί νέο πρόστιμο, αξίας επίσης 40 €. Στο επόμενο τρίωρο, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να μεταφέρει το όχημα με γερανό.

Πότε επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση;

Η στάση και η στάθμευση επιτρέπονται, αν δεν δημιουργείται εξ αυτών κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και αν δεν υπάρχουν σχετικές απαγορευτικές πινακίδες ή διαγραμμίσεις. Πιο συγκεκριμένα, η στάθμευση οχήματος απαγορεύεται σε διαβάσεις πεζών ή ποδηλατιστών και σε απόσταση μικρότερη από 5 μέτρα από αυτές.

Διαβάστε επίσης: Μύθος ή αλήθεια: Απαγορεύεται να παρκάρεις με στριμμένες ρόδες;

Επίσης, δεν επιτρέπεται το παρκάρισμα σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται για ποδηλατοδρόμους, εκτός αν υπάρχει ειδική σήμανση για στάθμευση.